URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2017, 23:32

Congresul UDMR: Maghiarii nu vor ca Bucureştiul să le "impună standarde", nici să sărbătorească Marea Unire

Congresul UDMR: Maghiarii nu vor ca Bucureştiul să le 'impună standarde', nici să sărbătorească Marea Unire foto: Magazin Sălăjean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Congresul UDMR a adoptat, sâmbătă, la Zalău, un document strategic privind priorităţile Uniunii pe următorii doi ani. Potrivit Mediafax, maghiarii din Transilvania doresc să aibă putere de decizie în toate problemele care îi privesc, responsabilităţi mai mari, şi să nu le impună autorităţile de la Bucureşti anumite standarde.

“Comunitatea maghiară, element constitutiv al statului”

”Dezvoltarea, progresul Transilvaniei garantează siguranţa viitorului nostru. Dorim să trăim decent, pe meleagurile natale şi să clădim un viitor sigur urmaşilor noştri. Acesta înseamnă locuri de muncă bine plătite, sistem educaţional maghiar competitiv, dezvoltare sustenabilă, păstrarea valorilor comunităţii noastre. În caz contrar, copiii noştri vor emigra, iar fără ei nu avem un viitor în Transilvania. Dorim să avem putere de decizie în toate problemele care ne privesc, să nu ne impună autorităţile de la Bucureşti anumite standarde. Dorim responsabilităţi mai mari şi puteri decizionale sporite la nivelul autorităţilor locale. Dorim să construim comunităţi locale bine pregătite şi puternice, care să poată exploata posibilităţile de dezvoltare”, se arată în documentul citat.

În documentul strategic se menţionează că UDMR este singura forţă politică care consideră că dezvoltarea Transilvaniei este o prioritate şi care militează pentru descentralizare amplă şi autonomie regională.

De asemenea, UDMR cere recunoaşterea în Constituţie a comunităţii maghiare ca element constitutiv al statului, susţinând necesitatea unui contract social cu majoritatea românescă având la bază Rezoluţia de la Alba Iulia din 1918.

”Centenarul pentru noi trebuie să însemne o serie de noi posibilităţi şi nu pericole. (...) Acest nou contract social poate fi garantat prin trei cadre legislative: O nouă Constituţie, Constituţia modernă a României de astăzi să recunoască comunitatea maghiară ca element constitutiv al statului şi să situeze pe primul loc cetăţeanul, nu statul. Legea-cadru a minorităţilor, vom readuce în faţa Parlamentului proiectul de lege a autonomiei culturale. (…) Descentralizare amplă şi autonomie regională, descentralizarea totală creează posibilităţi pentru comunităţile minoritare de a-şi extinde drepturile lingvistice cu drepturi economice şi de autoguvernare locală”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii UDMR au susţinut că maghiarii trebuie să se pregătească pentru aniversarea unui secol de la Marea Unire, ”nu precum oaspeţii supăraţi şi neinvitaţi”, ci să spună cu voce clară că nu doresc altceva în plus faţă de respectarea sută la sută a promisiunilor din 1918. “Vrem să fim cetăţeni cu drepturi egale ai acestei ţări, să avem posibilitatea folosirii fără restricţii a limbii noastre materne şi a simbolurilor noastre naţionale, ne dorim ca tradiţiile noastre să fie respectate, să decidem singuri în problemele care ne privesc, deoarece în ultimii o sută de ani am fost o comunitate generatoare de valori a acestei ţări”, se mai arată în documentul strategic.

Marko Bela: Nimeni nu ne poate cere să sărbătorim Unirea

Fostul președinte al UDMR, Marko Bela, le-a spus, sâmbătă, celor 800 de delegați la Congresul UDMR că nimeni nu poate să le ceară să sărbătorească unirea Transilvaniei cu România.

"Oare noi, ungurii, pe lângă faptul că am recuperat o parte, nu totul din acele drepturi și bunuri care ne-au fost luate, foarte exact, ce ar trebui să sărbătorim? Să sărbătorim acele promisiuni care nu s-au ținut până în ziua de astăzi de la Alba Iulia? Sau politica școlară dintre cele două războaie mondiale? Să sărbătorim ceea ce s-a întâmplat în 1959 când s-a închis Facultatea Bolyai și pe timpul lui Ceaușescu când limba maghiară a fost degradată ca o limbă de bucătărie în dictatura comunistă? Nimeni nu poate să ne ceară să sărbătorim acest lucru. Apoi, bineînțeles, în 1989 și, repet, după o perioadă situația noastră s-a schimbat, însă în momentul de față ce să sărbătorim? Să sărbătorim faptul că legea care trebuie să asigure învățământul în limba maternă la toate nivelele nu se aplică, de exemplu în cadrul Facultății de Medicină de la Târgu Mureș? Este foarte greu să sărbătorim în asemenea condiții pentru noi. Pot să spun este chiar imposibil", a declarat, de la tribuna Congresului, Marko Bela.

În discursul rostit sâmbătă, fostul lider unional s-a întrebat retoric și ce vor sărbători românii anul viitor. "Oare în 2018 ce o să sărbătorească românii? Oare are România ce sărbători în afară de faptul că prin voința puterilor câștigătoare cu 100 de ani înainte s-a creat statul modern român și că este un moment important istoric indiferent de atitudinea noastră? Ce o să sărbătorească majoritatea românească anul viitor, împreună cu noi sau fără noi? Multe mii de kilometri de autostrăzi? Dar nu există! Rețea modernă de cale ferată? Nici asta nu există! Sau mai multe milioane de cetățeni care pleacă din fața mizeriei de acasă? Nici pentru asta nu putem să sărbătorim! Democrația parlamentară deplină să o sărbătorim? Poate statul de drept care este în ruine?", a spus Marko Bela.

Deși a recunoscut că, în ultimii 20 de ani, și UDMR a fost la guvernare, Marko Bela a spus că, astăzi, românii și maghiarii “nu prea mai au” aceleași obiective. El le-a transmis, în schimb, maghiarilor că pot sărbători totuși că “după 100 de ani suntem tot aici, nimeni nu ne-a putut izgoni, nu ne-a putut asimila, am trecut peste fascism, am supraviețuit comunismului și după 1989 am avut putere să reluăm totul de la zero”.

Kelemen Hunor: Statul de drept nu funcţionează în România

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la congres că statul de drept şi democraţia nu funcţionează în România şi nu se poate vorbi de separaţia puterilor în stat, în condiţiile în care există suprapuneri în ceea ce priveşte prerogativele şi competenţele puterilor în stat, care duc la abuzuri.

”Am avut experienţe neplăcute, instituţiile de forţă au fost folosite împotriva noastră, instituţiile statului au fost îndreptate împotriva noastră, instanţele judecătoreşti s-au îndreptat împotriva noastră. (…) Este o dramă absolut absurdă a tot ceea ce se întâmplă în contextul utilizării simbolurilor naţionale, există procese pe rol împotriva personalităţilor de marcă ale comunităţii noastre, sunt procese inventate, politice, care nu au de-a face cu cazuri clare de corupţie”, a afirmat Kelemen.

Dragnea, către Kelemen: Să facem pasul următor!

Prezent la Congres, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a sugerat preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, ca cele două formaţiuni politice să facă ”următorul pas”, respectiv să treacă la o colaborare ”mai strânsă”, neexcluzând intrarea UDMR la guvernare.

Dragnea a spus că PSD a demonstrat că este un partid care îşi respectă angajamentele politice, economice şi sociale, şi crede că şi etnicii maghiari pot spune că PSD guvernează bine şi aduce prosperitate. ”Nu îmi fac iluzii deşarte, ştim că membrii comunităţii dumneavoastră nu au votat până acum la Preşedinţie un candidat din partea PSD, dar pentru toate trebuie să fie un început”, a spus Dragnea.

Întrebat de presă la ieşire ce a vrut să spună prin ”pasul următor”, Liviu Dragnea a spus că este vorba ”despre o colaborare şi mai bună şi mai strânsă”. Întrebat şi dacă este vorba chiar de o eventuală intrare la guvernare a UDMR, liderul social democraţilor a răspuns: ”Nu este exclus”.

”Este o variantă pe care eu nu o exclud, dar nu neapărat acesta era sensul. UDMR a mai fost la guvernare, nu este nimic nou, noi am avut o relaţie bună ori de câte ori am fost împreună în Guvern şi întotdeauna UDMR a propus oameni buni, profesionişti. Dar următorul pas am zis să colaborăm şi mai bine pentru că este loc de o colaborare şi mai strânsă în Parlament şi chiar şi în administraţia locală”, a răspuns Liviu Dragnea.

Întrebat, la finalul Congresului UDMR de la Zalău, cum răspunde ofertei lui Liviu Dragnea, Kelemen Hunor a fost evaziv. ”Nu e momentul să dăm un răspuns, am înţeles mesajul, când va fi momentul vom da un răspuns, astăzi nu este cazul să spunem nici da, nici ba. Eu vreau să văd dacă reuşim să umplem de conţinut acea colaborare parlamentară semnată în decembrie, la începutul mandatului electoral”, a spus Kelemen.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
...........
@four_ever Nu trebuie desfiintat udmr-ul, cel mult pus sa activeze dupa legea partidelor. Chestiunea ungureasca are o rezolvare simpla, doar ca nimeni nu vrea sa o aplice. Nu poti fi angajat al Statului Roman daca nu-i cunosti limba! Si cum limba oficiala in Romania este romana, oricine vrea slujba la Stat, obligatoriu test de limba, indiferent ca-i tigan, ungur, roman. Mai ales ca d-na ministru vodcuta zicea ca bugetarii au, in proportie de 98%(!!!), studii superioare. Cum scrisul/cititul in limba romana se invata in clasele I-IV, ar trebui sa fie simplu pt. armata de licentiati. Poti vorbi pe strada, acasa, unde vrei in ce limba vrei, poti face invatamantul in chineza, dar la absolvirea ciclului I-IV, examen de limba romana. La fel cand ai terminat opt clase sau liceul. Intr-o generatie ai rezolvat problema ungureasca. Ce sa faca ei in Romania fara macar o foaie matricola?! Si daca vine vreun cretin sa ne spuna de ,,drepturile minoritatilor", despre ,,discriminarea pozitiva", il trimit in Estonia, sa vada cum s-a rezolvat acolo chestiunea cu cei 40% rusi nevorbitori de estoniana. Si Estonia este in zona euro (nici Romania nici Ungaria n-au reusit inca!), in zona Schengen, in NATO, etc. @...labau De ce faci discriminare?! L-ai uitat pe birtinez care a fircalit masinile comunitarilor in ungureste, care a adus firme unguresti (vezi teapa primita de CAO si asta-i doar un exemplu!), de parca n-aveam noi uscaturile noastre, care a taiat si spanzurat impreuna cu ungurii 8(opt) ani. Asa ca fii corect!
Postat 14 Mai 2017, 13:42 de pinonel
La Oradea PSD si Mang ne vand pe bani la Unguri, la Bucuresti PSD si Dragnea ne vand pe bani la Unguri
Mang ne-a vandut la Kiss la consiliul judetean pentru niste contracte grase senate de DecIT.Tradator imputit! Acum isi foloseste influenta la Bucuresti,probabil pentru contracte de si mai multe milioane,sa vanda Budapestei intreaga tara!nu trebuie sa cumpere 17 milioane de romani.Doar doi:MANG si DRAGNEA! Si armata lui Viktor Orban va juca dansuri maghiare in Piata Unirii din Oradea!TRADATORI DE NEAM IMPUTITI!!!
Postat 14 Mai 2017, 09:48 de SilviuLabau
jigodii
Marko Bela- dar despre cei din virful UDMR care au furat de au rupt, au defrișat paduri, au fugit la Budapesta ca sa scape de rigorile legii nu ai de spus nimic? Despre drepturile tale de autor, de doctor in ale coruptie, nu zici nimic? Despre banditul Kiss, despre deputata pe care Kiss a vrut să o faca ministru al Culturii, despre impodtoarea Czviker pusa directoreasa de Teatru, despre sovina profesoara Pasztor nu spui nimic? Rusine!.
Postat 14 Mai 2017, 08:59 de andreimagheru
Greseala
Vroiam sa spun ca toti ungurii care se opun statului unitar Romani, ar trebuie sa li se ridice nationalitatea romana si ar trebui sa fie ejectati din tara. Probabil pe timpul lui Ceausescu era mai bine. Ii punea cu botul pe labe. Iar daca e sa vorbim de Ceausescu - un mare ROMAN. Din pacate chior si ultra nationalist, lucru care i-a adus moartea. Insa a fost o moarte regizata din umbra. As dori sa tinem cont ca la vremea respectiva, Romania era probabil singura tara din lume fara datorii externe. Dar revenind la oile noastre, UDMR se plange ca nu avem cai ferate, nu avem autostrazi, etc. Se fura si se fura din cauza politicii mizere de care are parte Romania de dupa '89 incoace. Nu ca inainte de '89 era mai bine...dar era un stat unitar. Politica UDMR este o politica destructiva, de control si manipulare a minoritatii maghiare asupra romanilor. Adevarul e ca toti ungurii ar trebui sa sarbatoreasca ziua nationala. Au cetatenie romana, au drepturi si obligatii fata de Statul Roman, lucreaza in Romania, vor primi o pensie din Romania, apeleaza la sistemul medical din Romania. In conditiile in care lumea merge spre globalizare, spre o Europa unita, spre o mentalitate care apeleaza la UMANITATE, ungurii ce fac? Viseaza la autonomie, la Transilvania si la acordarea drepturilor. Pai daca e pana acolo, ar fi bine ca si Romaniei sa i se dea inapoi teritoriile pierdute dupa al II-lea Razboi Mondial. Si avem putin si spre Ungaria, avem putin de Cadrilater si avem putin de Moldova si Bucovina. Si poate ungurii ar trebui sa ne dea multe furate sub regimul austro-ungar, la fel cu ar trebui sa ne dea inapoi rusii tezaurul sau uraniul furat de la Baita. Asa ca dragii mei unguri nationalisti, pliscul mic. Iar pentru ungurii de treaba, sa construim o Romanie unde nu ne este rusine si frica sa traim impreuna, in pofita istoriei. Daca esti ungur nascut in Romania, nu ai nicio vina - esti mai mult decat indreptatit sa iti aduci aportul in societate, insa nu o dezbina. Recunoaste nationalismul extrem si intelege ca o convietuire in normalitate este mai mult decat necesara. Nu ai mai multe drepturi decat avem noi, romanii si nu cere mai mult. Arata ca a fi maghiar inseamna a fi un om de calitate, nu invers.
Postat 14 Mai 2017, 04:01 de linux4ever
Sigura ca da
Ar fi bine sa ne plangem si noi de nenea instalatorul Kiss de la judet care a furat de a rupt. Cu siguranta el e nevinovat ca e ungur. Indivizii de genul Tokes Laszlo si Marko Bela ar trebui sa fie scosi cu suturi in cur din Romania. In aceasta tara are dreptul sa locuiasca oricine. Insa cand instigi la ura impotriva natiei in care probabil te-ai nascut, e grav. Nationalitatea romana ridicata si ejectati din tara. Iar in 2018 imi doresc unirea cu Moldova si voi vota pentru ea. Iar daca acest aspect nu convine unora, ma doare drept in roata de rezerva. Daca as ajunge la guvernare, as desfiinta UDMR si pe toate ciorile care se invart in jurul lui. SUnt si maghiari de treaba pentru care am toata stima, insa cei care se opun statului unitar roman si au pretentii de autonomie, limba oficiala maghiara, scoli maghiare, ***. Traiasca Romania MARE! Si toti romanii care cred in ea! As dori ca toti care fura si pangaresc Statul Roman sa putrezeasca in puscarii. Unguri sau romani, tigani sau orice alta natie. Romania trebuie reconstruita cu oameni de calitate. Ungurii nationalisti, nu fac decat sa distruga si ce a ramas. Imi e lehamite de ei! Huo UDMR!
Postat 14 Mai 2017, 03:46 de linux4ever
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON