URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2018, 10:02

Academicianul Mircea Maliţa, fostul ministru al Educaţiei şi fostul ambasador în SUA născut la Oradea, a murit la 91 de ani

Academicianul Mircea Maliţa, fostul ministru al Educaţiei şi fostul ambasador în SUA născut la Oradea, a murit la 91 de ani sursa foto: www.telegrafonline.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Matematicianul membru al Academiei Române, totodată fost ministru al Educaţiei şi fost ambasador al României în SUA, Mircea Maliţa a murit luni, la vârsta de 91 de ani.

Maliţa s-a născut la Oradea, pe 20 februarie 1927, şi tot aici a făcut primii ani de şcoală. Ulterior, cursurile liceale le-a continuat la Făgăraş, Beiuş şi Bucureşti. Tot în Bucureşti a urmat facultăţile de Ştiinţe-Secţia Matematică şi de Filosofie, iar în 1972 şi-a susţinut teza de doctorat intitulată "Modele matematice pentru negocieri". Totodată, în 1949, a fost student participant în delegaţia Conferinţei Păcii de la Paris, condusă de Mihail Sadoveanu.

A fost preşedinte al Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, organizaţie de masă a Partidului Comunist, director al Bibliotecii Academiei între 1950-1955, adjunct al ministrului Afacerilor Externe, ministru al Învăţământului (1970 - 1972), ambasador în Elveţia (1980 - 1982), iar apoi în SUA (până în 1984). Când era în America, Elena Ceauşescu l-a acuzat că face jocurile americanilor şi că este vândut lor.

Preşedinte fondator al Fundaţiei Universitare a Mării Negre, Maliţa a susţinut cursuri de relaţii internaţionale la Universitatea din Oradea, între 1990-2000, cursuri şi reuniuni internaţionale la Praga, Moscova, Londra şi New York în 1991, dar şi cursuri la Academia de Studii Economice şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative între 2000-2008.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
zic...
@Moderator: Dacă cineva dorește să-și demonstreze cultura procedează altfel!
Postat 23 Mai 2018, 23:40 de dani-e-let
Why?
@Moderator: Pe Wikipedia scrie Oradea! Totuși... "desteptule "?
Postat 23 Mai 2018, 21:01 de dani-e-let
RE: Why?
Păi dacă ne-a făcut inculţi, înseamnă că el e deştept.
Postat 23 Mai 2018, 22:53 de Moderator
Respect, domn' profesor!
Nu s-a nascut in Oradea, incultilor! Oradea nu e tot Bihorul, din fericire.
Postat 22 Mai 2018, 18:29 de CrisDumi
RE: Respect, domn' profesor!
Dar unde s-a născut, deşteptule?
Postat 22 Mai 2018, 23:04 de Moderator
Aurul cenusiu
Un intelectual si diplomat de "scoala veche", fara discutii eminenta cenusie din spatele destalinizarii Romaniei in anii 50-60 si artizanul apropierii de SUA. Printre putinele personalitati contemporane care ar merita cu prisosinta o statuie in Oradea.
Postat 22 Mai 2018, 10:21 de parker
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON