URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2017, 08:04

Bani pentru mafie: Bancnote false în valoare de 28 milioane de euro, produse inclusiv în Oradea, au fost confiscate în Italia! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 900.000 de bancnote euro false, cu valoarea echivalentă de 28 milioane de euro, au fost confiscate recent de autorităţile italiene. Banii erau produşi în imprimerii clandestine din Italia şi România, mai exact la fabrica de bani falşi descoperită în 2014 la Oradea.

Bancnote cu duiumul

Informaţia a fost făcută publică luni, de autorităţile italiene, care au anunţat că 13 persoane au fost arestate. "În cursul anchetei, au fost descoperite trei tiparniţe ilegale, dintre care una în România, echipate cu maşinile şi instrumentele necesare pentru fabricarea de bancnote false", a informat poliţia italiană într-un comunicat, citat de Digi24.ro.

În total, au fost confiscate 939.775 bancnote false - de 10, 20 şi 50 de euro.

Cei doi presupuşi şefi ai organizaţiei de falsificatori erau doi locuitori din Napoli, Giuseppe A., în vârstă de 64 de ani, şi Giovanni C., în vârstă de 59 de ani, cu o "experienţă îndelungată" în domeniu. Ei sunt suspectaţi că au organizat tiparniţe şi au legat contacte cu italieni rezidenţi în România, pentru a instala aici o tiparniţă de bancnote false.

Falsificatorii s-au ocupat mai întâi să găsească un imobil care să nu trezească bănuielile poliţiei, iar apoi să organizeze o tiparniţă temporară pentru tipărirea de bancnote false timp de 10-15 zile. "În acest interval, ei puteau tipări peste 15 milioane de euro în bancnote false. Apoi întrerupeau operaţiunile şi uneori transferau tiparniţa într-o altă clădire", a explicat poliţia italiană.

Supraveghere îndelungată

Agenţia de ştiri Mediafax precizează că activităţile de verificare şi supraveghere, efectuate de Procuratura din Napoli şi de Direcţia regională antimafia, au început în anul 2012, finalizându-se luni printr-o operaţiune care a permis identificarea membrilor grupului infracţional care avea puncte de lucru în regiunea italiană Campania şi în România.

Gruparea infracţională era specializată în tipărirea de bancnote false şi în distribuirea acestora în Italia şi în alte state ale Uniunii Europene. Cetăţeni italieni se ocupau de tipărirea bancnotelor false şi în Oradea, a precizat agenţia.

Bani pentru mafie

În septembrie, 2014, procurorii DIICOT au făcut percheziţii în mai multe locuri din Oradea, inclusiv la o hală din Episcopia Bihorului. De altfel, după cum BIHOREANUL scria la acea vreme, anchetatorii au găsit aproximativ 13 milioane de euro falşi, în bancnote de 50 şi 100 de euro, precum şi două tiparniţe, cu tot cu cerneala şi matriţele aferente fabricării banilor. În timpul percheziţiilor, italienii au încercat să dea foc unor probe.

"E cea mai mare captură de monedă falsă din România, de după 1989. Această acţiune este un succes, pentru că, pe lângă prinderea suspecţilor, s-a reuşit capturarea matriţelor şi a utilajelor folosite pentru falsificarea bancnotelor. Putem spune că reţeaua este anihilată", declara şefa de atunci a DIICOT, Alina Bica.

În urma descinderilor de la Oradea, trei persoane care ar face parte din gruparea de crimă organizată au fost ridicate şi audiate. O româncă şi doi italieni din Oradea au fost arestaţi la vremea respectivă: Ciro Romano şi bucureşteanca Laurencia Ioniţă, ambii de 25 ani, la fel ca Raffaele Malintoppi, 64 ani, asociat la Color Press SRL, firma care a scos pe piaţă peste 35 milioane euro contrafăcuţi, împreună cu tatăl lui Ciro, Vittorio, arestat şi el, dar în Italia.

"Marfă" de calitate

Oficial, la fabrica din Episcopia vedeau lumina tiparului pliante şi cataloage cu vopsele. În realitate, însă, tipografia lucra pentru mafia napolitană ca tiparniţă de euro falşi. Fabrica de bani a Grupului Napoli era închisă în timpul zilei, când în tipografie lucrau angajaţii firmei.

Procurorii DIICOT şi autorităţile italiene susţineau că bancnotele falsificate aici sunt aproape perfecte, motiv pentru care banii şi echipamentele folosite sunt analizate de experţii Băncii Centrale Europene, ai Europol şi de cei ai Institutului Naţional de Criminalistică.

Made in Oradea

Gruparea, după cum au aflat anchetatorii, s-a format la Oradea în 2013, la iniţiativa lui Vittorio Romano, împreună cu mai mulţi italieni. Atât Romano, cât şi Malintoppi, dar şi ceilalţi membri ai grupării, aveau afaceri solide în Bihor.

Familia Romano, de pildă, deţinea o fabrică de coloranţi şi pigmenţi - Linea Colori, iar Malintoppi o fabrică de pantofi - Raffaele Calzaturificio. Amândouă erau nu doar o sursă legală de bani, ci şi un paravan care le asigura liniştea pentru afacerea cu banii falși.

De precizat că Italia este ţara în care sunt fabricate cele mai multe bancnote false, prin procedeul de offset. Acestea provin exclusiv din regiunea oraşului Napoli, unde sunt implantate majoritatea operaţiunilor falsificatorilor, controlate de Camorra, mafia napoletană.

Citiți AICI amănunte despre fabrica de bani falși de la Oradea!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON