URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Actual

Peste 80 de elevi și profesori de la un colegiu din Timișoara au ajuns la spital intoxicați
Actual
Situație de criză în Timișoara, unde peste 80 de elevi și profesori de la Colegiul Național C.D. Loga au ajuns la spital cu simptome de intoxicație. Autoritățile caută în prezent cauza incidentului, neexcluzând varianta ca infecția să fie produsă de dozatoarele de apă.
03 Aprilie 2024, 13:29
Cine sunt cei șase români incluși pe lista Forbes a miliardarilor lumii
Actual
Revista Forbes a publicat noul top al bogaților planetei, deschis de francezul Bernard Arnault, care conduce imperiul LVMH, ce include case de modă precum Louis Vuitton și Christian Dior. Acesta are o avere netă de 233 de miliarde de dolari, iar pe locul al doilea se află Elon Musk, fondatorul Tesla și Space X, care are o avere netă de 195 de miliarde de dolari. Pe lista miliardarilor lumii, întocmită de Forbes, se află și șase români.
03 Aprilie 2024, 13:01
Sondaj la 20 de ani de când România este membră NATO: 44% dintre români ar vrea armată obligatorie
Actual
Un sondaj realizat de IRES cu ocazia împlinirii a 20 de când la sediul NATO din Bruxelles s-a consumat ceremonia ridicării drapelului României surprinde percepțiile românilor față de alianța nord-atlantică și atitudinile lor cu privire la climatul din regiune în contextul războiului din Ucraina. Concluzia este că NATO se bucură de notorietate și apreciere, deși interesul pe temă al românilor este scăzut. Totodată, românii nu se bucură să cheltuiască mai mulți bani pentru propria apărare, fiind convinși, pe de altă parte, că la nevoie NATO va apăra România.
02 Aprilie 2024, 18:01
„Nu am reproșat nimic în mod direct Bulgariei şi României”. Austria continuă să refuze accesul celor două țări în Schengen, cu frontierele terestre
Actual
Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a reiterat marți că ar fi greșit să fie stabilită o dată concretă de aderare a României și Bulgariei la Spațiul Schengen și cu frontierele terestre, dar a adăugat că nu a „reproșat nimic în mod direct” celor două țări. Declarațiile au fost făcute de față cu ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, într-o conferință de presă comună ținută la Aeroportul din Viena.
02 Aprilie 2024, 16:55
Apartamentele noi din Oradea sunt mai scumpe decât cele similare din Iași, Timișoara ori Craiova, arată o analiză a platformei Storia
Știri Bihor
Apartamentele noi din Oradea au prețuri mai mari decât apartamentele noi din orașe ca Iași, Timișoara, Craiova ori Sibiu, arată o analiză realizată de platforma de imobiliare Storia, dezvoltată de Olx. În schimb, apartamentele vechi din Oradea au prețuri mai mici.
Vremea în următoarele două săptămâni: Temperaturi fluctuante, de până la 27 de grade
Știri Bihor
Meteorologii au publicat, luni, o nouă estimare a valorilor termice și a precipitațiilor, pentru perioada 1-14 aprilie. Marți, vremea se răcește considerabil, însă apoi temperaturile vor fi oscilante și se va ajunge până la 27 de grade.
01 Aprilie 2024, 19:50
Parchetul European, condus de Kovesi, a preluat ancheta privind vaccinurile Pfizer negociate de Comisia Europeană
Actual
Parchetul European, instituție condusă de Laura Codruța Kovesi, a preluat de la procurorii belgieni ancheta ce vizează „interferență în funcțiile publice, distrugerea de SMS-uri, corupție și conflict de interese” în cazul negocierilor și achiziției de vaccinuri Pfizer de către Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen.
01 Aprilie 2024, 16:56
Poștașii intră în grevă generală. Conducerea Poștei Române susține că pensionarii își vor primi la timp banii
Știri Bihor
Angajații Companiei Naționale Poșta Română au declanșat greva generală, din cauza salariilor prea mici, în timp ce conducerea companiei susține că a făcut tot ce este necesar pentru a evita conflictul și asigură că pensionarii își vor primi drepturile bănești la timp, până la jumătatea lunii. În Bihor este vorba despre 581 de angajați, însă reprezentanții companiei nu au transmis dacă au încetat cu toții activitatea sau există și angajați care continuă lucrul.
01 Aprilie 2024, 11:08
Cod galben de vânt și vijelii, în Bihor
Știri Bihor
Județul Bihor se va afla începând de luni seara sub cod galben de vânt și vijelii, la fel ca toată jumătatea vestică a țării, se arată într-o avertizare publicată de specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie.
01 Aprilie 2024, 10:15
Panică într-un local din Olanda. Un bărbat înarmat a luat ostatici clienții și angajații unui pub (VIDEO)
Actual
Panică în orașul olandez Ede, unde sâmbătă dimineața un bărbat a intrat într-un local având asupra sa arme și explozibil și a amenințat că va arunca totul în aer. Autoritățile au intervenit imediat, iar casele din apropiere au fost evacuate.
30 Martie 2024, 14:51
În weekend trecem la ora de vară. Urmează cea mai scurtă zi din an
Actual
România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie. Astfel, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, iar ora 03 va deveni ora 04. Pentru că se schimbă ora, duminică devine cea mai scurtă zi din 2024.
29 Martie 2024, 09:48
Românii sunt penultimii în Europa, la costul muncii pe oră. Care sunt angajații europeni cel mai bine plătiți
Actual
În medie, un român este plătit cu 11 euro pe ora muncită, ceea ce plasează țara noastră pe penultimul loc din Uniunea Europeană, conform datelor Oficiului european pentru Statistică (Eurostat). Mai prost plătiți ca românii sunt doar bulgarii, care primesc 9 euro pe oră, în timp ce, la polul opus, în Luxemburg un angajat primește 53,9 euro pe oră.
28 Martie 2024, 17:44
Marius Vizer rupe tăcerea! „Cozmin Gușă este campion mondial la minciună și trădare”
Actual
Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo (FIJ), s-a dezlănțuit la adresa președintelui FRJ Cozmin Gușă! Într-un interviu dat pentru Fanatik, șeful FIJ spune despre Gușă că „minte fără jenă și inventează cu nerușinare lucruri care nu s-au petrecut niciodată”, dar și că este „groparul judoului românesc” și un „campion mondial la minciună și trădare”.
28 Martie 2024, 17:10
VIDEO: S-a dat drumul la circulație pe noul drum ce leagă Centura Oradea de Autostrada Transilvania
Știri Bihor
Unul dintre cele mai așteptate momente pentru șoferii bihoreni, deschiderea noului drum ce leagă Centura Oradea de Autostrada Transilvania, a avut loc joi, la ora 15 fix. Sute de mașini au stat la coadă să pătrundă pe noul drum.
28 Martie 2024, 15:13
Supermarketurile nu vor fi închise în weekend
Actual
Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu se va schimba prin vreo decizie guvernamentală, deși reprezentanții micilor retaileri au cerut asta. Anunțul a fost făcut joi de premierul Marcel Ciolacu, în deschiderea ședinței de guvern, adăugând că „din toate semnalele primite din rândul societății, rezultă clar că nu e oportun”.
28 Martie 2024, 12:35
Şeful Protecţiei Consumatorilor acuză că unii producători colorează carnea de pui: „Un atentat la siguranța noastră”
Actual
Unii producători vopsesc carnea de pui pentru a induce în eroare clienţii, a acuzat, miercuri, pe Facebook, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu
Un nou nor de praf saharian în România
Actual
Administrația Națională de Meteorologie anunță un nou nor de praf saharian în zona României. Concentrații mai mari se vor înregistra în regiunile sud-vestice, sudice și estice, estimează specialiștii.
27 Martie 2024, 15:09
Stadiul lucrărilor la electrificarea căii ferate Cluj-Oradea. Cât timp va dura o călătorie cu trenul, după reabilitare (FOTO)
Știri Bihor
CFR Infrastructură a anunțat stadiul lucrărilor la electrificarea căii ferate între Cluj și Oradea. Reprezentanții companiei au arătat și în cât timp vor ajunge trenurile de la Cluj la Oradea și au făcut publice câteva imagini cu stadiul șantierului.
Șeful PNL Timiș, demis fiindcă nu a acceptat să susțină candidatul PSD. Vasile Blaga îi ia locul
Actual
Vasile Blaga devine președintele interimar al PNL Timiș, după ce Alin Nica a fost demis de la conducerea filialei, fiindcă s-a opus vehement susținerii unor candidați comuni PSD-PNL la alegerile locale. El a declarat că mai bine își „taie o mână” decât să gireze candidatura pesedistului Alfred Simonis la președinția Consiliului Județean Timiș. Funcția este în prezent ocupată tocmai de Alin Nica.
26 Martie 2024, 20:05
A fost sau n-a fost? Liberalul Vasile Blaga rămâne, deocamdată, cu certificatul de revoluţionar
Știri Bihor
Europarlamentarul bihorean Vasile Blaga va rămâne, totuși, cu certificatul de revoluționar, din cauza unei greșeli făcute de reprezentanții unei instituții din subordinea Guvernului.
26 Martie 2024, 12:37
Șoferii fără RCA riscă amenzi de 15 ori mai mari, iar dacă sunt prinși în trafic li se pot reține plăcuțele de înmatriculare și talonul
Actual
Șoferii care circulă fără RCA și cei care nu-și imobilizează mașina într-un spațiu privat ori circulă cu asigurarea suspendată vor fi pasibili de amenzi de până la 15.000 de lei. Mai mult, li se vor putea reține certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numerele de înmatriculare, potrivit unor modificări ale legii privind asigurările RCA adoptate de Senat.
26 Martie 2024, 11:53
79 de percheziții DIICOT într-un mega dosar de contrabandă de țigări: 3 fabrici clandestine au fost desființate, peste 38 de milioane de țigarete și 64 de tone de tutun au fost confiscate (VIDEO)
Actual
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism împreună cu polițiști din mai multe județe au descins marți în 79 de percheziții în cazul unui mega dosar de contrabandă cu țigări, cu ramificații transfrontaliere. 3 fabrici clandestine au fost desființate până acum în cazul anchetei, peste 38 de milioane de țigarete și 64 de tone de tutun au fost confiscate, iar prejudiciul depășește 12,5 milioane de euro.
26 Martie 2024, 10:17
Școlile vor putea monta camere video fără acordul părinților, elevilor sau profesorilor. Cum vor putea fi folosite înregistrările
Educatie
Școlile nu vor mai avea nevoie de acordul elevilor majori, al părinților sau al cadrelor didactice pentru a monta sisteme de supraveghere audio-video. Ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat luni că legea va fi modificată în așa fel încât unitățile de învățământ să nu mai aibă nevoie de acest acord, cum se întâmplă în prezent. Înregistrările vor putea fi folosite doar pentru cercetarea cazurilor de violență.
25 Martie 2024, 21:00
Parlamentarii au unde se ruga. Capela ortodoxă amenajată în Palatul Parlamentului a fost sfințită de Patriarhul Daniel (FOTO)
Actual
Patriarhul Daniel a sfințit luni capela ortodoxă amenajată în interiorul Palatului Parlamentului, în urma unei inițiative a președintelui interimar al Camerei Deputaților, PSD-istul Alfred Simonis. La sfințire a participat premierul Marcel Ciolacu, el spunând că „această capelă nu este doar un loc de linişte şi refugiu în faţa provocărilor şi tensiunilor zilnice, ci şi un simbol al angajamentului nostru faţă de valorile naţionale”.
ONU cere încetarea imediată a focului în Gaza. Netanyahu, supărat pe Statele Unite
Actual
Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat luni o rezoluție prin care cere încetarea imediată a focului în războiul dintre Israel și Hamas și eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor. În ciuda presiunilor Israelului, Statele Unite ale Americii s-au abținut de la vot, așadar rezoluția a trecut, după cum notează Reuters.
25 Martie 2024, 18:05
Ritualuri și tradiții în Săptămâna Patimilor pentru credincioșii romano-catolici
De ştiut
Luni, 25 martie, începe Săptămâna Patimilor pentru credincioșii romano-catolici și protestanți, care sărbătoresc duminică Paștele. După Sărbătoarea Floriilor de ieri, urmează un alt moment de importanță deosebită - Triduumul Pascal - trei zile sfinte care preced sărbătoarea Învierii Domnului.
25 Martie 2024, 14:08
Supermarketurile ar putea avea program redus în weekenduri
Actual
După ce propunerea ca supermarketurile să fie închise sâmbăta și duminica a născut prea multe nemulțumiri în spațiul public, Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii are o nouă sugestie: aceste magazine să se închidă mai devreme în weekend, propunându-se orele 13, 14 sau 15.
25 Martie 2024, 12:20
Înscrierea copiilor la școală în 2024: Regulile anunțate de Ministerul Educației
Educatie
Ministerul Educației a publicat metodologia de înscriere a elevilor în învățământul primar, care prevede că toți copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august inclusiv trebuie înscriși în clasa pregătitoare. Noutatea este că a apărut și o excepție, adică situații „justificate” în care înscrierea acestor copii poate fi amânată cu un an.
24 Martie 2024, 16:11
Firmele care angajează absolvenți de facultate, fără experiență, primesc bani de la stat. Procedura a fost simplificată
Actual
Pentru a stimula angajarea tinerilor fără experiență, Guvernul a simplificat procedura de efectuare a stagiului pentru absolvenții de învățământ superior. Firmele primesc și un stimulent lunar, de 2.250 lei, dacă angajează absolvenți de facultate care n-au mai lucrat nicăieri.
24 Martie 2024, 13:45
Drumul expres Oradea - Arad: a fost lansată licitația pentru lotul al doilea, de 3,4 miliarde de lei
Știri Bihor
Licitația pentru realizarea lotului al doilea din drumul expres Oradea - Arad a fost lansată, anunțul fiind publicat vineri în SEAP, potrivit Economica.net. Este vorba despre un tronson de aproape 40 de kilometri dintre Salonta și Chișineu Criș, plus 10 kilometri pentru realizarea unui drum de legătură cu Ungaria. 
24 Martie 2024, 11:31
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON