URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 15 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.
18 Noiembrie 2017, 10:03

Comitetul Executiv al PSD, declaraţie de război "statului paralel şi ilegitim"

Comitetul Executiv al PSD, declaraţie de război 'statului paralel şi ilegitim' Foto: Mediafax, Marian Ilie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concluzia şedinţei de vineri a Comitetului executiv al PSD este că partidul îşi manifestă sprijinul faţă de majoritatea PSD-ALDE, modificarea legilor justiţiei şi Guvernul Tudose, după cum anunţă Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, rezoluţia a fost votată cu unanimitate de voturi, iar în cadrul acesteia este invocată existenţa "statului paralel şi ilegitim", care "încearcă să preia controlul" şi foloseşte resurse publice. Între altele,  este criticată "lipsa de reacţie, complice, a preşedintelui României".

„Guvernul a lucrat bine”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, în şedinţa Comitetului Executiv, s-a făcut o analiză a stadiului programului de guvernare şi s-a constatat că "Guvernul a lucrat mai bine", chiar dacă "este sub asediu". Şeful social-democraţilor a mai arătat că "dincolo de toate criticile şi minciunile spuse în spaţiul public, că PSD nu-şi poate aplica programul de guvernare", realitatea stă cu totul altfel.

 "Această rezoluţie cuprinde sprijin pentru cele două obiective fundamentale ale noastre, exprimate în campanie şi care au primit suport popular, şi anume în România să se trăiască mai bine, românii să trăiască mai bine şi ţara să fie dezvoltată şi, al doilea obiectiv fundamental, dreptate şi stoparea abuzurilor. Nu este o rezoluţie îndreptată împotriva lui Iohannis", a spus, despre documentul aprobat de CEx al PSD, preşedintele PSD.

Întrebat la ce se referă sintagma "stat paralel şi ilegitim", care apare de mai multe ori în cuprinsul rezoluţiei adoptate vineri, dacă este vorba de persoane sau de instituţii, Dragnea a răspuns: "Da".

La insistenţele jurnaliştilor, şeful PSD a arătat că despre statul paralel "se vorbeşte în spaţiul public de foarte mult timp". Întrebat dacă rezoluţia votată de PSD are legătură cu cel de-al treilea dosar penal deschis recent de DNA, dosarul "Tel Drum", Dragnea a răspuns iritat: "Vreţi să spuneţi că tot ce se vorbeşte de peste un an de zile are legătură cu al treilea dosar?".

„Nu e anti Iohannis”

Liderul PSD a reacţionat şi la criticile preşedintelui Klaus Iohannis, care a declarat, în cursul zilei de vineri, că o persoană cercetată penal nu are ce căuta în conducerea statului. "El vede şi ştie bine, e la curent demult cu asta. Nu a spus nimic nou. Probabil că numai cei care iau câteva case de la stat prin fals pot sta acolo (în conducerea statului - n.r.)", a declarat Liviu Dragnea, adăugând că rezoluţia adoptată de Comitetul Executiv al PSD la Băile Herculane nu este îndreptată împotriva lui Klaus Iohannis. "N-am luat în calcul şi nu luăm în calcul măsuri împotriva preşedintelui", a adăugat Dragnea.

CEx al PSD a mai decis, în şedinţa de vineri, să nu fie organizat un miting de amploare, aşa cum ceruseră unii social-democraţi, dar să fie lăsată filialelor judeţene şi locale posibilitatea de a organiza mitinguri cu tema "România".

Textul integral al rezoluţiei adoptate de conducerea PSD, potrivit Digi24:

"Comitetul Executiv al PSD, întrunit în şedinţa din 17 noiembrie 2017, a analizat rezultatele obţinute în cele 10 luni de guvernare precum şi situaţia politică actuală.

Referitor la stadiul îndeplinirii Programului de guvernare, s-a constatat că guvernul a realizat măsurile aferente perioadei analizate, datele fiind sintetizate într-un document public. Acesta atestă îndeplinirea angajamentelor asumate în campania electorală faţă de români.

În acelaşi timp, PSD a analizat situaţia tensionată prezentă în spaţiul public din cauza numeroaselor informaţii despre abuzurile grave ale unor persoane care activează, au condus sau încă mai conduc instituţii publice de forţă şi care indică în mod clar existenţa unui aşa-numit "Stat Paralel şi Ilegitim", care încearcă să preia controlul asupra puterii politice, legitim constituită prin alegeri libere şi corecte, reprezentând un pericol de natură să îngrijoreze opinia publică.

PSD constată existenţa mai multor vulnerabilităţi ale statului de drept, care sunt speculate de exponenţii "Statului Paralel şi Ilegitim", cu scopul de a controla discreţionar puterea politică sau puterea judecătorească. Rezultă că "Statul Paralel şi Ilegitim" foloseşte resursele financiare publice şi instrumentele specifice autorităţii de stat pentru a-i intimida, şantaja sau a-i înlătura pe decidenţii politici care susţin sau promovează modificările legislative menite să readucă puterile statului în matca lor constituţională, în acord cu principiile democratice şi cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

Mai mult decât atât, acţiunile din ultima perioadă ale "Statului Paralel şi Ilegitim’’, disimulate sub aşa-numită "luptă anti-corupţie", au drept scop evident hărţuirea şi, în ultimă instanţă, decapitarea puterii politice legitim alese, pentru ca aceasta să nu îşi poată îndeplini Programul de guvernare angajat în faţa electoratului. Se mizează astfel pe faptul că un eşec în realizarea beneficiilor pentru cetăţeni din Programul de guvernare va diminua şansele în viitoarele scrutine electorale pentru cele două partide politice din Coaliţia de guvernare.

Aşadar, din dorinţa de a deţine controlul asupra puterii politice, "Statul Paralel şi Ilegitim’’ adoptă o conduită anti-naţională şi anti-cetăţenească, fiind dispus să blocheze toate politicile publice de creştere a veniturilor populaţiei, de creare de locuri de muncă, de susţinere a capitalului autohton sau de reformare a Justiţiei.

PSD constată lipsa de reacţie complice a Preşedintelui României în ceea ce priveşte numeroasele încălcări ale Constituţiei României comise de exponenţii ,,Statului Paralel şi Ilegitim’’, începând de la exercitarea unor presiuni asupra puterii judecătoreşti şi până la sfidarea Parlamentului, cu încălcarea deciziilor obligatorii ale Curţii Constituţionale. Tolerând toate aceste abateri grave de la litera şi spiritul Constituţiei, Preşedintele României încalcă una dintre principalele sale atribuţii, respectiv aceea de a "veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor statului", PSD îşi manifestă susţinerea totală faţă de reformarea sistemului de justiţie, după modelul funcţional european.

În acest context, PSD apreciază efortul presei care a avut şi are un rol esenţial pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor fundamentale ale omului. În pofida tuturor presiunilor şi ameninţărilor, au existat posturi de radio şi televiziune, ziare şi publicaţii care au avut curajul să dezvăluie abuzurile ,,Statului Paralel şi Ilegitim’’ şi mecanismele prin care acesta încearcă să confişte puterea legitim aleasă. Fără aceste relatări, multe dintre delictele şi excesele ,,Statului Paralel şi Ilegitim’’ ar fi rămas necunoscute şi ar fi putut prolifera fără niciun fel de rezistenţă din partea opiniei publice.

Având în vedere toate aspectele de mai sus, PSD îşi manifestă susţinerea totală a majorităţii parlamentare PSD-ALDE, pentru adoptarea pachetului de legi care să asigure reformarea sistemului de Justiţie, conform deciziilor CCR şi Directivelor Europene, care să garanteze stoparea abuzurilor şi aplicarea aceloraşi principii de bază care guvernează actul de justiţie în toate ţările europene cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. Pachetul cu modificările legislative necesare în domeniul justiţiei reprezintă singurul instrument legal, democratic şi constituţional pentru garantarea respectării întocmai a drepturilor fundamentale prevăzute de Convenţia Europeana a Drepturilor Omului, concretizată în asigurarea unei reale independenţe a judecătorilor pentru exercitarea şi înfăptuirea actului de justiţie.

De asemenea, membrii Comitetului Executiv îşi declară sprijinul pentru Guvern în ceea ce priveşte realizarea obiectivelor angajate prin programul de guvernare, indiferent de obstacolele ridicate de cei care încearcă să blocheze reformele benefice pentru stat, societate şi cetăţeni".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
o inventie
Ce este statul paralel? O inventie a psd, a lui draqnea si ciumetii rosii. Statul paralel este acea parte a statului care nu este supusa psd, nu este controlata de acesta, nu sta in genunchi in fata psd si nu ii executa ordinele. Statul paralel este acea parte a statului de care psd-ului ii mai este teama (atat cat ii poate fi teama unui partid mafiot). Este acea parte a statului care daca o va supune nimic nu ii va mai sta in cale in a fura si parjoli. Dupa ce au pus capastrul pe CCR, TVR, Curtea de Conturi si pe orice puteau pe baza algortimului, vor sa treaca si la servicii, justitie si chiar presedintie, pt a fi tacamul complet. Daca ar demonstra ca pot si vor sa faca ceva util, nici nu ar fi o problema, dar deocamdata sa ne lase in pace cu hotiile si minciunile. Si mai uita ca roata se invarte si risca sa vina si alti mafioti dupa ei, in loc sa creeze niste mecanisme utile oamenilor si nu mafiotilor. Insa e prea greu de inteles asta de catre niste mafioti ce se regasesc in toate domeniile Romaniei de azi.
Postat 19 Noiembrie 2017, 12:42 de oradea_mea_si_a_ta
Ce este statul paralel?
www.statulparalel.ro
Postat 18 Noiembrie 2017, 23:56 de FaBULA

FOTO BIHOREANUL

 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)
 • Omagiu şi miting: Protestatarii orădeni l-au comemorat pe Regele Mihai, iar apoi au manifestat împotriva Guvernului PSD-ALDE (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON