URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 23 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!
18 Noiembrie 2017, 10:03

Comitetul Executiv al PSD, declaraţie de război "statului paralel şi ilegitim"

Comitetul Executiv al PSD, declaraţie de război 'statului paralel şi ilegitim' Foto: Mediafax, Marian Ilie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concluzia şedinţei de vineri a Comitetului executiv al PSD este că partidul îşi manifestă sprijinul faţă de majoritatea PSD-ALDE, modificarea legilor justiţiei şi Guvernul Tudose, după cum anunţă Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, rezoluţia a fost votată cu unanimitate de voturi, iar în cadrul acesteia este invocată existenţa "statului paralel şi ilegitim", care "încearcă să preia controlul" şi foloseşte resurse publice. Între altele,  este criticată "lipsa de reacţie, complice, a preşedintelui României".

„Guvernul a lucrat bine”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, în şedinţa Comitetului Executiv, s-a făcut o analiză a stadiului programului de guvernare şi s-a constatat că "Guvernul a lucrat mai bine", chiar dacă "este sub asediu". Şeful social-democraţilor a mai arătat că "dincolo de toate criticile şi minciunile spuse în spaţiul public, că PSD nu-şi poate aplica programul de guvernare", realitatea stă cu totul altfel.

 "Această rezoluţie cuprinde sprijin pentru cele două obiective fundamentale ale noastre, exprimate în campanie şi care au primit suport popular, şi anume în România să se trăiască mai bine, românii să trăiască mai bine şi ţara să fie dezvoltată şi, al doilea obiectiv fundamental, dreptate şi stoparea abuzurilor. Nu este o rezoluţie îndreptată împotriva lui Iohannis", a spus, despre documentul aprobat de CEx al PSD, preşedintele PSD.

Întrebat la ce se referă sintagma "stat paralel şi ilegitim", care apare de mai multe ori în cuprinsul rezoluţiei adoptate vineri, dacă este vorba de persoane sau de instituţii, Dragnea a răspuns: "Da".

La insistenţele jurnaliştilor, şeful PSD a arătat că despre statul paralel "se vorbeşte în spaţiul public de foarte mult timp". Întrebat dacă rezoluţia votată de PSD are legătură cu cel de-al treilea dosar penal deschis recent de DNA, dosarul "Tel Drum", Dragnea a răspuns iritat: "Vreţi să spuneţi că tot ce se vorbeşte de peste un an de zile are legătură cu al treilea dosar?".

„Nu e anti Iohannis”

Liderul PSD a reacţionat şi la criticile preşedintelui Klaus Iohannis, care a declarat, în cursul zilei de vineri, că o persoană cercetată penal nu are ce căuta în conducerea statului. "El vede şi ştie bine, e la curent demult cu asta. Nu a spus nimic nou. Probabil că numai cei care iau câteva case de la stat prin fals pot sta acolo (în conducerea statului - n.r.)", a declarat Liviu Dragnea, adăugând că rezoluţia adoptată de Comitetul Executiv al PSD la Băile Herculane nu este îndreptată împotriva lui Klaus Iohannis. "N-am luat în calcul şi nu luăm în calcul măsuri împotriva preşedintelui", a adăugat Dragnea.

CEx al PSD a mai decis, în şedinţa de vineri, să nu fie organizat un miting de amploare, aşa cum ceruseră unii social-democraţi, dar să fie lăsată filialelor judeţene şi locale posibilitatea de a organiza mitinguri cu tema "România".

Textul integral al rezoluţiei adoptate de conducerea PSD, potrivit Digi24:

"Comitetul Executiv al PSD, întrunit în şedinţa din 17 noiembrie 2017, a analizat rezultatele obţinute în cele 10 luni de guvernare precum şi situaţia politică actuală.

Referitor la stadiul îndeplinirii Programului de guvernare, s-a constatat că guvernul a realizat măsurile aferente perioadei analizate, datele fiind sintetizate într-un document public. Acesta atestă îndeplinirea angajamentelor asumate în campania electorală faţă de români.

În acelaşi timp, PSD a analizat situaţia tensionată prezentă în spaţiul public din cauza numeroaselor informaţii despre abuzurile grave ale unor persoane care activează, au condus sau încă mai conduc instituţii publice de forţă şi care indică în mod clar existenţa unui aşa-numit "Stat Paralel şi Ilegitim", care încearcă să preia controlul asupra puterii politice, legitim constituită prin alegeri libere şi corecte, reprezentând un pericol de natură să îngrijoreze opinia publică.

PSD constată existenţa mai multor vulnerabilităţi ale statului de drept, care sunt speculate de exponenţii "Statului Paralel şi Ilegitim", cu scopul de a controla discreţionar puterea politică sau puterea judecătorească. Rezultă că "Statul Paralel şi Ilegitim" foloseşte resursele financiare publice şi instrumentele specifice autorităţii de stat pentru a-i intimida, şantaja sau a-i înlătura pe decidenţii politici care susţin sau promovează modificările legislative menite să readucă puterile statului în matca lor constituţională, în acord cu principiile democratice şi cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

Mai mult decât atât, acţiunile din ultima perioadă ale "Statului Paralel şi Ilegitim’’, disimulate sub aşa-numită "luptă anti-corupţie", au drept scop evident hărţuirea şi, în ultimă instanţă, decapitarea puterii politice legitim alese, pentru ca aceasta să nu îşi poată îndeplini Programul de guvernare angajat în faţa electoratului. Se mizează astfel pe faptul că un eşec în realizarea beneficiilor pentru cetăţeni din Programul de guvernare va diminua şansele în viitoarele scrutine electorale pentru cele două partide politice din Coaliţia de guvernare.

Aşadar, din dorinţa de a deţine controlul asupra puterii politice, "Statul Paralel şi Ilegitim’’ adoptă o conduită anti-naţională şi anti-cetăţenească, fiind dispus să blocheze toate politicile publice de creştere a veniturilor populaţiei, de creare de locuri de muncă, de susţinere a capitalului autohton sau de reformare a Justiţiei.

PSD constată lipsa de reacţie complice a Preşedintelui României în ceea ce priveşte numeroasele încălcări ale Constituţiei României comise de exponenţii ,,Statului Paralel şi Ilegitim’’, începând de la exercitarea unor presiuni asupra puterii judecătoreşti şi până la sfidarea Parlamentului, cu încălcarea deciziilor obligatorii ale Curţii Constituţionale. Tolerând toate aceste abateri grave de la litera şi spiritul Constituţiei, Preşedintele României încalcă una dintre principalele sale atribuţii, respectiv aceea de a "veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor statului", PSD îşi manifestă susţinerea totală faţă de reformarea sistemului de justiţie, după modelul funcţional european.

În acest context, PSD apreciază efortul presei care a avut şi are un rol esenţial pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor fundamentale ale omului. În pofida tuturor presiunilor şi ameninţărilor, au existat posturi de radio şi televiziune, ziare şi publicaţii care au avut curajul să dezvăluie abuzurile ,,Statului Paralel şi Ilegitim’’ şi mecanismele prin care acesta încearcă să confişte puterea legitim aleasă. Fără aceste relatări, multe dintre delictele şi excesele ,,Statului Paralel şi Ilegitim’’ ar fi rămas necunoscute şi ar fi putut prolifera fără niciun fel de rezistenţă din partea opiniei publice.

Având în vedere toate aspectele de mai sus, PSD îşi manifestă susţinerea totală a majorităţii parlamentare PSD-ALDE, pentru adoptarea pachetului de legi care să asigure reformarea sistemului de Justiţie, conform deciziilor CCR şi Directivelor Europene, care să garanteze stoparea abuzurilor şi aplicarea aceloraşi principii de bază care guvernează actul de justiţie în toate ţările europene cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. Pachetul cu modificările legislative necesare în domeniul justiţiei reprezintă singurul instrument legal, democratic şi constituţional pentru garantarea respectării întocmai a drepturilor fundamentale prevăzute de Convenţia Europeana a Drepturilor Omului, concretizată în asigurarea unei reale independenţe a judecătorilor pentru exercitarea şi înfăptuirea actului de justiţie.

De asemenea, membrii Comitetului Executiv îşi declară sprijinul pentru Guvern în ceea ce priveşte realizarea obiectivelor angajate prin programul de guvernare, indiferent de obstacolele ridicate de cei care încearcă să blocheze reformele benefice pentru stat, societate şi cetăţeni".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
o inventie
Ce este statul paralel? O inventie a psd, a lui draqnea si ciumetii rosii. Statul paralel este acea parte a statului care nu este supusa psd, nu este controlata de acesta, nu sta in genunchi in fata psd si nu ii executa ordinele. Statul paralel este acea parte a statului de care psd-ului ii mai este teama (atat cat ii poate fi teama unui partid mafiot). Este acea parte a statului care daca o va supune nimic nu ii va mai sta in cale in a fura si parjoli. Dupa ce au pus capastrul pe CCR, TVR, Curtea de Conturi si pe orice puteau pe baza algortimului, vor sa treaca si la servicii, justitie si chiar presedintie, pt a fi tacamul complet. Daca ar demonstra ca pot si vor sa faca ceva util, nici nu ar fi o problema, dar deocamdata sa ne lase in pace cu hotiile si minciunile. Si mai uita ca roata se invarte si risca sa vina si alti mafioti dupa ei, in loc sa creeze niste mecanisme utile oamenilor si nu mafiotilor. Insa e prea greu de inteles asta de catre niste mafioti ce se regasesc in toate domeniile Romaniei de azi.
Postat 19 Noiembrie 2017, 12:42 de oradea_mea_si_a_ta
Ce este statul paralel?
www.statulparalel.ro
Postat 18 Noiembrie 2017, 23:56 de FaBULA
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Plagiatul este poluare intelectuală': Un profesor clujean a ţinut la Oradea o lecţie despre plagiat (FOTO)
 • 'Dacii de la munte, dacii de la câmpie', la Cetatea Oradea (FOTO)
 • Nu cumpăraţi de la Dior, ci de la Bihor Couture! Cojoacele de Beiuş pot fi comandate online direct de la producătorii bihoreni (FOTO/VIDEO)
 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON