URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Bihoreanul TV

O orădeancă luptă în războiul dintre Israel și Hamas. Tatăl fetei: „Europa nu știe ce înseamnă Orientul Mijlociu” (VIDEO)
Știri Bihor
Hannah Avram, o tânără născută în Oradea și mutată în Israel împreună cu părinții în urmă cu 10 ani, luptă în războiul cu gruparea teroristă Hamas. Fata de 20 de ani era încorporată în armată la momentul izbucnirii conflictului, iar acum se află la sud de Fâșia Gaza, după cum a mărturisit tatăl ei într-o transmisiune live pe YouTube pe care a făcut-o din fața Primăriei din Tel Aviv, la invitația unei alte orădence care locuiește în Israel.
01 Noiembrie 2023, 14:17
Noi imagini de pe șantierul drumului dintre Autostradă și Centura Oradea: Ar putea fi dat în trafic până pe 20 decembrie (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Asociația Pro Infrastructură a publicat miercuri noi imagini făcute pe șantierul noului drum ce va lega Autostrada A3 și Centura Oradea. „Cei 18,96 kilometri ai drumului care conectează Autostrada Transilvania (Biharia) de Centura Oradea (Sântandrei) pot fi daţi în trafic în 15-20 decembrie, înainte de termenul contractual, martie 2024”, spun reprezentanții organizației.
Faceți-vă mici! Primăria nu vrea să accepte că a comandat parcări prea mici, în care orădenii se chinuie și își lovesc mașinile (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Scandalul locurilor prea înguste din parcarea Iosif Vulcan, în care șoferii au ajuns să își frece mașinile de pereți, l-a făcut pe primarul Florin Birta să pună mâna pe ruletă. Provocat de BIHOREANUL, edilul a măsurat locurile din noua parcare pentru a demonstra că acestea respectă standardele minime impuse de normative, dar ignorând total plângerile orădenilor și filmările opozanților, care arată șoferi chinuindu-se să iasă din mașini, spre deosebire de materialele de propagandă ale Primăriei, care prezintă numai locurile „supradimensionate”.
Inaugurarea „celui mai spectaculos drum din Bihor”, cu un vicepreședinte și doi foști președinți ai Consiliului Județean (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Încheierea proiectului de realizare a Drumului Apusenilor, lung de 81 kilometri, inclusiv prin transformarea unor drumuri forestiere în drumuri județene, a prilejuit un gest mai rar pentru România, unde politicienii aflați în funcție „taie panglica” ignorând contribuțiile predecesorilor. Unul dintre vicepreședinții de acum ai CJ Bihor, Mircea Mălan, a folosit prilejul pentru a le mulțumi celor care au lansat proiectul și au organizat licitațiile pentru implementarea lui, și anume foștii președinți Cornel Popa și Pásztor Sándor, pe care i-a și invitat la o prezentare în teren pentru presa locală.
Degustări de cafea, ceai și kola artizanală. A început Oradea Coffee Festival (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Prima ediție a Oradea Coffee Festival (27-29 octombrie) a transformat centrul urbei într-un paradis al cafelei și al aromelor. Festivalul ocupă mai multe spații, începând cu Sinagoga Neologă Sion, care, în acest weekend, găzduiește numeroase standuri ale unor producători de cafele de specialitate îmbietoare. De asemenea, în fostul cinematograf Libertatea din Palatul Vulturul Negru, a fost amenajată o ceainărie temporară.
'Am rămas cu gust amar': Părinţii lui Horia Chiva l-au întâlnit în sala de judecată pe şoferul care le-a ucis copilul (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Zi tensionată la Tribunalul Bihor. Părinţii, bunica şi mătuşa lui Horia Chiva, băiatul de 12 ani care a murit după ce a fost lovit pe trecerea de pietoni din Calea Aradului de un şofer beat, au protestat joi în faţa Palatului de Justiţie, iar apoi părinții au fost primiţi în sala de judecată, unde s-au dezbătut contestaţiile cu privire la arestarea inculpatului, Alexandru Călin Buciuman. Mama băiatului, Luiza Chiva, a povestit BIHOREANULUI cum s-a simţit privindu-l pentru prima dată pe cel care i-a ucis unicul copil.
„Adevăraţii eroi”: Ziua Armatei a fost sărbătorită şi la Oradea (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Ziua Armatei Române a fost celebrată miercuri la Oradea, în Parcul 1 Decembrie, lângă Statuia Ostaşului Român, în cadrul unei ceremonii militare. „Toţi suntem fii ai neamului. Noi punem patria mai presus decât orice”, a spus comandantul Garnizoanei Oradea, locotenent-colonel Vasile Simion.
Procuror dictator: În loc să se ocupe de infractori, șeful Parchetului Beiuș le-a făcut dosare penale contestatarilor protejatei sale (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
În cei 3 ani de când conduce Parchetul Beiuş, în loc să dovedească infractori, prim-procurorul Cosmin Pantea le-a făcut dosare poliţiştilor şi jandarmilor deranjați de relația cu ofițereasa cu care BIHOREANUL l-a prins în toiul nopţii. BIHOREANUL a descoperit că, dincolo de legătura magistratului cu poliţista Mihaela Pupea, se ascund lucruri grave, care au bulversat activitatea sistemului judiciar local, fostul șef al Jandarmeriei din Beiuș și polițiști dezvăluindu-i adevărata faţă, de tiran dispus la abuzuri grosolane, din dorința de a controla totul și de a-şi propulsa protejata în funcţii de conducere.
Șofer teribilist pe străzile din Oradea: Drifturile într-un sens giratoriu de lângă sala polivalentă l-au lăsat fără permis (VIDEO)
Știri Bihor
Teribilismul l-a costat permisul pe un șofer din Oradea. Bărbatul a fost filmat în timp ce rula agresiv cu un BMW într-un sens giratoriu de lângă sala polivalentă Oradea Arena, cu roțile mașinii șuierând zgomotos. Polițiștii l-au identificat și l-au sancționat, lăsându-l pieton timp de 30 de zile.
22 Octombrie 2023, 13:01
„Încurajăm drogații, bețivii, criminalii”: Protest în Oradea, după ce judecătorii au decis să-l lase liber pe șoferul care a lovit mortal un copil de 12 ani (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Familia lui Horia Chiva, copilul de 12 ani care a murit, în luna iulie, după ce a fost lovit când traversa o stradă din Oradea pe trecerea de pietoni, a protestat sâmbătă, în fața sediului parchetelor bihorene și a Palatului de Justiție. Părinții copilului, dar și orădeni care îi susțin, sunt nemulțumiți de decizia luată vineri de Judecătoria Oradea de a-l plasa în arest la domiciliu pe șoferul vinovat de producerea accidentului.
„Fugă” ingenioasă, oprită în Borș: 8 străini au vrut să treacă ilegal în Ungaria, ascunși în portbagajele unor mașini transportate pe o platformă (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Opt cetățeni din Sri Lanka au fost prinși de polițiștii de frontieră bihoreni, după ce au încercat să plece ilegal din România, în Ungaria, ascunşi în porbagajele unor autoturisme transportate pe o platformă.
CRED cu Neșu! Centrul medical pe care Mihai Neșu îl ridică pentru copii și adulți cu dizabilități e în prag de finalizare. Să-i dăm o mână de ajutor! (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
La un pas de miracolul visat: Centrul medical pe care Fundația Mihai Neșu îl face lângă Oradea pentru copii și adulți cu dizabilități a ajuns în prag de finalizare. Unic în țară, proiectul a fost lansat cu puțin înainte să izbucnească pandemia și a continuat tenace în ciuda ei, strângând bob cu bob 4,5 milioane de euro, inclusiv din donații de 2 euro prin SMS, pe cât de modeste, pe tot atât de inimoase, dar mai are nevoie de ajutor. Putem strânge încă 2 milioane?
18 Octombrie 2023, 08:01
Toate magazinele Kaufland din Bihor au fost amendate de Protecția Consumatorilor. Grill-ul din Nufărul a fost închis temporar (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Toate magazinele Kaufland din Bihor, cinci la număr, au fost amendate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor cu peste 200.000 de lei pentru mai multe nereguli, inclusiv pentru spaţii de depozitare murdare şi produse alterate. De asemenea, grill-ul de la magazinul din cartierul Nufărul a fost închis temporar.
16 Octombrie 2023, 19:26
„Un concert sublim”: Pianistul Richard Clayderman a umplut Piaţa Unirii, la Oradea FestiFall, chiar şi pe ploaie (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
"Ballade pour Adeline", "Mariage d`Amour" şi "My heart will go on" sunt doar câteva piese celebre care au răsunat duminică, în Piaţa Unirii, acestea fiind interpretate la pian de Richard Clayderman, în ultima seară a FestiFall. Concertul susţinut de faimosul pianist a umplut centrul oraşului, în ciuda vremii ploioase.
Poveste pe cerul Oradiei, la FestiFall: 300 de drone au desenat monumente şi simboluri ale oraşului (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Cerul de deasupra Pieţei Unirii din Oradea s-a umplut de lumini şi culoare, sâmbătă, când, la finalul serii de concerte şi spectacole organizate în cadrul FestiFall, 300 de drone au luat formele unor clădiri emblematice ale urbei, precum și ale unor simboluri istorice. 
15 Octombrie 2023, 02:04
'Oradea, pe ghete!': Antrenoarea de kangoo jumps Kinga Sebestyen a ţinut în Piaţa Unirii o oră de sport cu sute participanţi (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Îmbrăcate cu tricouri colorate şi încălţate cu ghete de kangoo jumps, peste 300 de persoane, în special adolescenţi, s-au adunat vineri în Piaţa Unirii, unde au participat la o oră de antrenament alături de cunoscuta instructoare Kinga Sebestyen. Evenimentul a făcut parte din cadrul FestiFall şi a fost gândit pentru a sărbători patru ani de la intrarea Oradiei în Cartea Recordurilor, cu cea mai oră de kangoo jumps.
13 Octombrie 2023, 19:46
Băiatul și caii: Bihoreanul Marian Crișan lansează Warboy, un film cu accente western, turnat în Apuseni (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Marian Crișan lansează în luna noiembrie Warboy, un film cu accente western, turnat în Apuseni. Inspirat de poveștile bunicului său din vremea celui de-al Doilea Război Mondial, cineastul salontan a conturat un scenariu despre un adolescent care pornește într-o aventură prin munți, pentru a salva caii familiei.
13 Octombrie 2023, 08:01
Trei urși filmați în timp ce fug, pe o șosea din Bihor (VIDEO)
Știri Bihor
Nu mai e un secret pentru nimeni că Bihorul are o populație surprinzător de mare de urși, care tot mai des se întâlnesc cu oamenii. Un șofer a surprins în imagini trei animale în timp ce fugeau pe șoseaua care coboară dinspre Băița-Plai spre DN 75.
12 Octombrie 2023, 22:14
Festivități de Ziua Oradiei: „Să sărbătorim zilnic ziua orașului!”, a îndemnat primarul Florin Birta (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Circa 300 de orădeni, în mare parte oficialități și elevi aduși la școală, au luat parte joi în centrul Oradiei la festivitățile organizate de municipalitate cu ocazia Zilei Oradiei. „Îndemnul meu este să sărbătorim zilnic Ziua Orașului”, a spus în luarea sa de cuvânt, primarul Florin Birta, militând pentru un patriotism local bazat pe fapte.
Bolojan: Cei aproape 140 kilometri ai Drumul Expres Oradea – Arad ar urma să fie construiți în doi ani. Vezi cum va arăta! (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
La o săptămână după obținerea avizului de mediu și a celui al Comisiei Tehnico-Economici din Ministerul Transporturilor, aleșii bihorenilor au votat indicatorii tehnico-economici actualizați ai lucrărilor ce urmează să fie executate cu fonduri europene pentru construirea DX Oradea - Arad. Președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a afirmat că execuția proiectului este prevăzută să se facă în doi ani.
'Sperăm să ne mutăm': Cum arată adăpostul Grivei din Oradea, la un an de la scandalul înfometării câinilor (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
La aproape un an de când adăpostul Grivei din Oradea a fost închis de autorităţi, după ce au fost descoperite mai multe nereguli, inclusiv câini ținuți în condiţii improprii, înghesuiţi şi amestecaţi în ţarcuri şi vizbil înfometaţi, conducerea ADP a organizat o vizită pentru reprezentanţii presei, ca să arate schimbările prin care a trecut singurul adăpost public de câini din Bihor.
11 Octombrie 2023, 18:00
Noaptea, ca hoții... Șeful Parchetului Beiuș petrece nopțile în sediu, în compania unei polițiste. BIHOREANUL i-a surprins în flagrant (VIDEO)
Știri Bihor
Nou scandal în Justiția locală: BIHOREANUL a surprins în flagrant un prim-procuror și o polițistă într-o ipostază controversată! Șeful Parchetului din Beiuș, procurorul Cosmin Pantea, obișnuiește să petreacă serile în sediul instituției, până noaptea târziu, în compania unei ofițerese din Poliția municipiului, ale cărei vizite nu au nicio justificare profesională și sunt făcute cu fereală, după plecarea celorlalți angajați și cu dispoziții ferme date jandarmilor din postul de pază să nu consemneze intrările și ieșirile nocturne.
Go4Life: 240 de elevi de la școlile din Bihor s-au întrecut să salveze vieți pe străzile din Oradea (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
240 de la elevi de la aproape toate liceele din Oradea, dar și din Marghita și Beiuș, s-au întrecut, sâmbătă, să demonstreze că știu să acorde primul ajutor, respectiv să salveze vieți, în cadrul competiției Go4Life organizată de SMURD Bihor și Asociația SARTISS în mai multe puncte din Oradea, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de SMURD în Bihor.
07 Octombrie 2023, 15:15
Ursul din Sânmartin, căutat cu drone! (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Ursul care a băgat spaima în locuitorii din comuna Sânmartin a fost căutat în cursul serii de miercuri inclusiv cu dronele de către autorități, cu ajutorul voluntarilor de la Asociația SalvaDrone.
„În sfârşit, o idee bună!”: S-a deschis piaţa volantă în cartierul orădean Nufărul (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Piaţeta de lângă McDonaldʼs, din cartierul Nufărul, a găzduit miercuri prima ediție a pieței volante, care aduce mai aproape de locuitorii zonei legume, fructe, flori, uleiuri, de la producători locali. Locuitorii acestui cartier al Oradiei au rămas încă de anul trecut fără piață agroalimentară, printr-o decizie a municipalității, care vrea să ridice pe fostul amplasament al acesteia o parcare supraetajată. 
Arestări la graniţă: Doi poliţişti din Ártánd au ţinut pe loc 2 ore un şofer care a refuzat să le dea şpagă (VIDEO)
Știri Bihor
Doi poliţişti de frontieră maghiari din Ártánd au fost arestaţi preventiv într-un dosar penal care priveşte acuzaţii de corupţie. Cei doi sunt bănuiţi că, toamna trecută, au tras "pe dreapta" un şofer de TIR din Germania şi l-au ţinut pe loc timp de 2 ore, ca să-l forţeze să le plătească mita cerută pentru a trece cu vederea pretinse nereguli din documentele de transport.
04 Octombrie 2023, 18:00
Incendiu puternic în Sântion: Un depozit de produse sanitare a luat foc (VIDEO)
Știri Bihor
Hala unui depozit de produse parafarmaceutice a luat foc miercuri în localitatea Sântion, la faţa locului deplasându-se mai multe echipaje de salvare.
VIP-uri la apă: În Oradea, malul Crișului Repede a fost „confiscat” de persoane bogate și influente, cu vile în vecinătate (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Într-una dintre zonele selecte din Oradea, malul Crișului Repede a fost „confiscat” de persoane bogate și influente, cu vile în vecinătate. În zona de protecție a râului au „crescut”, sub nasul autorităților și fără avize, mai multe pontoane private. Cel mai impozant este folosit de fosta judecătoare Adina Cioflan și de soțul ei, șef în Poliția Bihor, amenajare despre care ex-magistratul pretinde, cu tupeu, că... a găsit-o acolo. Ce va face ABA Crișuri: va deranja relaxarea orădenilor înstăpâniți pe domeniul public sau îi va ierta?
Western de Apuseni: Regizorul bihorean Marian Crișan lansează filmul „Warboy”. Vezi trailerul! (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Cineastul salontan Marian Crișan („Megatron”, „Morgen”, „Berliner”) lansează un nou film. „Warboy” este povestea lui Nicu, un adolescent din Apuseni, care, pe finalul celui de-al Doilea Război Mondial, încearcă să salveze caii familiei de soldații care ajung în zonă și, astfel, pornește într-o „călătorie inițiatică”.
29 Septembrie 2023, 20:25
Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, la prima vizită în Oradea, pentru deschiderea expoziției „We the People”. Primarul și prefectul și-au făcut selfie cu ea (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Excelența Sa Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii, s-a aflat luni pentru prima oară la Oradea, pentru a vernisa expoziția fotografică itinerantă „We the People”, menită să celebreze 25 de ani de Parteneriat Strategic între SUA și România, lansat cu ocazia vizitei istorice a lui Bill Clinton la București (1997), când președintele american a rostit celebra „Stay the course. The future is yours” (trad. „Continuați-vă drumul, viitorul vă aparține”). 
  1 2 3  5  7 8 9  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON