URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2018, 11:16

Aşteptaţi cu emoţii ziua de salariu? Parlamentarii au avut grijă să-şi mărească lefurile cu sute de lei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Modificările legislative impuse de coaliţia de guvernământ, criticată intens de societatea civilă, aduce scăderi importante de salariu în sectorul bugetar, de până la 40%, dar şi în cel privat. Parlamentarii, însă, au avut grijă ca revoluţia fiscală a guvernului să le aducă bani în plus: 800 de lei pe lună.

Potrivit Digi24.ro, senatorii şi deputaţii şi-au crescut leafa brută astfel încât să acopere transferul contribuţiilor şi să rămână cu peste 800 de lei în plus pe lună. Dacă în luna decembrie în cazul acestora salariul net era 9.153 lei/lună, în ianuarie a crescut la 9.993 lei, iar salariul brut a crescut de la 13.050 lei la 17.100 lei.

Întrebaţi de jurnalişti pe holurile parlamentului despre aceste creşteri, mai mulţi aleşi au spus că nu ştiu, că nu şi-au verificat cardurile.

Sursa citată mai arată că aproape 300.000 de funcţionari s-au trezit luni, în zi de salariu, că au lefuri mai mici după ce contribuţiile sociale au trecut din sarcina angajatorului la cea a salariatului.  

În timp ce parlamentarii câştigă la final de lună şi cu 800 de lei în plus, 22.000 de angajaţi din ministere şi din instituţiile din subordine pot avea salarii reduse cu până la 40%!

De exemplu, un director general la Ministerul de Externe, gradul II, va pierde aproape 3.500 de lei faţă de luna decembrie. Înseamnă că venitul său din luna ianuarie va ajunge la 9.411 lei. Iar situaţia se repetă şi la alte ministere, de exemplu la Finante şi Transporturi, arată sursa citată.

De altfel, Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, a declarat jurnaliştilor că sindicaliştii se pregătesc de proteste, dat fiind că nu se înregistrează "nici pe departe o creştere salarială substanţială, aşa cum au anunţat în decursul timpului partidele de la guvernare".

Inclusiv sectorul privat se vor primi salarii mai mici. "Avem peste două milioane de salariaţi din mediul economic concurenţial pentru care angajatorii nu au făcut prin acte adiţionale această majorare a salariului brut de încadrare", a declarat Dumitru Costin, preşedintele BNS.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON