URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2016, 11:07

Tu ştii ce conţine deodorantul tău? 77% dintre roll-on-urile analizate de APC au "otrăvuri cu acţiune lentă"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un studiu realizat de Asociaţia Pro Consumatori (APC) în cadrul campaniei naţionale de informare şi educare "Să învăţăm să gândim în termeni chimici", dat publicităţii pe 23 august, arată că 77% dintre deodorantele roll-on analizate conţin substanţe perturbatoare ale sistemului endocrin şi substanţe alergene!

Potrivit rezultatelor studiului, care pot fi consultate în întregime pe site-ul www.apc-romania.ro, 29% dintre produsele analizate conţin BHT o substanţă cu potenţial carcinogen, iar 23% dintre produsele analizate conţin clorhidrat de aluminiu o substanţă cu potenţial toxic asupra creierului!

Studiul a fost efectuat în perioada 6 iulie - 10 iulie 2016, fiind achiziţionate din marile structuri comerciale 31 de deodorante tip roll-on în vederea analizării compoziţiei chimice a acestora.

Analiza a fost realizată de către o echipă de experţi ai Consiliului Consumatorilor din Danemarca, o organizaţie cu o experienţă de 69 de ani în domeniul protecţiei consumatorilor, şi a scos în evidenţă încărcătura chimică ridicată a multor produse alimentare şi nealimentare.

Specialiştii afirmă că parfumurile sintetice (fragrance) pot avea peste 200 de ingrediente în compoziţia lor şi conţin cantităţi mari de toxine şi chimicale neafişate. Experţii din Danemarca au identificat următoarele substanţe aromatizante care pot provoca alergii: Alpha-isomethyl ionone, Benzyl alcohol, Benzyl benzoate, Benzyl cinnamate, Benzyl salicylate, Butylphenyl methylpropional, Coumarin, Cinnamyl alcohol, Citral, Citronellol, Eugenol, Geraniol, Hexyl cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, Isoeugenol, Limonene şi  Linalool. De multe ori, parfumurile sintetice conţin ftalaţi care au rolul de a face persistent mirosul şi care pătrund foarte rapid în piele crescând semnificativ riscul de diabet de tip 2. De asemenea, parfumul sintetic provoacă iritaţii ale pielii, dermatite, migrene, ameţeli, tuse violentă, hiperpigmentare, arată APC.

Triclosanul este o substanţă antifungică şi antibacteriană, regăsită în 7% dintre produsele analizate, care poate modifica nivelul estrogenului în organismul unei femei, provocând apariţia unor trăsături masculine (creşterea maseimusculare, mărirea pilozităţii în zone cum ar fi faţa, mâinile, pieptul etc), iar în cazul bărbaţilor să crească nivelul testosteronului din organism, provocând sensibilităţi fizice sau psihice, stări de nervozitate şi irascibilitate.Totodată, poate creşte rezistenţa la bacterii şi este potenţial carcinogen.Utilizarea triclosanului în produsele cosmetice a fost restrânsă de Comisia Europeană în 2014.

Deodorantele tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte triclosan:

Adidas 24h Deo Stick Pure Game 0% alcohols (Fabricat în Monaco);

Deodorantele tip roll on pentru femei în care se regăseşte tricolsan:

Nectar of Beauty 24 h (Carrefour) (Fabricat în Franţa).

BHT (Hidroxitoluen butilat) (există în 29% dintre produsele analizate) este un compus chimic utilizat ca antioxidant în produsele cosmetice, cu rol de prevenire sau încetinire a deteriorării cosmeticelor sau produselor de îngrijire personală, deteriorare datorată reacţiilor chimice cu oxigenul. BHT poate provoca leziuni la nivelul ficatului în concentraţii mari şi apariţia de tumori,poate produce astm şi probleme de comportament la copii, este alergen pentru piele şi ochi şi de asemenea este potenţial cancerigen şi posibil perturbator al sistemului endocrin. 

Deodorantele tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte BHT:

Adidas 24 h Deo Stick Pure Game 0% alcohol (Fabricat în Monaco);

Dove Men + Care Cool Fresh 48% Alcohol (Fabricat în Rusia);

Intesa Pour Homme Deodorant Freschezza Delicata Stick No alcohol Ylang-Ylong (Italia);

Malitia Profumo D’Instesa Uomo Vetyvet (Fabricat în Italia);

Rexona Men MotionSense Invisible Black+White 48h (Fabricat în Rusia);

Deodorantele tip roll on pentru femei în care se regăseşte BHT:

Adidas 6 in 1 Cool & Care 48h Anti-Perspirant (Fabricat în Spania).

Bionsen Caringtouch Gentle & Soothing 24 h (Fabricat în San Marino);

Dove natural touch dead sea minerals 48 h (Fabricat în Rusia);

Nivea Invisible for Black & White 48 h (Fabricat în Germania).

Conservanţi care eliberează formaldehida (DMDM Hydantoin, Imidazolidinil urea) se regăsesc în 10 % dintre produsele analizate. Aceşti ingredienţi eliberează încet, dar continuu cantităţi mici de formaldehidă, chimicale cancerigene. Efectele toxice ale acestor conservanţi sunt multiple: dermatite de contact, dureri articulare, alergii, depresie, dureri de cap, dureri în piept, infecţii ale urechii, oboseală cronică, ameţeală, insomnie.

Deodorantele tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte DMDM Hydantoin:

STR 8 Body Refresh Adventure 24h (Fabricat în Franţa).

Deodorantele tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte Imidazolidinil urea:

Up Deo Stick for Men Lotus 24h (Fabricat în România).

Deodorantele tip roll on unisex  în care se regăseşte Imidazolidinil urea:

Deo Stick Activ Lotus 24h (Fabricat în România).

Siloxani (ciclopentasiloxan, cyclomethicone) sunt ingrediente pe bază de silicon şi sunt folosiţi în industria cosmetică pentru a înmuia, netezi şi hidrata, motiv pentru care se regăsesc în cremele hidratante, pentru a facilita alunecarea deodorantelor solide pe piele. Sunt suspectaţi pentru producerea de perturbări ale sistemului endocrin, imunitar şi aparatului reproducător. Sunt nocive pentru mediul înconjurător.

Ciclopentasiloxan (există în 13% dintre produsele analizate)

Deodorantele tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte Ciclopentasiloxane:

Dove Men + Care Cool Fresh % Alcohol 48h (Fabricat în Rusia);

Gillette Endurance High Performance Arctic Ice 48h (Fabricat în Marea Britanie);

Rexona Men MotionSense Invisible Black + White 48h (Fabricat în Rusia);

Deodorantele tip roll on pentru femei în care se regăseşte Ciclopentasiloxane:

Dove natural touch dead sea minerals 48 h (Fabricat în Rusia);

Cyclomethicone (există în 10 % dintre produsele analizate)

Deodorantele tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte Cyclomethicone:

Mennen Speed Stick Gel 48 h (Fabricat în Polonia);

Deodorantele tip roll on pentru femei în care se regăseşte Cyclomethicone:

Lady Speed Stick Pro 5 in 1 48h (Fabricat în Polonia);

Nivea Invisible for Black & White 48 h (Fabricat în Germania);

Iodopropinil butyl carbamat (se regăseşte în 3% dintre produsele analizate) este un conservant folosit ca alternativă la parabeni, protejează cosmeticele şi produsele de îngrijire personală prin prevenirea sau întârzierea fermentării şi alterării lor. Poate provoca iritaţii ale pielii şi uşoare riscuri de toxicitate gastrointestinală şi a ficatului.Conform Directivei UE 1223/2009, Iodopropynyl Butylcarbamate poate fi folosit în cosmetice şi produse de îngrijire personală în concentraţii de până la 0.0075% în antiperspirante/deodorante.

Deodorantele tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte Iodopropinil butyl carbamat:

STR 8 Body Refresh Adventure 24h (Fabricat in Franţa).

Clorhidrat de aluminiu (există în 23% dintre produsele analizate) este un ingredient cu rol de antiperspirant, astringent şi deodorant. Deodorantele care conţin clorhidratul de aluminiu nu trebuie aplicate pe zone cu răni deschise, cum ar fi micile tăieturi provocate de lama de ras, iritaţiile sau coşurile. Aluminiul pătrunde în organism prin leziunile de la nivelul pielii şi poate provoca efecte toxice asupra ficatului, rinichilor, oaselor sau creierului. 
De aceea, Agenţia franceză de siguranţă sanitară (Afssaps) le recomandă producătorilor de cosmetice reducerea la 0,6% a cantităţii de aluminiu din deodorante şi antiperspirante.

Deodorantele tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte Clorhidrat de aluminiu:

Garnier Men 72h (Fabricat în Franţa);

Men Activ Science Nonstop 48h (Fabricat în Franţa);

STR 8 Body Refresh Adventure 24h (Fabricat în Franţa).

Deodorantele tip roll on pentru femei în care se regăseşte Clorhidrat de aluminiu:

Garnier Mineral Invisil Clear Original 48h (Fabricat în Polonia);

Lycia Original 48h (Fabricat în Italia);

Nectar of Beauty 24 h (Carrefour) (Fabricat în Franţa).

Rexona Motion Sense Aloe Vera 48h (Fabricat în Marea Britanie);

"Din păcate, omul modern este înconjurat de "otrăvuri cu acţiune lentă", pe care corpul adulţilor şi, mai ales, al copiilor le absoarbe prin căile respiratorii, prin piele, chiar şi prin aparatul digestiv, îmbolnăvindu-se treptat şi, deseori, ireparabil. Prin această campanie, ne propunem să-i îndrumăm pe consumatori în vederea realizării alegerilor potrivite a produselor cosmetice din punct de vedere al conţinutului în substanţe chimice, astfel încât să nu se expună unor riscuri cu privire la sănătate. (…) Alegerea unui deodorant nu este un lucru atât de uşor precum pare la prima vedere. În primul rând, trebuie să avem în vedere cui îi este destinat acest tip de produs, femeile însărcinate şi vârstnicii fiind consumatorii cei mai vulnerabili la astfel de produse. (…) Deodorantele ar trebui tratate cu cea mai mare grijă, în special de către Ministerul Sănătăţii, care ar trebui să realizeze controale periodice şi testări ale produselor cosmetice. În prezent, agenţii economici pot comercializa orice produs cosmetic numai în baza unei notificări adresate Ministerului Sănătăţii, care de fapt înseamnă doar o luare în evidenţă a acestora. Având în vedere compoziţia chimică a unor deodorante, ne exprimăm temerea în legătură cu potenţialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creează o lipsă de siguranţă pentru consumatori. Solicităm în mod public Ministerului Sănătăţii să realizeze o analiză a compoziţiei chimice a deodorantelor comercializate în prezent pe piaţa românească, în vederea interzicerii/retragerii produselor nesigure pentru sănătatea consumatorilor", a declarat preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Antreprenorii în cosmetice naturale dau ca exemplu de deodorant Piatra de alaun, un mineral cu rol astringent, antibacterian. "Pelicula formată de piatra de alaun la suprafaţa pielii nu lasă bacteriile care produc mirosul de transpiraţie să se formeze. Se poate folosi pe pielea umedă, după duş, epilare sau ras, sau se poate umezi cu apă şi aplica pe pielea uscată. Nu există restricţii în privinţa zonelor pe care poate fi aplicată: faţă, axile, picioare. Piatra de alaun are câteva propietăţi care o recomandă cu prisosinţă ca fiind un înlocuitor sănătos al produselor industriale", a spus Loredana Kaschovits, antreprenor cosmetice naturale citat de site-ul APC.

Rezultatele complete ale analizei asupra compoziţiei chimice a deodorantelor, efectuată de experţii Consiliului Consumatorilor din Danemarca, pot fi accesate pe site-ul www.apc-romania.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Piatra de Alaun contine o mare cantitate de aluminiu
Acest articol incurajeaza utilizarea pietrei de alaun , care are o mare cantitate de aluminiu in compozitie, probabil mult mai mare decat limita impusa de catre agentia de reglementare citata. https://ro.wikipedia.org/wiki/Alaun
Postat 26 August 2016, 14:42 de maria-m
Atunci suntem condamnati la moarte.
Acuma,de retras din comert asa hopa-tzopa n-o s-o faca nimeni,da' pe modelu tigaretelor ar trebui obligator ca pe ambalajele roll on si roll off si etc. sa apara avertizari de tipu "atentie,folosirea acestui produs poate dauna grav exclusiv sanatatii dvs sau : va poate cauza -explicit- cancer,dementa,impotenta "samd. S-apoi fiecare poate gandi in ce termeni vrea...
Postat 25 August 2016, 19:32 de Iness
Aoleu
Bun,bun,dar ce ramane de facut, sa ne dam cu apa de ploaie ?
Postat 25 August 2016, 11:37 de playstation
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON