URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Bun de demolat! Un afacerist a ridicat un bloc în Oradea fără autorizaţiile necesare

Bun de demolat! Un afacerist a ridicat un bloc în Oradea fără autorizaţiile necesare PREŢUL IGNORANŢEI. În iulie 2014, când construirea blocului din strada Sovata 59 (foto) era încă în desfăşurare, Primăria avertiza orădenii "să nu încheie precontracte şi să nu achite avansuri până când imobilul este recepţionat în condiţiile legii" (facsimil). Dezvoltatorul a reuşit totuşi să-l înscrie în CF şi să-l umple "la dublu". Acum, alături de el, de notar şi de OCPI, proprietarii sunt şi ei în proces cu municipalitatea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătoria, Tribunalul şi Curtea de Apel se confruntă de aproape un an cu un caz fără precedent: Primăria Oradea a acţionat în judecată 25 de cetăţeni, o firmă de construcţii, un notar şi o instituţie, după ce dezvoltatorul a ridicat un bloc peste nivelul permis autorizat.

Mai mult, după ce au amendat societatea Maximum Construcţii, municipalitatea şi Inspecţia în Construcţii au sesizat şi Parchetul asupra unor fapte penale ale administratorului Mircea Groza, dirigintelui de şantier Flore Vidican, notarului Aurel Petriş şi ale unui funcţionar de la Cadastru, care au contribuit la intabularea nelegală şi vânzarea apartamentelor.

Pentru magistraţi, dosarul e un cartof fierbinte. Fie aplică legea ad literam, hotărând demolarea etajului suplimentar, cu consecinţele financiare şi sociale aferente, fie închid ochii şi creează un precedent ce ar echivala, practic, cu o invitaţie la încălcarea legii de către alţi speculanţi imobiliari.

În curtea şcolii

Istoria blocului din strada Sovata 59 a început în 2013, când firma Maximum Construcţii SRL cerea şi obţinea de la municipalitate autorizaţia de a construi un imobil cu 12 unităţi locative, apartamente cu 1-2 camere, pe o parte din curtea fostei Şcoli Generale 17, în prezent Liceu Ortodox. Primăria nu l-a putut refuza, fiindcă anterior o instanţă decisese o retrocedare taman pe terenul de sport al unităţii de învăţământ, generând astfel întreaga tărăşenie...

Povestea a continuat de la această ciudăţenie până la încălcarea flagrantă a legislaţiei privind construcţiile, dar şi a celei penale. Prima "coliziune" a avut loc în iunie 2014, când Primăria anunţa că a sancţionat constructorul cu amenda maximă de 10.000 lei şi a dispus intrarea ei în legalitate. Motivul? În pofida autorizaţiei de construire 1672/4 noiembrie 2013, ce prevedea edificarea unui imobil cu trei etaje, dezvoltatorul a mai ridicat unul, iar în loc de 12 apartamente acesta urma să aibă, evident, mai multe.

Administratorul Mircea Groza a achitat amenda şi a promis că se va conforma, iar mai târziu i-a fost emisă o nouă autorizaţie de construcţie, 2440/18.12.2014, prin care trebuia să aducă edificiul la situaţia conformă proiectului, prin demolarea celui de-al patrulea etaj şi recompartimentarea blocului.

Recepţie pe furiş

În continuare, însă, surpriză: în noiembrie, înainte să primească autorizaţia care o silea să intre în legalitate, firma a organizat recepţia finală a blocului. După încă o lună, pe 12 decembrie, cerea înscrierea lui în Cartea Funciară, obţinând-o după numai o săptămână, pe 19 decembrie, iar din ianuarie 2015 noii proprietari au şi început să se mute în cele 25 de locuinţe, pentru care făcuseră precontracte de cumpărare.

Procesul pentru anularea recepţiei, radierea intabulării, anularea contractelor de vânzare-cumpărare şi restabilirea situaţiei funciare anterioare, împotriva dezvoltatorului, a notarului care a autentificat actele şi a OCPI, a început în vara anului trecut.  Motive, destule: firma nu a respectat proiectul şi autorizaţiile de construire, iar recepţia a fost nelegală, la fel şi întabularea, operată fără autorizaţia de luare în folosinţă.

Conform Legii 50/1991, a arătat Primăria, "lucrările de construcţii se consideră finalizate dacă s-au realizat toate elementele prevăzute în autorizaţia de construire şi dacă s-a efectuat recepţia la terminarea lucrărilor, cu participarea unui reprezentant al administraţiei publice locale". Or, în acest caz, lucurile s-au făcut pe furiş: comisia a fost formată doar din patronul Mircea Groza, doi reprezentanţi ai unei firme colaboratoare, SC Ştefănuţ SRL, şi anume administratorul Marius Fiţ şi inginerul Ciprian Tal, plus dirigintele de şantier Flore Vidican, care au constatat "finalizarea lucrării conform autorizaţiei de construire 1672/4 noiembrie 2013 - imobil locuinţe colective P+4E".

Falsuri după falsuri

"Procesul-verbal de recepţie nu reflectă situaţia reală din teren. Deşi reţine că lucrările au fost realizate cu respectarea autorizaţiei iniţiale, în realitate au fost încălcate condiţiile impuse prin aceasta", au arătat juriştii Primăriei, subliniind apoi şi vina OCPI. Deşi Legea 7/1996 privind cadastrul prevede textual că "dreptul de proprietate asupra unei construcţii se înscrie în CF în baza autorizaţiei de construire, a procesului-verbal de recepţie finală semnat de reprezentanţii administraţiei locale, a unui certificat de atestare a edificării construcţiei eliberat de aceasta şi a unei documentaţii cadastrale", înscrierea a fost "total nelegală", neexistând nicio autorizaţie de luare în folosinţă emisă de Instituţia Arhitectului Şef.

De altfel, şi Inspecţia în Construcţii a amendat firma, cu 20.000 lei, confirmând atât faptul că aşa-zisa comisie de recepţie a fost nelegală, cât şi neregulile comise de constructor, care a modificat inclusiv "toate planşele de rezistenţă" ale imobilului, dar şi de dirigintele de şantier, care "nu a urmărit realizarea construcţiei conform proiectului şi autorizaţiei".

A se respinge!

Reacţia pârâţilor? Cu tupeu, firma a cerut respingerea acţiunii, invocând necompetenţa Judecătoriei de a soluţiona cauza, dată fiind valoarea de peste 200.000 lei a imobilului (evaluat la 769.353 lei), netimbrarea acţiunii şi nemotivarea acţiunii de către Primărie.

La rându-i, notarul a susţinut că nu ar avea nicio calitate procesuală, deoarece "reclamantul în mod greşit susţine că ar fi autentificat contractele de vânzare-cumpărare fără verificările care se impuneau", iar OCPI a pretins că nu trebuia să fie parte în proces întrucât oricum va pune în aplicare ce vor pronunţa judecătorii. Doar cei 25 de cumpărători au invocat un argument credibil, şi anume că au achiziţionat apartamentele "cu bună-credinţă", bazându-se pe datele din CF.

Tăcere sau minciuni

BIHOREANUL a constatat că, acum, nimeni nu se consideră vinovat de nerespectarea legii. "Noi n-am ştiut că actele nu-s în regulă. Am aflat după ce ne-am mutat că în loc de 12 apartamente sunt 25, că toate sunt mai mici şi că există numai 12 locuri de parcare", spune un proprietar.

Deşi la telefon s-a plâns că e nedreptăţit de Primărie, afaceristul Groza a refuzat o discuţie cu actele pe masă. Contrar prevederilor legale, notarul Aurel Petriş a susţinut, fără jenă, că nu era obligat să verifice nici autorizaţia de construire, nici procesul-verbal de recepţie, în baza cărora, ataşând documentaţia cadastrală întocmită de un topograf, a cerut intabularea blocului, iar apoi a autentificat toate vânzările: "Eu doar am comparat nişte copii cu nişte acte originale, verificarea legalităţii lor era treaba OCPI".

Călin Ivan Leț, director OCPIŞi dirigintele de şantier a ales să mintă grosier, pretinzând că ar fi semnat cu obiecţiuni procesul-verbal de recepţie, deşi pe document nu există nicio "obiecţiune", şi că ar îndeplinit atribuţiile de dirigenţie "numai până la etajul II al blocului". Cât despre OCPI, directorul Călin Ivan Leţ (foto) a refuzat să ofere orice informaţie, susţinând că reglementările interne îi interzic transparenţa în contextul unui proces în derulare.

Anchetă penală

Aşa că, dacă afaceristul a scăpat cu amenzi de 30.000 lei, dar şi-a scos "pârleala" vânzând de două ori mai multe locuinţe, dacă dirigintele de şantier riscă suspendarea sau anularea autorizaţiei de exercitare a profesiei, dacă notarul "se scoate" dând vina pe Cadastru, iar funcţionarii din această instituţie sunt "acoperiţi" de şef, singurii lezaţi rămân cei 25 de proprietari. Care, dat fiind că imobilul e grevat de proces, nici nu pot scăpa de belea vânzând mai departe locuinţele altor creduli...

Asta dacă nu cumva se vor considera "răzbunaţi" de procurorii care, la sesizarea Primăriei şi ITSC, au deschis astă-toamnă un dosar cu privire la falsurile comise în serie de la afacerist până la funcţionari. Doar o condamnare penală i-ar putea costa pe vinovaţi mai mult decât banii făcuţi până acum cu orice preţ...


PROCES PĂGUBITOR
Ping-pong între instanţe

Procesul declanşat de Primărie în urma nerespectării de către constructor a proiectului, iar de către notar şi funcţionarii OCPI a atribuţiilor legale s-a dovedit complicat înainte să fi început propriu-zis. Deşi municipalitatea a înregistrat acţiunea la Judecătoria Oradea în iulie 2016, instanţa a decis abia pe 20 ianuarie a.c. să-şi decline competenţa, din cauza valorii ridicate a imobilului.

Dosarul a "urcat" apoi la Tribunalul Bihor, dar pe 3 martie completul de aici şi-a declinat la rându-i competenţa, datorită faptului că între pârâţi este şi un notar, iar dosarele în care sunt implicaţi notarii ar trebui judecate doar de către Curţile de Apel. Pe 19 aprilie, însă, Curtea de Apel Oradea a soluţionat conflictul dintre cele două instanţe, hotărând ca dosarul să se întoarcă la Tribunal, în competenţa căruia a stabilit judecarea cauzei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@pinonel, windows, tds, etc
Ca de obicei o gramada de detalii, adevarate, dar care nu demonstreaza nimic (autorizatia mentionata s-a demonstrat ca nu era legala nici in Bucuresti) si care au rolul doar de a aburi oamenii simpli, la fel ca la Antena 3 si Romania TV. Oradea este a mea si a tuturor celor ce traim in acest oras, indiferent din ce partid face parte si indiferent ce partid sau ce persoana este la conducere. Atata timp cat propavaduiti concepte gen "oradea ta si a lor dar nu a noastra", nu are rost sa ne racim gura cu astfel de indivizi, deoarece nu sunteti in stare sa convietuiti cu nimeni si nimic, nici macar cu voi insiva. Dar nu fiti suparati: va suportam si pe voi, asa cum sunteti. Repet: "ati fi credibili daca ati cere socoteala oricarui om politic care greseste, de orice culoare ar fi el. In caz contrar, este clar ca e vorba ori de un postac, ori de un membru de partid din tabara adversa, indiferent despre care tabara vorbim", de regula niste oameni care nu stiu decat sa urasca si nu sa convietuiasca. Pacat ca sunteti multi, dar din fericire timpul va imputineaza :)
Postat 07 Mai 2017, 00:15 de oradea_mea_si_a_ta
o priveliste extraordinara
Cum e sa fi locuitor in blocurile din zona si intr-o buna zi te trezesti cu o priveliste obturata, dintr-o data nu mai ai suficienta lumina,mai sint probleme cu locurile de parcare, oricum erau probleme si inainte. In Bucuresti a fost demolata o cladire deoarece obtura privelistea unei case, tot pentru nerespectarea autorizatiei de constructie referitor la regimul de inaltime.
Postat 06 Mai 2017, 17:59 de point-P-I
@ oradea_ta_si_a_lor_dar_nu_a_noastra
Wikipedia: ,,Cathedral Plaza este un complex de 19 etaje de birouri din centrul Bucureștiului, situat la intersecția străzilor General Berthelot și Luterană. Terenul este deținut de fondul de investiții american Miller Global, fiind cumpărat în anul 1998, iar dezvoltatorul proiectului este Willbrook Management.Curtea de Apel Suceava a decis la 12 iulie 2011, în urma unui proces care a durat cinci ani, că imobilul Cathedral Plaza este construit ilegal. Primarul general Sorin Oprescu a tergiversat demolarea imobilului până în anul 2015. În data de 11 septembrie 2015 Curtea de Apel Ploiești a respins definitiv și irevocabil cererea de suspendare a executării silite privind desființarea Cathedral Plaza, formulată de primarul Oprescu." P.S. Ar fi vorba de circa 17-18 milioane de euro, pentru desfiinţarea Cathedral Plaza şi readucerea terenului la starea iniţială. Este foarte adevărat faptul că justiţia din România a declarat clădirea ilegală şi a dispus desfiinţarea ei, prin hotărâre definitivă, însă, nu trebuie să uităm că, la baza edificării turnului a stat o autorizaţie de construcţie emisă de către un organ legitim al statului român, Primăria Sectorului 1, cu ştampila şi cu semnătură primarului din 1998. Faptul că un organ al statului a emis o autorizaţie de construcţie, deşi nu era competent să o emită, iar, apoi, pe baza acestui viciu, autorităţile române ar trece la demolarea clădirii poate constitui un temei foarte bun pentru că CEDO să oblige statul român la plata unor despăgubiri uriaşe faţă de cel păgubit, adică proprietarul imobilului. Aşa că nu cred că vom asista la desfiinţarea turnului de 19 etaje, Cathedral Plaza! După cum nu cred că se va demola ceva nici prin Oradea păstorită de birtinez! Nu de frica CEDO, ce din motive de toţi ştiute dar greu de dovedit fără implicarea parchetarilor.
Postat 06 Mai 2017, 13:28 de pinonel
@WinDos
In Bucuresti a fost un caz asemanator, in care o cladire cu foarte multe etaje a fost construita langa o biserica, iar in urma procesului s-a decis demolarea cladirii, cu toate ca ca indeplinea toate normele, dar nu erau in regula hartiile. Asa ca nu va mai pronuntati, deoarece in materie de aplicare a legii, judecatorii sunt cei care decid si nu noi. Cat despre autodemolari, toti cei care cer autodemolarea unora, ar fi credibili daca ar cere acest lucru oricarui om politic care greseste, de orice culoare ar fi el. In caz contrar, este clar ca e vorba ori de un postac, ori de un membru de partid din tabara adversa, indiferent despre care tabara vorbim.
Postat 06 Mai 2017, 11:30 de oradea_mea_si_a_ta
Nu se demoleaza ci se amendeaza!
Daca expertiza tehnica din dosarul cauzei arata ca nu exista niciun pericol pentru stabilitatea terenului si nu se afecteza structura de rezistenta, atunci blocul ramane iar firma cu cei vinovati, in solidar, platesc amenda, cheltuielile de judecata, etc! In caz contrar, se demoleza tot blocul ... simplu ca lumina zilei. Asa spune, de fapt, legea in spiritul ei! Dar, la dealul Ciuperca, unde sunt afectate urmare alunecarii terenului atat drumul expres cat si imobilele adiacente si unde a trebuit intervenit cu propuneri de consolidare, cine plateste si ce fac vinovatii care sunt bine mersi, ocupand posturi banoase in primarie? Bolojan, Lipoveanu, Malan, etc..... nu va simtiti, ca sa va autodemolati din functii?
Postat 05 Mai 2017, 19:54 de WinDos
BA SE VA DARAMA!
sa se stie de frica...chipurile........sau ca trebuie spaguit vartos :)))
Postat 05 Mai 2017, 17:30 de ADINA
@Roxana
Am o rugaminte, sa reciti parerea mea in intregime si va rog sa intelegeti, daca se poate, ca ''incit'' la respectarea legilor din tara asta.Cei care sunt in ''interiorul'' blocului nu spun ca au incalcat prevederile legilor, din moment ce un notar public a validat actele prin Cartea Funciara. EU cred ca nu se va darama niciun apartament, desi uneori cumparatorul de buna credinta poate pierde bunul care provine dintr-o infractiune. Cumparatorul trebuie sa se indrepte in instanta ptr recuperarea prejudiciului. Va doresc succes si sanatate!
Postat 05 Mai 2017, 16:34 de Maricel
Advertorial. Birtinezul e in campanie pt. sefia penalilor
Eu nu stiu ca in Oradea sa se fi demolat o constructie edificata prin incalcarea legii! Chiar si numai un nivel, doua, acelea pt. care nu existau acte. Daca gresesc, va rog sa ma corectati! Dar stiu mai multe cazuri in care cei care au semnat autorizatiile de construire nu au respectat legea. Concret, magaoaia de la intersectia Stefan ZWEIG cu Muntele Gaina. In zona de case cu regim de cel mult p+1 a ridicat un jmeker o cladire cu D+Pȋnalt+5E. Zic vecinii ca proprietarul apartine unui cult neoprotestant si n-au ce-i face, a avut toate aprobarile.
Postat 05 Mai 2017, 15:36 de pinonel
Domnule Maricel,
Usor de spus cand privesti situatia din exterior si nu stai ca pe ace cu gandu ca oare se demoleaza sau nu blocu...
Postat 05 Mai 2017, 14:10 de Roxana
Lejea-i leje!
Trebuie respectata legea, asa spune Constitutia in totalitate. Legile si actele normative sunt scrise cu scopul de a se respecta dreptul oamenilor la viata si intimitate. In Natura legile sunt scrise de Creator, si sunt dure si directe. V-as intreba eu asa, de ce nu mai avem industrie, agricultura, pentru ca legi avem care sa ne ''spuna'' ce sa facem?! P.S.Construirea de locuinte si mall-uri, aduce venituri substantiale in cazul taxelor si impozitelor, iar lipsa de locuri (job-uri) de munca cum se compenseaza? Prin emigrare masiva? Deja avem raspunsul!
Postat 05 Mai 2017, 11:46 de Maricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON