URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2018, 11:55

Germania va introduce transportul public gratuit, pentru a combate poluarea

Germania va introduce transportul public gratuit, pentru a combate poluarea sursa foto: www.theguardian.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai multe oraşe mari din Germania ar urma să nu mai taxeze defel transportul public, pentru a-i încuraja pe cetăţeni să-şi lase maşinile acasă şi să circule cu mijloacele de transport în comun. Aşadar, localnici şi turişti deopotrivă vor fi îndemnaţi să folosească mijloacele de transport în comun, în locul autoturismelor personale. 

Anunţul a fost făcut printr-o scrisoare semnată de trei miniştri germani, inclusiv cel al Mediului, care au precizat că ideea ar urma să fie testată din acest an în cinci oraşe, inclusiv Bonn. Scrisoarea a fost trimisă comisarului de mediu al UE, Karmenu Vella, ca o informare vizând măsurile adoptate de Germania pentru reducerea poluării. "Lupta efectivă cu poluarea aerului, fără nicio întârziere, este cea mai mare prioritate pentru Germania", se mai arată în scrisoare.

Vestea a surprins întreaga Europă, ştiut fiind că Germania este o ţară "iubitoare de maşini". Radicala măsură este necesară însă, ţinând cont că Germania riscă sancţiuni din partea Uniunii Europene pentru că aerul de aici este contaminat cu pulberi. 

Deocamdată, nu s-au făcut precizări cu privire la investiţiile ce se vor face şi, mai ales, la fondurile necesare, ţinând cont că în cele cinci oraşe va trebui suplimentat numărul de autobuze, tramvaie şi trenuri.

Tallinn, capitala Estoniei, a introdus gratuitatea transportului public în 2013, dar numai pentru rezidenţii plătitori de taxe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
29 Comentarii
IAR
@Sandu1201: FALS ! Ți-am mai spus ! Atacă-mă cum vrei ! Dar...fără părinti, fără nume, fără adrese și fără denumiri de firme ! E atât de greu ?
Postat 16 Februarie 2018, 21:32 de TDS
Tds
Tu apreciezi orice împotriva altora. Cand e împotriva ta, am văzut cât de disperat esti.
Postat 16 Februarie 2018, 20:39 de Sandu1201
!!!!!!!!!!!!
@Moderator: Apreciez!
Postat 16 Februarie 2018, 20:36 de TDS
RE: !!!!!!!!!!!!
Nu e nimic de apreciat aici. Vă îndreptaţi încet dar sigur, TDS şi Sandu, spre o suspendare temporară, fiindcă transformaţi acest loc în câmp de răfuială personală.
Postat 16 Februarie 2018, 21:25 de Moderator
Moderator
Bun si asa
Postat 16 Februarie 2018, 20:18 de Sandu1201
Tds
Alta intrebare?
Postat 16 Februarie 2018, 18:15 de Sandu1201
RE: Tds
Sandu, deja sari calul. Eşti provocator şi insistent. Ai un cartonaş galben.
Postat 16 Februarie 2018, 18:18 de Moderator
FACEM UN MIC EFORT ?
@Sandu1201: Nici de data asta nu ți-a ieșit ! Se scrie " să fii " ! Chiar mă sperii ! În ceea ce te privește cu greșelile gramaticale o ții...întruna! Nu știu cum te-aș putea ajuta...Sorbonica dar...
Postat 16 Februarie 2018, 14:48 de TDS
Tds
Da corect. Da de ce tre sa fi tu prostul satului?
Postat 16 Februarie 2018, 02:45 de Sandu1201
ASTA E
@Sandu1201: Iar tu " dăștept " ! Nu putem fi toți la fel!
Postat 16 Februarie 2018, 00:16 de TDS
Iarna, buda si caldura
Mai apar unii cu niste idei cretze, cum ca iarna ar trebui sa stam mai in frig, iar buda publica sa fie scoasa de la reteaua de caldura, cica, sa facem economie. Iarna va fi mai frig si vara mai cald, functie de cum se incalzeste "aerul"...
Postat 15 Februarie 2018, 23:33 de Control_Room
CORECȚIE
...trecui..
Postat 15 Februarie 2018, 22:28 de TDS
ZÎSĂI " SĂ MĂ ESPRIM CA PĂ LA NOI, ÎN TELEORMAN!
@Sandu1201:Terminai două, bre ! Mă rog, trecuți și eu prin Sorbo ! Da' prima contează !
Postat 15 Februarie 2018, 22:27 de TDS
Excalibur
Tu nu esti departe de tds vrei sa te demasc si pe tine?
Postat 15 Februarie 2018, 22:20 de Sandu1201
Tds
Nu toti au terminat ASE-ul ca tine
Postat 15 Februarie 2018, 22:19 de Sandu1201
@Stupid
Erata: e agent MI6 si foloseste google translate. E caz de siguranta nationala.Sau e doar un poet in devenire, caz in care limbajul ia o alta turnura,se numeste "licenta poetica". License,you hear me? Cambridge and Oxford are missing you, go brexit,go...and never come back
Postat 15 Februarie 2018, 22:17 de excalibur
HA HA HA sau HI HI HI !
@Sandu1201: Te roooog! Zici că scrii de pe telefon! Și eu! Dar fă un mic efort! Scrie literă cu literă măcar un comentariu! PS: am înțeles că toti cei care ne-am născut înainte de 1990 suntem " de porc " ( implicit și în familia ta există astfel de persoane ) ! Tu ești o creatură superioară ( absolvent al Sorbonicii mult criticată prin presa locală ) care " se râde ": Ahahahaha! În schimb eu râd corect!
Postat 15 Februarie 2018, 21:39 de TDS
Excalibur
Doar un PROST care vine din perioada comunistă poate sa creada asta. Nebunule in democratie e din propria inițiativă cand un cretin deranjează prea mult, cu probleme lui, de care noi nu suntem interesați. Auzi agent infiltrat. Ahahahaha.
Postat 15 Februarie 2018, 21:19 de Sandu1201
Gratis, dar din impozitele voastre! Un serviciu trebuie platit de utilizator, nu de tot orasul, sau de toata tara
Daca lasa gratis pe autobuze, vor fi mai aglomerate, mai inghesuiti oamenii, va fi mai multa uzura, mai mare nevoie de mententanta, reparatii, si investitii ptr noi soferi, noi autobuze. Deci an de an le vor trebui mai multi bani sa mentina si gratuitate si calitate mediocra, daca nu vor sa ajunga la nivelul RATB. Plus ca unii oameni vor sa se izoleze de alti oameni, fie ca sunt introvertiti, fie ca unii put ca nu se spala, fie ca e prea aglomerat. Rasisti, cum le zic iubitorii de solidaritate cu forta. Nimic nu e gratis. Rezultate Tallin, un oras de 400 de mii de locuitori: numarul celor de merg cu masina e acelasi, cu 14% mai putini oameni merg cu autobuzul dintre cei care mergeau pe jos, Acum recunosc si ei ca mai important pentru cei ce merg cu masina e calitatea transportului public, si nu gratuitatea lui. Hasselt in Belgia a avut transport public gratis si au pierdut atatia bani pana si-au dat seama ca renunta la gratuitate sau da faliment orasul. Parisul a incercat si dupa 1 saptamana si-au dat seama ca e gresit, Seattle la fel. Intre timp, devin cunoscut faptul ca in ultimii ani si germanii, precum romanii, sunt tot mai incapabili sa termine proiecte de infrastructura: Aeroporturi, autostrazi si strazi, linii de metrou. De asemenea, saptamana de lucru se tot scurteaza, concediile parentale tot cresc. Odata cu gratuitatea studiile arata pe langa uzura, aglomeratie, frecventa autobuze, intretinere, lipsa venituri, ca e mai frecvent VANDALISMUL, numarul de calatorii fara destinatie clara, in loc de naveta la munca... se plimba ca sa treaca timpul, orele de munca pentru soferi cresc, fara sa le creasca si salariile. Dar pentru socialisti, chiar mai mult, ar trebui sa plateasca obligatoriu angajtorii transportul oamenilor la lucru.
Postat 15 Februarie 2018, 21:17 de unu
@tds
e clar agent infiltrat ,de la cel mai inalt nivel...ministerial. Il tradeaza gramatica
Postat 15 Februarie 2018, 20:12 de excalibur
Tds
Am aparut aici datorită aroganței tale.
Postat 15 Februarie 2018, 20:11 de Sandu1201
Free Mandela
Pe surse... se pare ca si otl-ul pregateste gratuitatea transportului local in viitorul apropiat...mai putin pentru elevi si pensionari
Postat 15 Februarie 2018, 20:10 de excalibur
UNEORI HAMSIILE VISEAZĂ CĂ SUNT BALENE...
@Sandu1201: Eu nu am vorbit că e mmult sau nu ! Eu am subliniat că nu știi nimic ! Nici care este contravaloarea unui abonament lunar OTL , nici care este moneda națională ! PS: ai apărut recent în peisaj ! Este clar că ai o misiune ! Îndeplinește-o dar nu-ți face șeful de râs !
Postat 15 Februarie 2018, 20:05 de TDS
Tds
Eu as vrea sa fie abonamentul 95 lei
Postat 15 Februarie 2018, 19:52 de Sandu1201
Tds
Ajutate ca e asa. Bun si 70 de lei e mult 14£
Postat 15 Februarie 2018, 18:58 de Sandu1201
!!!
@Sandu1201: Prețul abonamentului este de 70 lei ( habar nu ai ) iar moneda națională este LEUL, nu....ronul!
Postat 15 Februarie 2018, 18:15 de TDS
Iarna nu ai caldura in casa fara incalizrea aerului, si nici fara foc
Masuri pentru reducerea poluarii pot fi prin eliminarea subventiilor la incalzire, dupa cum au facut in Israel la apa: astfel, lumea va face economie la caldura, sa nu tina 28 grade cum numai romanii fac in casa, ci doar 20. Apoi izolarea termica a cladirilor va fi mai cautata si dorita de oameni. Motoarele diesel ar putea fi permise doar pe utilitare, nu si pe masini mici. Solutii de incalzire centrala de cartier sau de oras interzise pe carbune.
Postat 15 Februarie 2018, 16:09 de unu
Sa vedem in cat timp va esua experimentul
Si mai zic televiziunile ca in Germania "centru-dreapta" ar conduce tara:)) sub umbrela ecologista, "pentru mediu", aparatul de stat creste, taxele cresc, socialism sa fie! Poluarea e din cauza emisiilor motoarelor diesel, care emana mai multe particule poluante, iar europenii fabrica multe motoare diesel pentru ca benzina e taxata pana la preturi de 6 lei pe litru. Si poluarea e la fel, foarte mare, din cauza ca isi produc energia termica si electrica arzand carbune in loc de gaz. Carbunele e stiut ca e murdar si polueaza! De aceea s-a facut CET-ul pe gaz, si asa vor sa il faca si alte orase, tot pe gaz. E bine ca nu se mai taie padurile fara limite ca sa se faca foc la sate, dar in absenta unor retele de gaz precum in Alba, Mures, Sibiu, Cluj, cei de la tara incep sa arda carbune din pacate si in Romania.
Postat 15 Februarie 2018, 16:04 de unu
Mai du-te in poluarea mea!
Pana la aplicarea unor astfel de masuri, noi romanii ar trebui sa incepem cu diminuarea poluarilor olfactive ale nevoilor fiziologice. Daca taxele de WC ar fi scoase poate nu am avea atata de furca cu gunoaiele exprimate in comentariile articolelor de aici. Cat despre locurile publice, parcuri si piete, unde WC-urile lipsesc cu desavarsire, mai bine ne tinem rasuflarea. Desi nu putem bate recordul la cel mai lung traseu turistic urban, la categoria noastra de lungime putem obtine recordul de cel mai rapid traseu.
Postat 15 Februarie 2018, 16:02 de FaBULA
Excalibur
Ti se pare mult 60ron pe luna pe toate liniile si autobuzele??
Postat 15 Februarie 2018, 15:46 de Sandu1201
Deutschland uber alles
Modelul german poate provoca grave crize de constiinta conducerii otl via pmo, care tocmai se pregateste sa cumpere tramvaie ca sa poata justifica noile preturi la bilete si abonamente,neindexate de atitia ani.Preturi mai mici,evident,conform programului de guvernare. Desi ei au gasit mai repede solutia reducerii poluarii prin reducerea frecventei curselor.Si cresterea amenzilor de parcare.
Postat 15 Februarie 2018, 15:12 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON