URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2016, 16:21

Adolescent de 15 ani, mort în urma unor complicaţii cauzate de rujeolă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un adolescent în vârstă de 15 ani din judeţul Arad, bolnav de rujeolă, a murit, joi, în Spitalul Judeţean din Arad, ca urmare a complicaţiilor apărute. Este al treilea caz de deces în judeţ.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, adolescentul este din comuna Covăsânţ, judeţul Arad, şi a fost internat duminică în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. După ce a făcut mai multe stopuri respiratorii a fost internat la secţia de Terapie Intensivă, dată fiind starea gravă în care se afla, dar, în ciuda tratamentului primit, boala i-a atacat plămânii, iar marţi dimineaţă a decedat.

"Este vorba despre un copil de 15 ani cu o boală congenitală de tezaurizare, deci o boală genetică, care are un defect genetic de utilizare a unor structuri ale organismului şi se depozitează nişte substanţe în creier, ficat, inimă, splină (...) deci organismul este cu o suferinţă cronică, cu tulburări de dezvoltare somatică, psihică şi fizică. A făcut rujolă, nişte verişori de-ai lui au avut rujeolă, a făcut şi el, a evoluat la domiciului timp de şapte zile, în a şaptea zi a făcut o complicaţie pulmonară, o bronhompeumonie, iar pe terenul acesta cu deficit imunologic a făcut insufiecienţă respiratorie", a declarat pentru agenţia de ştiri Mediafax dr. Dorin Lazăr, şeful secţiei Pediatrie 3 din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

"Luni după-amiază a făcut primele stopuri respriatorii. A fost transferat la ATI, intubat şi tratat până joi la ora 8.40, când a murit. Problema a fost rujeola cu mecanisme de blocare a imunităţii şi care a evoluat pe fondul bolii congenitale", a mai spus prof.dr. Dorin Lazăr.

Mediafax notează că joi, la spital, a fost nevoie de intervenţia jandarmilor, deoarece familia adolescentului s-a manifestat agresiv.

Conform Digi24.ro, Aradul este pe locul doi din ţară la numărul de cazuri de rujeolă, respectiv 132. În acest judeţ au mai fost înregistrare două decese din cauza rujeolei. Doi copii, un băieţel de 8 luni din localitatea Milova şi o fetiţă de 9 luni din oraşul Curtici, au murit ca urmare a complicaţiilor cauzate de această boală.

Sursa citată mai aminteşte şi că, în urmă cu o lună, Ministerul Sănătăţii a declarant epidemie de rujeolă în toată ţara. Cazurile de rujeolă s-au înmulţit de zeci de ori într-un singur an. În aprilie, Ministerul Sănătăţii semnala existenţa a 79 de cazuri de rujeolă în Bistriţa şi Cluj, context în care cerea mobilizarea de urgenţă în vederea desfăşurării campaniilor de vaccinare. Luna trecută, ministerul a anunţat că în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe, arată Digi24.ro.

Rujeola este o boală infecţioasă extrem de contagioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare şi erupţie cutanată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON