URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2017, 23:20

Cei doi copii morţi în avalanşa din Retezat erau alpinişti renumiţi, cu multiple recorduri mondiale şi europene

Cei doi copii morţi în avalanşa din Retezat erau alpinişti renumiţi, cu multiple recorduri mondiale şi europene foto: Facebook / Dor Geta Popescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei doi adolescenţi care au murit, sâmbătă, surprinşi de o avalanşă în Masivul Retezat erau ​Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, doi alpinişti renumiţi, cu multiple recorduri mondiale şi europene, scrie news.ro.

Amândoi au murit după ce s-au lovit puternic de stânci, în momentul declanşării avalanşei. Ei erau pe munte împreună cu taţii lor.

Dor Geta Popescu avea în palmares şase recorduri mondiale şi unul european, ea obţinând primul record la zece ani, în 2013, când a devenit cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Recordul anterior era de 12 ani şi 6 luni, stabilit de sora ei, în 2007.

În august 2014, Geta a cucerit Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei, iar în decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893 de metri). Şi în aceste două reuşite, fata doborâse recordul surorii ei.

În februarie 2016 a obţinut un alt record mondial de vârstă când a urcat pe Aconcagua (6.962 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus. A depăşit astfel un record deţinut încă din 2002 de o sportivă din America.

News.ro mai scrie că Dor Geta Popescu era legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, a fost campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţinea titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă şi a fost desemnată cel mai bun alpinist de altitudine al anului 2015 şi din nou în 2016.

Erik Gulacsi era şi el un alpinist profesionist, coleg de club cu Geta. El a stabilit, în ianuarie 2017, un nou record european de vârstă când a atins vârful Aconcagua, 6962 metri, la doar 12 ani.

Practica alpinismul de la vârsta de opt ani şi a reuşit să escaledeze cele mai înalte vârfuri din România. Erik Gulacsi a reuşit să ajungă în august 2016 pe vârful Elbrus la 5.642 de metri, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reuşit acest lucru.

Salvamontiştii nu au reuşit sâmbătă să le recupereze trupurile din zăpadă, au sistat misiunea şi o vor relua duminică dimineaţa.

Citeşte pe această temă şi articolul:

Tragedie în Retezat: Doi copii au murit, surprinşi de o avalanşă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
GULÁCSi si nu GULACSI
Il cheama Gulácsi si nu Gulacsi. Deja ar fi cazul sa invatati sa scrieti corect.
Postat 23 Aprilie 2017, 11:36 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON