URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2017, 18:43

Adio, cancer de piele! Medicament care te ajută să te bronzezi fără să stai la soare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un medicament care imită efectele luminii soarelui şi oferă o piele bronzată fără implicarea radiaţiilor UV dăunătoare. Medicamentul „păcăleşte” organismul să producă melanina, iar aceştia spun că va funcţiona chiar şi pe pielea foarte deschisă, care de obicei se arde la soare, conform BBC, citat de Business Magazin.

Echipa de la Massachusetts General Hospital speră că descoperirea lor ar putea preveni cancerul de piele şi chiar ar putea încetini apariţia îmbătrânirii.

Procesul provoacă reacţii chimice în organism care duce la producţia de melanină, „melanina reală care activează producţia de pigment într-o manieră independentă de razele UV”, spun cercetătorii.

Această invenţie este o abordare diferită faţă de bronzul fals (care „vopseşte” pielea fără protecţie), bronzul de soare (ce expune pielea la lumina UV) sau pastilele care pretind că stimulează producţia de melanină, dar au nevoie de lumină UV.

Dr. Fisher, unul dintre cercetători, a spus că lipsa progresului împotriva cancerului de piele - cel mai frecvent tip de cancer - a fost o „frustrare semnificativă” ce a determinat apariţia acestui medicament. „Scopul nostru real este o nouă strategie pentru protejarea pielii de radiaţiile UV şi de cancer. Pigmentul închis este asociat cu un risc mai scăzut al tuturor formelor de cancer de piele”. 

Testele, detaliate în revista Cell Reports, au arătat că melanina produsă de medicament a fost capabilă să blocheze razele UV dăunătoare. În cele din urmă, oamenii de ştiinţă vor să combine medicamentul cu crema de protecţie solară pentru a oferi protecţie maximă împotriva radiaţiei solare.

Medicamentul nu este încă pregătit pentru uz comercial, deoarece cercetătorii doresc să facă mai multe teste de siguranţă, deşi până acum nu au existat dubii. Oprirea afecţiunii din cauza razelor UV ar putea avea ca rezultat pozitiv, dincolo de cele prezentate, încetinirea îmbătrânirii pielii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON