URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2017, 17:30

Gunoaiele din spațiu vor ateriza pe Pământ, provocând pagube uriașe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca şi cum n-ar fi destulă poluarea de pe Terra, în curând gunoaiele vor pica şi din Cosmos. Un grup de cercetători din mai multe colţuri ale lumii au avertizat, într-un articol publicat recent într-o revistă de ştiinţă din Canada, că deşeurile spaţiale vor începe să cadă pe suprafaţa Pământului, provocând pagube uriaşe, poate chiar catastrofale.

Resturi de sateliţi, instrumente pierdute de astronauţi şi deşeuri rezultate din activitatea Staţiei Spaţiale Internaţionale vor ajunge pe planeta noastră în următorii 20-25 de ani, estimează oamenii de ştiinţă.

Cele mai expuse continente vor fi America şi Asia, iar cea mai multă mizerie spaţială o provoacă SUA şi Europa. Viteza de deplasare a acestor resturi este foarte mare, cercetătorii calculând că un obiect cu dimensiunea de un centimetru ar putea atinge până la 16.000 km/oră. Implicit, forţa sa la căderea pe pământ va fi uriaşă.

În acest context, ministrul japonez al apărării a anunţat că până în anul 2023 ţara sa va plasa un radar care să ţină sub observaţie deşeurile spaţiale. În total, în jurul Terrei zboară, conform estimărilor, 14.000 de fragmente de gunoi spaţial.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
.
O sa arda toate in contact cu atmosfera, nu mai vorbiti prostii fara sa fiti informati dragi jurnalisti
Postat 11 Decembrie 2017, 11:25 de David
Ploaie de meteoriti
Bucati de roca ard la intrarea in atmosfera. Sunt deseurile mai mari sau materialele mai dure?
Postat 10 Decembrie 2017, 19:18 de unu
Rapid, cum sa reactioneze politicienii europeni
Apare o stire potentiala, presa o face alarmista, politicienii alesi sa reprezinte pe europeni se vor gandi la tot globul, si vor pune o noua taxa: americanii au deseuri ce cad in americac dar ale europenilor cad in asia, asa ca inca 15% cresteri de impozite ca asupritorul european tine in scalvie poporul chinez, iar averile si banii vor fi trimisi ca despagubire chinezilor. Inca un tratat de la paris pentru binele si viitorul cetatenilor europeni.
Postat 10 Decembrie 2017, 19:16 de unu
Ro
In Romania deocamdata avem probleme cu gunoaiele din politica. Provoaca pagube uriase si acestea.
Postat 10 Decembrie 2017, 18:37 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON