URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Septembrie 2016, 20:13

15 ani de la atentatele de la 11 septembrie. Cine sunt românii care au murit atunci

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duminică se împlinesc 15 ani de la atentatele din Statele Unite, comise de Al-Qaida la New York şi Washington. Pe 11 septembrie 2001, scrie site-ul stirileprotv.ro, 4 comandouri de islamişti deturnau tot atâtea avioane de linie ca să le zdrobească în inima democraţiei americane.

Două dintre ele au lovit turnurile gemene de la World Trade Center din New York, iar al treilea s-a izbit de o aripă a Pentagonului.  Al patrulea s-a prăbuşit în câmp, după o revoltă a pasagerilor, care le-au dejucat planurile teroriştilor.

Aproape 3.000 de oameni,  printre care 5 români, au murit atunci, iar la trei săptămâni după atacuri începea războiul Occidentului împotriva terorismului, un război care continuă şi astăzi.

Cei 5 români sunt: Eugen Gabriel Lazăr, soţii Corina şi Liviu Stan, Joshua Iosua Poptean şi Ana Fosteris.

Conform agenţiei de ştiri Mediafax, Eugen Gabriel Lazăr avea 27 de ani şi lucra ca programator software la etajul 103 al uneia dintre cele două clădiri. Fugise din România, împreună cu familia sa, în urma opresiunilor sistemului comunist. Apropiaţii spuneau despre el că e o persoană curioasă, fascinată de muzică. "Mereu îşi punea întrebarea cum funcţionează lucrurile, era în mod continuu în căutarea cunoaşterii", spune Siu, prietena sa, designer grafic, pe care o cunoscuse cu ani în urmă, în timpul unei excursii cu cortul în munţii Catskills. Bucătar şi brutar priceput, obişnuia să gătească mereu clătite împreună cu Siu. În ultimul weekend petrecut împreună, cei doi au fost la o cină la restaurantul lor preferat din cartierul Soho.

Soţii Corina (31 de ani) şi Liviu Stan (34 ani) ajunseseră în Statele Unite în 1995, prin Loteria Vizelor, şi trăiau visul american. Lucrau împreună la compania americană Cantor Fitzgerald, care deţinea şi firma eSpeed şi ambii erau apreciaţi de colegi. Cu puţin înainte de atentat îşi înnoiseră jurămintele.

Joshua Iosua Poptean, 37 de ani, lucrase ca şofer de taxi şi a fost membru al Gărzii Naţionale timp de patru ani. Emigrase din România când avea doar 17 ani, alături de familia sa, originară din Abrud. A lucrat, inţial şofer de taxi, apoi a învăţat tâmplărie şi a devenit coordonator de proiect al firmei de construcţii Bronx Builders. Se afla în interiorul clădirii World Trade Center pentru a participa la o întâlnire cu nişte posibili clienţi. Este descris ca fiind un om credincios, cunoscut pentru dorinţa sa de a munci, corectitudinea, loialitatea şi simţul său al umorului. Joshua a fost membru al Gărzii Naţionale vreme de patru ani, lucru cu care se mândrea.

Ana Fosteris, o româncă de 58 de ani, lucra ca agent de asigurări la compania Aon Corp şi considera New Yorkul cel mai grozav loc de pe planetă. Ea iubea opera italiană şi, ca într-o premoniţie a morţii sale, i-ar fi spus soţului cu câteva zile înainte de atentate că vrea să fie îngropată pe aria La paterna Mano, din opera Macbeth a lui Giuseppe Verdi.

Mediafax mai notează şi că alături de cei cinci a murit şi un cetăţean moldovean, Arkady Zaltsman, celebru architect, după ale cărui planuri a fost construit Palatul Parlamentului din Chişinău. Arkady emigrase în New York împreună cu soţia, Zhanna Galperina şi fiica lor Laura, în anii 1990. Cei trei se stabiliseră apoi în Midwood, Brooklyn. El era angajat al firmei Skidmore, Owings & Merrill, o importantă firmă de arhitectură.

Duminică, la 15 ani de cumplita zi, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat, cu ocazia comemorării victimelor de la atacurile din 11 septembrie 2001, că naţiunea nu îi va uita niciodată pe cei care au murit în atentate. Preşedintele a declarat într-un discurs rostit la Pentagon că este inspirat de puterea familiilor victimelor, a lăudat diversitatea din ţara sa şi a cerut americanilor să nu le permită duşmanilor să îi dividă.

Hillary Clinton, candidata democrată la alegerile prezidenţiale americane, a părăsit brusc ceremonia de comemorare a victimelor din atacurile de la 11 septembrie din cauza unei probleme de ordin medical.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON