URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2017, 17:40

Guvernanţii vor o lege care să oblige firmele private să nu scadă salariile!

Guvernanţii vor o lege care să oblige firmele private să nu scadă salariile! foto: Mediafax
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Finanțelor spune că Guvernul va obliga printr-o prevedere patronii de firme să crească salariul brut al angajaților în așa fel încât să includă și contribuțiile pe care Guvernul ține să le treacă de la angajator la angajat. Declarația a fost făcută în Comisia pentru economie din Senat.

“Statul are dreptul să stabilească niște reguli”

„Se va introduce o normă tranzitorie care va stabili clar că salariul brut va include toată sarcina fiscală a angajatorului și să se stabilească un plafon și care să limiteze posibilitatea unui angajator de a reduce salariul pentru angajatul propriu”, a spus ministrul.

„Va fi o dispoziție legislativă prin care se va stabili ce va include tot salariul brut. El va fi practic suma tuturor celorlalte sarcini fiscale pe care le plătește un angajator pentru un angajat. Angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru angajat”, a precizat ministrul, recunoscând că unele contracte de muncă vor trebui obligatoriu modificate.

Întrebat din nou de jurnaliști dacă angajatorii vor putea fi obligați să transfere contribuțiile în salariul brut al angajatului, Ionuț Mișa a răspuns: „Da, va fi o lege prin care aceste contribuții vor fi transferate angajatului și angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut. E o reglementare fiscală care se aplică tuturor agenților economici dintr-o economie. Statul are dreptul, atunci când consideră, să stabilească niște reguli și principii fiscale”.

Specialiştii resping ideea guvernanţilor, considerând-o nelegală. Profesorul de economie Cristian Păun a spus la Digi24 că trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat este o măsură bună, dar patronii nu pot fi obligați printr-o lege să treacă aceste sume în salariul brut al angajaților.

„Nu poți interveni cu o lege în contractele private”

„Problema e că nu poți interveni cu o lege în contractele private. Încalci prevederi constituționale. Contractul e legea părților într-o economie de piață și ai foarte multe limitări ca entitate publică”, a spus Cristian Păun.

„Acum piața muncii e în favoarea angajaților. Există un mare deficit de forță de muncă pe piață, exista alternativa migrației și alternativa angajării în sectorul public, pe salarii bunicele. Cred că angajatorii vor reconsidera foarte mult poziția de forţă în faţa angajaților, în ideea de a nu le creşte salariul brut. Ar trebui să lăsăm lucrurile să evolueze de la sine, fără foarte multă forță și să așteptăm să vedem dacă va fi efect de masă la nivelul angajatorilor. Eu zic că nu. Va fi marginal efectul și cei mai mulți angajatori vor trece aceste contribuții în brutul final. Pentru ei, contează să-și păstreze angajații, mai ales pe cei de valoare”, a mai opinat specialistul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
mda...
...am tot crezut ca pot citi ceva de calitate din dezbaterile privind subiectele prezentate. Dar totul se rezuma la platit de polite si scos ochii cu greselile gramaticale, de parca o litera in plus sau minus face diferenta dintre o idee buna si una inutila. La fel si acum cand, vad ca tot bateti pe langa. Deci, ganditi-va la urmatorul scenariu, fara a mai detalia ce inseamna brut, net, toata lumea trebuie sa stie ca doar "suntem cetateni europeni si avem drepturi" si suntem destepti: - la un salariu minim pe economie de 1450 lei, pe un angajator, cu tot ce plateste pentru salariat il costa aprox 1800 lei. Prin recunosterea acestui prag Hosuu cu ai lui, inclusiv guvernul vor sa spuna ca vor mari salariul brut cu 20%, = praf in ochii fraierilor. - de la 01 ian 2018 trec in plata salariatului contributiile care sunt in sarcina lui, aprox 400 de lei. Deci cand primesti salariul, pe fluturas scrie care sunt contributiile tale, pe care tu trebuie sa le platesti la stat. HOPA, de aici incepe circul, cum? - in 20 februarie primesti fluturasul care spune cat e salariul si cat trebuie sa platesti la stat, plus banii cuveniti pe ianuarie, salariul net e al tau, contributiile pe care trebuie sa le platesti la stat sunt tot pe cardul tau sau in plic si ai obligatia de a le plati la stat. Aici iar e o dilemma, cand Dorel se vede cu mai multi bani, poate opta pentru a-si plati taxele, se duce la finante, primarie, bancomat sau pey point, inca nu se stie dar nici nu conteaza sau pur si simplu isi ia in televizor nou sau ii bea ori ii joaca la aparate ca, poate ii dubleaza. - la ANAF statele de plata ajung doar dupa 25 ale lunii deci, anaf stie doar dupa 25 ce bani datoreaza Dorel statului. - dupa 3 luni de neplata a taxelor, ANAF popreste conturile, cardul daca Dorel primeste salariul pe card sau poprire la terti (angajator) daca Dorel ia salariul in plic. Adica dupa 3 luni de la marea hoinareala, taxele anagajatului le plateste tot angajatorul dar, statul si-a facut de lucru, trebuie sa mai angajeze vreo 3000 de finantisti ca sa descurce itele si se mai infiinteaza vreo 2000 de birouri de executori judecatoresti ca sa-l execute pe Dorel. In general asta e marea hoinarela care ne asteapta.
Postat 21 Septembrie 2017, 11:26 de FLORIN64
@ blackdot
Stii care diferenta in salar Brut si Net? Stii care dintre ele apare in contractul tau de munca? Stii care este contributia angajatorului peste ceea ce apare in contractul tau (adica suma totala pe care o plateste pentru ca tu sa-ti iei salarul)? Mai stii ca modificarile care urmeaza nu afecteaza totalul platit de firma dar nici totalul incasat de tine in mana? (Asta daca nu lucrezi la negru). Esti frustrat degeaba..
Postat 20 Septembrie 2017, 11:00 de User anonimizat
PSD = COMUNISM
Asa de legislatie exista implementata doar in China si in Coreea de Nord! Doua tari comuniste! Vedeav-as crucea langa a lui Ceausescu pe toti care ati muncit la aducerea la putere a acestor nemernici comunisti!
Postat 19 Septembrie 2017, 22:20 de BlackDot
E nevoie de explicatii ca la 'prosti'
Ce tot amestecati rahatul? Lucrurile sunt foarte clare, doar ca mare parte din populatie habar nu are ca de fapt pentru un anumit salariu NET exista taxe la ANGAJAT iar totalul acestora reprezinta salariul Brut (cel ce apare in contractul de munca) si mai exista taxe la ANGAJATOR (fapt mai putin cunoscut de catre unii) iar totalul acestora reprezinta suma de plata a angajatorului. Asadar: suma de plata a angajatorului ramane aceeasi doar ca totalul taxelor va fi socotit in contul angajatului, adica patronul nu plateste nici mai mult nici mai putin, angajatul nu castiga nici el mai mult dar nici mai putin iar statul incaseaza aceleasi sume. Problema e ca in contractele actuale nu e specificat ce inseamna taxe la angajat/angajator si nici care e cuantumul platit de angajator peste BRUT, fapt ce poate duce la confuzii si duceri in eroare tocmai a acelor categorii usor de manipulat in scop electoral.
Postat 19 Septembrie 2017, 20:45 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON