URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2017, 18:26

Ce conţine Ordonanţa de abrogare dată de Guvernul Grindeanu. Are o capcană?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul României a abrogat, duminică, Ordonanţa 13 privind care modifica drastic Codul Penal şi Codul de procedură penală, printr-o nouă Ordonanţă care a intrat în vigoare tot duminică după ce a fost publicată în Monitorul Oficial. În preambulul acesteia, între motivele abrogării, este invocată reacţia sutelor de mii de români care au protestat în stradă.

OUG 13, abrogat în totalitate

Ordonanţa de abrogare are mai multe prevederi. Potrivit digi24.ro, articolul I prevede abrogarea OUG 13 privind codurile penale în totalitatea ei

Potrivit aceleiaşi surse, având în vedere că OUG 13 conţine prevederi care intrau în vigoare odată cu emiterea (precum cea privind denunţul), dar şi unele care intrau în vigoare abia după 10 zile (precum cea privind abuzul în serviciu şi dezincriminarea neglijenţei în serviciu), a fost nevoie de precizări suplimentare.

Astfel, prin articolul I, care abrogă OUG 13, sunt eliminate prevederile privind pragul de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu şi cele privind dezincriminarea neglijenţei în serviciu - măsuri care nu au intrat încă în vigoare -, dar trebuiau eliminate şi modificările apărute deja în lege, precum cea privind denunţul.

Articolul II al OUG de abrogare conţine astfel prevederi exprese privind abrogarea din lege a modificărilor pe tema denunţului, fiind eliminat acel termen de maximum 6 luni pentru valabilitatea unui denunţ.

Guvernul adaugă însă două noi prevederi, care se referă la punerea în acord a unor decizii ale Curții Constituționale a României. Astfel, se stabileşte că măsura controlului judiciar poate fi prelungită în etape de cel mult 60 de zile, fiind nevoie de noi decizii ale judecătorilor pentru prelungiri suplimentare. Se stabileşte, de asemenea, că acţiunea civilă, în caz de achitare sau întrerupere a acţiunii penale, rămâne nesoluţionată de instanţă.

Ordonanţă cu capcane? 

Digi 24 atrage atenţia, însă, asupra unei posibile scăpări în Ordonanţa de abrogare a OUG 13, sesizată de judecătorul Cristian Danileţ.

În urma noii Ordonanţe, se revine la situaţia juridică de dinainte de marţi noapte, nefiind afectat niciun dosar în curs de soluţionare. Există, însă, o problemă în art. 25 alin 5 Cod Procedură Penală.

Articolul din OUG 14 spune că, în caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă. Procesul penal poate fi încheiat în mai multe feluri, care sunt explicitate în articolul 16. La litera f) a acestui articol, sunt incluse şi "amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică" sau radierea persoanei juridice.

"Art. 25 alin 5 C.proc.pen. a respectat cerinţa impusă de CCR prin decizia 586/2047 în OUG apărut marţi noaptea, dar azi nu mai respectă această cerinţă în OUG 14/2017, care o înlocuieşte. Aş vrea să cred că este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectată de Parlament în procedura de aprobare a OUG", afirmă judecătorul Cristi Danileţ.

Magistratul explică această eroare: "acel articol din C.proc.pen. spune că, dacă un dosar se prescrie, instanţa nu ar trebui să soluţioneze chestiunea prejudiciului, ci închide dosarul şi gata. Dar CCR a spus că trebuie să fie soluţionată şi această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Prin OUG 13 de marţi noaptea a fost corectat în acest sens textul. Dar prin OUG 14 se reia forma veche, care cuprinde acest viciu de neconstituţionalitate.

Ca să fiu mai direct, OUG 14 e parţial neconstituţională, cu privire la un singur articol şi anume art 25 alin 5 C.proc.pen. Dosarele însă nu sunt afectate, întrucât judecătorii aplică direct deciziile CCR".

Citiți pe această temă și articolele:

Orădenii au început să se adune în Piaţa Unirii şi discută despre posibila capcană din Ordonanţa de abrogare

Un grup de adolescenți a cântat în Piaţa Unirii: "Milioane de români pe stradă / Milioane, Dragnea să ne vadă…" (VIDEO)

La Oradea s-a citit "declaraţia bihorenilor cinstiţi şi responsabili", care cer demisia Guvernului şi alegeri anticipate (FOTO/VIDEO)

Tot mai mulţi orădeni în Piaţa Unirii. Traseul marşului de duminică seara a fost schimbat! (FOTO)​

Record de participanţi şi la Oradea: 7.000 de persoane sunt în stradă! (FOTO/VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON