URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2016, 11:49

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune foto: www.digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar o lună după ce a detonat o bombă nucleară, Coreea de Nord a lansat duminică dimineaţă o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, în ciuda opoziţiei venite din partea comunităţii internaţionale.

"Racheta Kwangmyongsong a decolat de la Centrul Spaţial Sohae din regiunea Cholsan, provincia Phyongan de Nord la ora 9:00 ( 2:30, ora României), pe data de 7 februarie 2016. Satelitul a intrat pe orbita actuală la ora 9:09 ( 2:39, ora României, la 9 minute şi 46 de secunde de la decolare", a fost anunţul televiziunii de stat sud-coreene, citată de Digi24.ro.

Lansarea a stârnit imediat reacţii din partea Statelor Unite, Japonia, Coreea de Sud şi China, care condamnă evenimentul. Consiliul de Securitate al ONU se va reuni duminică de urgenţă, la cererea oficialilor de la Washington, Seul şi Tokyo.

Oficialii de la Tokyo şi Seul susţin că acţiunea Coreei de Nord nu este altceva decât testarea aceleiaşi tehnologii folosite pentru rachete nucleare. "Este absolut inacceptabil că au lansat această rachetă. Să lansezi o rachetă după ce ai făcut un test nuclear este împotriva rezoluţiei ONU", a reclamat premierul Japoniei, Shinzo Abe.

"Lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord reprezintă încă o acţiune menită să provoace şi să destabilizeze. Programul nuclear şi de rachete al Coreei de Nord reprezintă un pericol serios la adresa intereselor noastre, inclusiv la adresa securităţii unora dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri. Acţiunile necugetate trebuie să aibă consecinţe serioase", a declarat Susan Rice, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Barack Obama.

Racheta lansată duminică, numită Unha, adică Galaxie în coreeană, are o rază de acţiune estimată la 10.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că poate ajunge pe coasta de Vest a Statelor Unite. Digi 24 mai arată că Phenianul nu are voie să facă teste balistice, acestea fiind interzise de sancţiunile internaţionale.

Lansarea rachetei vine la o lună după ce Coreea de Nord a realizat testul nuclear cu numărul patru. Oficialii comunişti spuneau atunci că a fost detonată o bombă cu hidrogen. 

"Dacă Coreea de Nord continuă să ameninţe pacea, atunci se va ajunge la un război care se va rezolva foarte repede. La fel ca şi în alte războaie din acestea în care intervenţia nu e pentru a cuceri un teritoriu, ci pentru a schimba politica unui lider care e în afara tendinţei mondiale, după război vor apărea adevăratele probleme. Aşa că nimeni nu vrea să se încurce cu asemenea probleme. Şi atunci suntem la nivelul retoricii, în speranţa că sancţiunile economice vor sărăci şi mai mult ţara. Ajungem la concluzia că lansarea acestui satelit înseamnă înfometarea a un milion de oameni şi în condiţiile astea, vor avea şi ei o limită", a subliniat expertul în securitate Hari Bucur, pentru Digi24.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON