URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2017, 17:29

"Balena Albastră" face noi victime printre elevi! Reacţia şcolii: "Aşa, şi?"

'Balena Albastră' face noi victime printre elevi! Reacţia şcolii: 'Aşa, şi?' foto generic, observator.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jocul mortal "Balena albastră" face noi victime printre elevi.  Primarul comunei Hilişeu-Horia, judeţul Botoşani, a sesizat, joi, Poliţia, după ce şase elevi ai unei şcoli din localitate au fost depistaţi cu răni pe braţe şi au recunoscut că joacă "Balena Albastră". Edilul a sesizat mai întâi şcoala, unde reacţia a fost: "Aşa, şi?", după cum anunţă agenţia de ştiri Mediafax.

Potrivit sursei citate, elevii învaţă la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Hilişeu-Horia şi au fost descoperiţi cu răni pe braţe de către o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică, care vizitează oamenii la domiciliu pentru asigurarea unor servicii medicale. Copiii, care au între 13 şi 14 ani, au recunoscut că au accesat jocul "Balena Albastră, din curiozitate.

"Cel puţin şase copii am depistat. Echipa comunitară care străbate comuna în lung şi-n lat pe probleme de asistenţă medicală comunitară şi mediere sanitară a constatat acest fenomen la nişte tineri de 13-14 ani. Echipa a mers acasă, la domiciliile lor, şi aşa a făcut descoperirea. Am fost sesizaţi noi, noi am sesizat, la rândul nostru, şcoala, dar şcoala a avut o atitudine foarte nepotrivită. Ceva de genul «aşa,şi?", a declarat, joi, corespondentului Mediafax, primarul comunei Hilişeu-Horia, Ioan Butnaru.

De alfel, tot edilul a fost şi cel care a sesizat poliţia în acest caz, supărat că reprezentanţii şcolii tratează subiectul cu indiferenţă. 

"Astăzi am apelat şi la structurile de Poliţie pentru a ancheta cazul în profunzime, pentru a nu se dezvolta la un număr mai mare şi pentru a nu se agrava situaţia. Cei şase sunt elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Hilişeu-Horia. Sunt copii din medii sociale diferite. Au ajuns până la stadiul în care erau zgâriaţi pe mâini şi tatuaţi cu nu ştiu ce Dumnezeu. Că nu am ştiut nici eu ce înseamnă până acum, am cerut detalii de la un tânăr din Primărie. Nu ştiam de Balena Albastră. Am înţeles că a apărut şi balena roz, dar aceea face bine, îţi dă să îndeplineşti sarcini pozitive. Să sădeşti un pom, să îngrijeşti un bătrân", a spus Butnaru.

Poliţia Botoşani a început o anchetă în acest caz, verificând dacă rănile găsite pe braţele adolescenţilor au legătură cu jocul.

Mediafax mai precizează că sesizarea vine la doar câteva zile după ce, la începutul săptămânii, un alt elev de la Şcoala Leon Dănăilă, din oraşul Darabani, a recunoscut că, din curiozitate, a accesat jocul "Balena Albastră". Copilul de 13 ani a mărturisit că a devenit membru al grupului "Balena Albastră" după ce şi-a manifestat interesul faţă de acest joc, pe reţelele de socializare. Acest caz este investigat de procurorii Biroului Teritorial Botoşani al DIICOT.

Pe de altă parte, o tânără de 15 ani din Sibiu care a murit după ce s-a aruncat de pe un bloc cu 9 etaje ar fi intrat într-un joc similar cu Balena Albastră, având un "mentor" care îi dădea diverse însărcinări şi îi spunea ce să facă, cei doi discutând în limba română.

"Balena Albastră" este un joc apărut în Rusia, popular printre adolescenţi, dar deosebit de periculos. Practic, în acest joc, adolescenţii primesc diferite sarcini de îndeplinit, ultima fiind să se sinucidă, pentru a "câştiga". Jocul a fost invitat de un anume Phillipe Budeikin, un rus în vârstă de 21 de ani, care a şi fost arestat pentru instigare la sinucidere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pantera roz
Da' parintii copiilor ce-au zis,sau nu i-a bagat nimeni in seama ?! Ce treaba are scoala in chestia asta mai mult decat familia copilului ? ca inteleg ca nu-s copii orfani de mama si de tata .
Postat 06 Aprilie 2017, 22:09 de SM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON