URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2017, 09:03

Decizie controversată a instanţei: Un bărbat care şi-a ucis nevasta, condamnat cu blândeţe pentru că… nu era bună gospodină!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decizie controversată, dată de Tribunalul Alba. Un bărbat în vârstă de 59 de ani, din satul Reciu, comuna Gârbova, a primit o pedeapsă de doar 4 ani de închisoare, după ce, în toamna anului trecut, şi-a ucis soţia cu cruzime. 

Bătută până la moarte

Conflictul a izbucnit într-o după-masă după ce inculpatul s-a întors de la serviciu şi a constatat că soţia sa, care consuma în mod excesiv alcool, neglijând activităţile gospodăreşti, nu preparase nimic de mâncare, arată motivarea Tribunalului Alba, citată de agenția de știri Mediafax.

Mărturii pentru cruzimea cu care a fost bătută femeia au fost făcute inclusiv de vecini, care au povestit că au auzit-o urlând. Conform unui poliţist care a făcut cercetări la faţa locului, individul și-a bătut soţia "zdravăn cu pumnii în curte", iar după ce a văzut "că nu mai poate sta în picioare", a dus-o "în pat şi acolo a lovit-o cu cârligul de la sobă". Acesta a plecat apoi în altă cameră, iar noaptea, în urma loviturilor puternice peste faţă, abdomen, spate, mâini şi picioare, femeia a decedat.

Individul a observat că femeia nu mai suflă abia a doua zi, sunându-l pe unul dintre copiii lor căruia i-a spus că maică-sa a murit şi trebuie să-i cumpere sicriu, lucru pe care l-au şi făcut. Infracţiunea a fost descoperită după ce medicul legist, care a bănuit că ceva nu este în regulă, a refuzat să-i elibereze certificat de deces şi a sunat la Poliţie, arată Mediafax.

În ciuda cruzimii şi a faptului că individul a încercat să îşi ascundă, astfel, crima, Tribunalul Alba l-a condamnat la 4 ani, 4 luni şi 20 de zile de închisoare, durată din care se va scădea cele şase luni pe care le-a petrecut în arest.

Băiat bun

Sentinţă a fost dată cu toate că infracţiunea de omor prevăzută de articolul 188 Cod penal se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani, iar potrivit articolului 199 aliniat 1, dacă faptele prevăzute în art. 188 sunt săvârşite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime, notează Mediafax, care citează şi motivarea instanţei, care arată de ce a scăpat criminalul numai cu atât: "Elementul declanşator al acţiunii sale a fost frustrarea şi furia inculpatului acumulate de-a lungul căsniciei cu o persoană care, dincolo de faptul că era o mare consumatoare de alcool, nu se ocupa de treburile gospodăreşti".

Mai mult, potrivit motivării, fapta nu arată neapărat că ucigaşul nu respectă dreptul la viaţă. "De asemenea instanţa va reţine în favoarea inculpatului circumstanţa atenuantă prevăzută de art. 75 alin. (2) lit. b) C.pen. cu referire la împrejurările în care inculpatul a comis fapta, respectiv la faptul că elementul declanşator al acţiunii sale a fost frustrarea şi furia inculpatului acumulate de-a lungul căsniciei cu o persoană care, dincolo de faptul că era o mare consumatoare de alcool, nu se ocupa de treburile gospodăreşti. Departe de a oferi o scuză inculpatului pentru comportamentul său, instanţa apreciază că fapta acestuia nu-l caracterizează pe inculpat ca pe o persoană lipsită de respect pentru valoarea supremă în ierarhia drepturilor omului, care este dreptul la viaţă. Potrivit art. 76 pedeapsa va fi redusă cu o treime. Totodată, instanţa va face aplicarea art. 396 alin. (10) C.pr.pen. şi va mai reduce cu o treime pedeapsa stabilită", se arată în motivare.

În faţa judecătorilor, Aurel Ruginosu, având ultimul cuvânt, a spus că "a avut viaţă grea, soţia consuma băuturi alcoolice, trebuia să îşi facă singur de mâncare", iar fapta sa nu a fost cu intenţie şi o regretă.

În stabilirea pedepsei neobişnuit de blânde pentru o astfel de faptă magistraţii au ţinut cont de caracterizările primite de inculpat de la apropiaţi şi cunoscuţi, dar şi de faptul că bărbatul avea serviciu, nu mai făcuse fapte antisociale, iar cei doi copii ai săi i-au luat partea şi au refuzat să se constituie părţi civile în cauză.

Decizia Tribunalului Alba nu este definitivă, a fost atacată cu apel, cererea urmând să fie soluţionată de Curtea de Apel Alba Iulia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON