URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2017, 09:39

Contribuţiile sociale vor fi datorate de angajat, dar plătite de angajator

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Finanţelor a anunţat că, de anul viitor, plata contribuţiilor la sănătate şi pensii cade exclusiv în sarcina salariaţilor, însă reţinerea şi virarea lor către buget va reveni firmelor şi instituţiilor angajatoare.

Potrivit Digi24.ro, autorităţiel susţin că asta nu va duce la scăderea veniturilor nete ale salariaţilor, pentru că în paralel va avea loc reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. În aceste condiţii, nu va fi nevoie ca angajatorii să majoreze salariile brute cu 22%, aşa cum au cerut sindicatele, pentru a compensa noua sarcină fiscală.

Programul de guvernare 2017 – 2020 conţine un pachet de măsuri ce vizează contribuţiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018. Astfel, nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%, potrivit Ministerului Finanţelor.

Totodată, "se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%".

"Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului", se arată în comunicatul Ministerului. 

Astfel, sumele reprezentând CAS şi CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu, vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creşterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei şi implicit o pensie mai mare, potrivit Ministerului Finanţelor.

"Măsurile nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere şi scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat", se arată în comunicat.


Comunicatul Ministerului de Finanţe:

Ca urmare a solicitărilor primite din partea presei şi a mediului de afaceri referitoare la clarificarea aspectelor legate de transferul obligaţiilor privind CAS şi CASS datorate de angajator către angajat, facem următoarele precizări:

Programul de guvernare 2017 – 2020 conţine un pachet de măsuri ce vizează contribuţiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018.

Astfel, nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeaşi dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului.

În acest sens, sumele reprezentând CAS şi CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creşterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei şi implicit o pensie mai mare.

Măsurile nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere şi scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Foarte bine, sa se faca!
E o masura mult asteptata de eficientizare a contributiilor sociale, specifica dreptei, pe care a vrut s-o implementeze guvernul Ciolos, insa atunci s-a opus tocmai PSD-ul. Ar fi frumos ca si societatea civila sa fie mai dornica in a arata care e povara fiscala: de exemplu, in SUA angajatorii iti prezinta doar ce salariu BRUT vei primi – si mai departe iti zic: “Noi atat de platim. Ce iti ia statul din banii astia, e problema voastra, intre tine si stat. Discuta cu parlamentarul tau.” La fel, comerciantii iti afiseaza doar pretul fara TVA/Sales Tax, de exemplu 30 dolari, si apoi cand la caserie ai de platit 32 dolari, ti se explica ca el iti vinde produsul cu pretul net, pentru ca atata face si acolo e inclus costul produsului. Restul, ti-l ia statul, du-te vorbeste cu guvernantii de ce iti iau atatia bani in plus. Astfel, devine multm ai evidenta povara bugetara si taxarea. Asa ar intelege oamenii ca nu patronu e asupritor ci taxarea statului.
Postat 28 Iulie 2017, 11:07 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON