URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2016, 19:42

50 de medici, acuzaţi că şi-au folosit pacienţi pe post de cobai: Percheziţii în 31 de spitale şi Agenţia Naţională a Medicamentelor

50 de medici, acuzaţi că şi-au folosit pacienţi pe post de cobai: Percheziţii în 31 de spitale şi Agenţia Naţională a Medicamentelor foto: HotNews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anchetă de amploare pe piaţa medicamentelor şi în spitale. Nu mai puţin de 50 de medici psihiatri şi rezidenţi sunt acuzaţi că şi-ar fi folosit pacienţii pe post de cobai şi au testat medicamente care încă nu aveau autorizaţie. Procurorii au descins, marţi, în 31 de spitale şi la Agenţia Naţională a Medicamentului.

Potrivit Digi24.ro, peste 250 de pacienţi cu boli psihice, unii fără discernământ, de la aproape jumătate din spitalele din ţară ar fi fost victimele experimentelor.

Între unităţile călcate marţi de procurori se numără şi spitalele "Alexandru Obregia", Militar şi Titan, dar şi la Agenţia Naţională a Medicamentului.

Anchetatorii susţin că au descoperit mai multe metode prin care medicii ar fi transformat pacienţii în cobai. Cea mai gravă dintre ele: bolnavi psihic cărora le erau falsificate diagnosticul, fişa medicală şi semnătura, pentru a le putea fi administrat produsul testat. Astfel că, în unele cazuri, starea bolnavilor se agrava. Faţă în faţă cu acuzaţiile, directorii spitalelor susţin că nu ştiau ce fac angajaţii lor.

"Ei s-ar putea să aibă cabinetele lor particulare, unde să facă testele astea, în spital n-am cum, el are cabinetul lui, este doctrina asta actuală, este singur acolo cu pacientul", spune Dumitru Popescu, managerul Spitalului de Psihiatrie Săpoca, din judeţul Buzău.

Nu se ştie câţi pacienţi au intrat în experimentele ilegale întrucât, spun anchetatorii, medicii au tot înscris bolnavi ca să încaseze onorariul.

Digi 24 mai notează că testele au fost comandate de mari companii de medicamente din străinătate, fiind făcute în mai multe ţări încă din 2012. Nereguli au fost descoperite, însă, doar în România. Între companiile din străinătate şi medici au apărut şi firmele de intermediari, verificate şi ele acum.

"În vizorul anchetatorilor sunt cinci firme, alături de producătorii de medicamente, medici, dar şi intermediari. Iar pentru un singur studiu clinic, firmele plăteau între 80.000 de euro şi 150.000 de euro", arată Digi24.

Un singur medic, coordonator al studiului, primea aceste sume pentru a gestiona proiectul. Anchetatorii spun că astfel de studii s-au făcut la aproape toate spitalele mari din ţară.

Marţi, anchetatorii au verificat contractele spitalelor în cauză şi au ridicat înscrisuri referitoare la studiile clinice. Procurorii au ridicat documente şi la Agenţia Naţională a Medicamentului, instituţia care aprobă studiile clinice.

"Această atribuţie importantă a agenţiei se desfăşoară în baza unei legislaţii stricte, riguroase, a Uniunii Europene. Agenţia aprobă anual în jur de 200, 250 de studii", a declarat Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al ANMDM.

Digi 24 mai arată că situaţia cea mai gravă pare să fie cea de la Clinica de Psihiatrie din Arad. Unul dintre cei mai cunoscuţi medici, care este şi profesor universitar, s-ar fi folosit de rezidenţi pentru a falsifica semnăturile unor pacienţi. A strâns astfel nenumărate documente false prin care bolnavii şi-ar fi dat acordul să participe la testare. Până şi rezultatele analizelor au fost falsificate, spun procurorii.

"Rezultatele testelor erau consemnate fictiv, iar probele biologice fie erau prelevate de la pacienţi anterior începerii studiului şi depozitate în aparate frigorifice, fie erau recoltate de la cadrele medicale ale Secţiei de Psihiatrie", arată Parchetul General.

De altfel, în urma descinderilor, acasă la medicul din Arad, anchetatorii au dscoperit un mic muzeu, anchetatorii apelând la evaluatori pentru a estima preţurile obiectelor de artă.

Procurorii vor audia şi pacienţii care au fost cobai în studiile clinice.

"Ce fac aceşti oameni este o crimă. O crimă la adresa pacientului, este o crimă la adresa profesiei şi este o crimă la adresa standardului medical", spune medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON