URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2017, 16:02

Ce conţin proiectele de modificare a legilor penale: Abuzul în serviciu sub 200.000 lei, dezincriminat

Se graţiază pedepsele de până la cinci ani, abuzul în serviciu va fi incriminat numai dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, neglijența în serviciu nu va mai fi cercetată, iar denunţurile vor fi valabile până la şase luni de la comiterea faptelor. Acestea sunt, în esenţă, modificările aduse de două proiecte de legi prin care politicienii vor să modifice legile penale.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat miercuri că a pus în dezbatere publică cele două proiecte, dintre care unul se referă la o lege a graţierii, iar celălalt - pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală - are ca scop o armonizare a legislaţiei cu deciziile CCR şi cu o directivă europeană.

Este vorba despre proiectele de ordonanţă de urgenţă în legătură cu care presa scria că urmau să fie aprobate miercuri de Guvern, fără să fie puse în dezbatere publică şi fără să fie discutate cu CSM, însă până la urmă acest fapt nu s-a mai întâmplat.

În schimb, proiectele au fost lansate miercuri în dezbatere, pe site-ul Ministerului Justiţiei, şi au fost trimise spre consultare CSM, Înaltei Curţi şi Parchetului General.

Cine nu beneficiază de grațiere

Digi24.ro notează că din proiectul de graţiere reiese că graţierea se acordă fie în întregime, fie pentru jumătate din pedeapsă. Se prevăd, între altele, faptele pentru care graţierea NU poate fi acordată - este vorba, de pildă, despre condamnări pentru violenţă (omor, omor calificat, viol). Sunt exceptate de asemenea de la graţiere, în limita a cinci ani, şi faptele de corupţie (dare/luare de mită, trafic de influenţă), fapte ce vizează securitatea naţională şi unele infracţiuni economice. 

Nu beneficiază de prevederile acesteia cei care au comis infracţiuni contra siguranţei statului, infracţiuni de omor, vătămare corporală gravă, lipsire de libertate, violare de domiciliu, şantaj, viol, acte de pedofilie, corupţie sexuală, incest, furt şi tâlhărie, ultraj, tortură, acte de represiune nedreaptă, evadare, neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea defectuoasă, falsificarea de monedă, luare şi dare de mită, trafic de influenţă, nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduuri, rele tratamente aplicate minorului, trafic de stupefiante, falsificarea de alimente, proxenetism, sclavie, trafic de persoane, trafic de minori, pornografie infantilă, fraudele comise prin sistem informatic şi de plată electronic, divulgarea informaţiilor secrete de stat, cercetarea abuzivă.

Prevederile legii graţierii, care ar scoate circa 2.500 de deținuți din pușcăriile din România, nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017.

 condiţie importantă este că această graţiere depinde de plata integrală a prejudiciului către părţi civile, bugetul de stat, instituţii publice.

Se poate acorda graţiere pentru jumătate din pedeapsă pentru persoanele care au împlinit 60 de ani, pentru femei însărcinate, persoane cu anumite afecţiuni cronice, persoane care au copii mai mici de 5 ani în întreţinere. În cazul acestora, nu se aplică acea condiţie a achitării prejudiciului în totalitate.

Proiectul prevede că OUG se referă doar la faptele comise până la 18 ianuarie 2017 și intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Noutăți cu abuzul în serviciu

În ceea ce priveşte modificările legislative în codurile penal și cel de procedură penală, prima se referă la abuzul în serviciu. Astfel, se introduce un prejudiciu de la care se cercetează abuzul în serviciu cu încălcarea legii - 200.000 de lei, însă pedeapsa ar scăderea la doar trei ani. 

Se propune şi modificarea legislaţiei în privinţa denunţătorilor. Denunţul este valabil şi poate fi probă într-un dosar penal doar dacă este făcut în termen de cel mult şase luni de la săvârşirea faptei. Potrivit acestei prevederi, orice faptă penală semnalată la mai mult de jumătate de an de la comiterea ei nu va avea valoare juridică.

În ceea ce priveşte conflictul de interese acesta este reglementat astfel încât fapta funcţionarului care, "în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-au obţinut, direct sau indirect, foloase patrimoniale necuvenite, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, este sancţionată". În modificare adusă este introdus termenul "necuvenit", astfel încât, spun specialiştii, legea devine mai permisivă, arată Mediafax.

De asemenea, articolul care reglementa neglijenţa în serviciu, 298 va fi abrogat, ceea ce înseamnă că acesta infracţiune nu va mai fi investigată.

Noutăți „ajutătoare”

Noile modificări ar putea să îl ajute chiar pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, despre care ziare.com scrie că este trimis în judecată de DNA alături de fosta sa soţie într-un dosar în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu, iar prejudiciul a fost calculat la 108.612 lei.

Mai mult, surse din justiţie au declarat că. dacă ordonanţa va intra în vigoare în acestă formă, procurorii nu se vor mai putea sesiza, fiind necesară depunerea unei plângeri de către instituţia prejudiciată.

De altfel, ziare.com precizează că procurorul general al României a spus că ordonanţa de modificare a codurilor este "un proiect penibil".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Universuri paralele (în oglindă).
Acum când domnul Ilie ar putea anula un vice preşedinte (al Consiliului Judeţean Bihor) şi un ministru (al sănătăţii) prin susţinerea celor ce se opun graţierii, chiar luând iniţiativa, tace. Se observă defazarea faţă de preşedinte care simte nevoia să scârţâie tot mai des din balamale. Analizând beneficiarii probabilei ordonanţe, constatăm că el ar fi unul dintre beneficiari, pe lângă cei doi acuzaţi de plagiat. În cazul lui dezincriminarea neglijenţei în serviciu şi noile condiţii pentru aplicarea articolului referitor la abuzul în serviciu sunt doar două prevederi care l-ar avantaja cert. Dacă privim situaţia din perspectiva prejudiciilor, de departe ar fi unul dintre marii beneficiari. În privinţa moralităţii unei astfel de ordonanţe, fiecare o judecă prin prisma moralităţii proprii. Şi în acest caz, nea Ilie tace. E la fel de adevărat că, şi Bodog şi Mang, tac. Toţi aşteaptă! Experienţa ne arată că minoritatea (penelistă sau pesedistă) impune dictatura majorităţii. Modelul s-a instaurat odată cu modificarea pragului pentru validarea referendumului la 30%. Împreună au propus-o şi, pe rând, s-au folosit de ea. Atunci când s-a(şi-a) propus unirea, a mizat pe pragul de validare diminuat. Este foarte probabil ca nibelungul sibian, lipsit de argumentele exemplului personal, să propună un referendum în privinţa graţierii, mizând pe acelaşi prag redus la 30% în speranţa stopării pesediştilor. La rândul lor, pesediştii invocă majoritatea obţinută prin raportare la acelaşi tip de majoritate (ei obţinând în realitate sub 20%). Se demonstrează astfel, validarea, democratică, a unei majorităţi dintr-o minoritate. De aceea, toate tipurile de reprezentare ar trebui să legiferate doar prin prezenţa a cel puţin 50%+1 dintre cei cu drept de vot. Altfel, asistăm (din ce în ce mai des) la dictatura „majorităţii” printr-o minoritate. Un exemplu contrar este acela al referendumului solicitat de către cei trei milioane de cetăţeni, asumat prin semnături, care doreau modificarea articolului din Constituţie privind familia, ignorat cu graţie de preşedinte. Din interese venale, biserica nu s-a constituit în „societate civilă” deşi era îndreptăţită să o facă. De teama de a nu ajunge „parte civilă”, reprezentanţii ei au preferat să negocieze în nume propriu, la fel ca şi interesele. Tocmai de aceea, mă îndoiesc că, în eventualitatea organizării unui referendum pe tema graţierii, chiar şi mai larg, pe tema eliminării/reducerii corupţiei, vrednicii sutanişti s-ar întrebuinţa în strângerea de semnături sau în obişnuita prelucrare a oilor adunate şi totuşi rătăcite. În aceste condiţii, sasul este condamnat să nu mai lipsească nici măcar o zi de la serviciul lui şi, în plus, mai trebuie să conducă şi şedinţele de guvern. Că şi-a pierdut concediile visate de „întâii genunchi ai ţării” este evident şi prin prisma bugetului ce tocmai îi va fi redus. În plus, vrea, nu vrea, vremea plajei trece şi un al doilea mandat ar îngrijora-o peste măsură pe doamna Carmen. Unde mai punem eficienţa din punct de vedere al câştigului cât timpt, indiferent de numărul de mandate, preşedintele, la final, primeşte o singură casă!
Postat 19 Ianuarie 2017, 16:45 de eutanasiu
@tsd
Cat e paguba imputata lui dracnea?! Ceva pe la 100.000 de lei, deci se ,,incadreaza", e vrednic de premier!
Postat 19 Ianuarie 2017, 10:36 de pinonel
Romania NU este stat mafiot !!!
Rusine psd ati ajuns sa "elaborati" proiect de lege cu dedicatie pentru penali si anchetati penal. Defapt rusine este un cuvant prea elegant si care va lipseste din vocabular. @tds, @windows unde sunteti frate, nimic nici o minciunica pentru psd-ii de la putere ?
Postat 18 Ianuarie 2017, 17:07 de vlad_oradea
daa,votat psd,asta am primit
urat de tot. Prejudiciul lui Dragnea in al doilea dosar de abuz in serviciu e 108.000 lei,persoanele de peste 60 ani nu mai trebuie sa achite prejudiciul (adica Voiculescu ).Grotesc,dar am scos ochii marind in medie toate pensiile cam cu 100 lei si majorari la bugetari( de privati nu ne intereseaza). Ce colaps financiar va urma in curand,mai ales la bugetul pensiilor,dar asta mai incolo,dupa iunie,de aia s-au si grabit cu gratierea.Daca lumea a votat un penal asta am primit.Gretos,mai gretos ca Ceausescu e Dragnea....
Postat 18 Ianuarie 2017, 16:21 de suporter_oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON