URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Bihoreanul TV

USR Bihor acuză că primarul Birta a dat sarcină Poliției Locale să interzică distribuirea de pliante, Primăria Oradea neagă. Cine are dreptate? (VIDEO)
Știri Bihor
USR Bihor îl acuză pe primarul Florin Birta că „a dat sarcină Poliției Locale să interzică distribuirea de pliante” în Oradea și i-a solicitat public clarificări, după ce deputații USR Silviu Dehelean și Cristina Prună au fost legitimați și luați la întrebări de Poliția Locală pentru că împărțeau pliante în centrul orașului. În replică, Primăria Oradea arată că USR nu a respectat regulamentul municipalității privind publicitatea stradală și susține că USR-iștii trunchiază adevărul.
11 Martie 2024, 15:40
La plimbare în parc... cu mașina: Un autoturism, surprins pe aleile unui parc din Oradea (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Unul dintre cele mai noi parcuri din Oradea a ajuns loc de promenadă pentru un șofer certat cu bunul-simț. Sâmbătă seară, la volanul unui autoturism de mici dimensiuni, a intrat cu tupeu pe aleile parcului de pe strada Ion Bogdan. Poliția Locală a identificat proprietarul vehiculului și l-a chemat luni la sediul instituției.
Micul luptător: Cum se simte micuțul Noel, băiatul din Bihor care în 2020 a primit un tratament de 2,1 milioane dolari (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Micuțul Noel, băiatul care în 2020 a primit un tratament de 2,1 milioane dolari pentru amiotrofie spinală, se recuperează și încearcă să meargă singur. Acum în vârstă de 4 ani și jumătate, copilul a evoluat constant, astfel că în prezent înoată, vorbește, se joacă și merge la grădiniță, însoțit de mama sa care îl ajută să se deplaseze cu ajutorul unui scaun rulant. 
08 Martie 2024, 08:10
Elevii unei școli din Bihor învață în zgomot de picamere și frig. Părinții acuză că investiția este electorală, primarul zice că e „bine că se face” (VIDEO)
Educatie
De când s-au întors din „vacanța de schi”, elevii școlii din Hidișelu de Sus au „colegi” noi: muncitorii a două firme de construcții, angajate de Primărie să facă lucrări de eficientizare energetică. Întreg șantierul se desfășoară cu copiii și profesorii în clădire, ceea ce îi nemulțumește pe părinți, care spun că elevii pierd timp prețios de învățare, doar ca primarul Adrian Petroi să aibă cu ce se lăuda înaintea alegerilor din vară. În replică, edilul spune că investiția nu are nicio legătură cu scrutinul, dar mai dezvăluie un lucru: alte două școli vor intra în șantier, tot cu elevii în interior!
Autostrada în Bihor: Construcții Erbașu are liber la construirea lotului Suplacu de Barcău – Chiribiș (VIDEO)
Știri Bihor
Firma Construcții Erbașu, care a câștigat în toamna anului trecut cea de-a patra licitație pentru reluarea și finalizarea lucrărilor la lotul de 26,35 kilometri al Autostrăzii Transilvania dintre Suplacu de Barcău și Chiribiș se poate apuca de lucru. Competitorul turc Nurol a renunțat la procesul deschis pentru contestația rezultatului licitației.
05 Martie 2024, 10:18
Garcea de Bihor: Șeful Postului de Poliție din Aușeu a bătut și încătușat un localnic care reclamase transporturi nelegale de balast (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un bihorean care a îndrăznit să reclame la 112 transporturi nelegale de balast s-a trezit bătut, încătușat și amendat de șeful Postului de Poliție din Aușeu. Agentul șef adjunct Florin Ianc, despre care există suspiciuni că protejează asemenea transporturi, a „descins” la poarta reclamantului și, deși îl cunoștea, l-a somat să se legitimeze, l-a amenințat că-l încătușează și a și făcut-o, după ce l-a umplut de lovituri. Poliția Bihor susține că agresivă a fost... victima, în ciuda imaginilor filmate care arată că „oamenii legii” veniseră chitiți să o sancționeze pentru „apelare falsă” la 112.
150 de garaje din Rogerius au intrat în demolare (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Municipalitatea orădeană a început luni dimineață dezafectarea a 150 de garaje de pe străzile Milcovului și Andersen Nexo, situate în zona liniei ferate de la marginea cartierului Rogerius. Proprietarii construcțiilor, somați de Primărie la sfârșitul lunii ianuarie, au avut timp să le golească până pe 28 februarie. Amplasamentele eliberate vor fi folosite pentru amenajarea a 200 de locuri de parcare.
04 Martie 2024, 13:29
Cei mai buni dansatori din 20 de ţări se vor întrece la Oradea, într-un campionat internaţional (VIDEO)
Știri Bihor
Timp de trei zile, la finalul lunii aprilie, Oradea Arena va deveni locul în care peste 1.000 de concurenţi din 20 de ţări, inclusiv din România, se vor întrece la Campionatul Internaţional de dans sportiv care se va organiza pentru prima dată în oraşul de pe Crişul Repede.
03 Martie 2024, 15:35
Ministrul Marcel Boloş, la terminalul intermodal Episcopia Bihor: „E nevoie de astfel de proiecte de dezvoltare a oraşelor' (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Ministrul Finanţelor, bihoreanul Marcel Boloş, a lăudat din nou vineri Oradea, ca "un model de dezvoltare economică de referinţă la nivel naţional". Boloş a participat la conferinţa de închidere a proiectului european prin care a fost amenajat terminalul intermodal din Episcopia Bihor, desfăşurată la faţa locului.
01 Martie 2024, 16:30
Culoarea roșiatică a Văii Borod se diluează, însă specialiștii au descoperit depășiri ale anumitor valori (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Culoarea roșiatică intensă a Văii Borod s-a diluat, însă analizele de laborator au indicat că au fost depășite valorile de fier, mangan și zinc ale apei, au anunțat vineri reprezentanții ABA Crișuri și ai Apelor Române. De menţionat că nu a fost înregistrată mortalitate piscicolă în urma acestei poluări.
01 Martie 2024, 16:00
Un magazin Penny din Bihor a fost închis din cauza mizeriei, a excrementelor de șoareci şi a spaţiilor insalubre (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Magazinul Penny din oraşul Marghita a fost închis joi de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, în urma mai multor nereguli depistate, inclusiv mizerie, excremente de rozătoare şi resturi de alimente.
29 Februarie 2024, 15:34
Cum arată drumul de legătură dintre centura Oradea și Autostrada Transilvania cu mai puțin de o lună înainte de inaugurare (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Constructorul Strabag face ultimele lucrări pe șoseaua de 19 kilometri, în cea mai mare parte cu profil de drum expres, care va lega centura Oradea de Autostrada Transilvania prin Biharia, cu termen de finalizare în a doua decadă a lunii următoare. Au apărut noi imagini ale drumului pe care va fi cel mai important nod rutier din vestul României, conectând și ale drumuri aflate în execuție de către Consiliul Județean Bihor și CNAIR.
Gândaci, mucegai și mizerie: Amenzi de aproape 400.000 lei pentru magazinele Unicarm din Bihor, două au fost închise (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Două magazine Unicarm au fost închise de reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bihor din cauza mizeriei, a gândacilor și a produselor mucegăite descoperite, iar comisarii au dat amenzi în valoare de 378.500 lei pentru neregulile găsite în toate unitățile din Bihor.
27 Februarie 2024, 13:15
Trafic în fum pe DN1: Incendiu de vegetație uscată între Lugașu de Jos și Urvind (FOTO)
Știri Bihor
Pompierii militari bihoreni au intervenit luni, după prânz, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit pe un teren aflat între localitățile Lugașu de Jos și Urvind, chiar lângă Drumul Național 1. 
26 Februarie 2024, 16:39
Primărie din Bihor, prinsă în flagrant când îngropa gunoaie lângă o arie protejată. Garda de Mediu îi confiscă utilajul! (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Echipaje ale Gărzii de Mediu Bihor au descins sâmbătă la marginea satului Tărian, din comuna Girișu de Criș, după ce un localnic a reclamat la 112 că pe un teren viran sunt îngropate gunoaie deversate din mai multe camioane. La fața locului, comisarii de mediu au constatat că buldo-excavatorul care acoperea gunoaiele cu pământ este al Primăriei Girișu de Criș, iar mizeriile sunt dosite la limita ariei protejate Lunca inferioară a Crișului Repede. Drept urmare, au decis să amendeze Primăria, dar și să-i confiște utilajul!
Imagini aeriene cu centura Oșorhei. Șoseaua va fi deschisă circulației în vara acestui an (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Lucrările pentru construirea celor 5,8 kilometri ai centurii Oșorhei au ajuns la un stadiu de aproximativ 60%, în prezent lucrându-se la rigole, la cele două poduri peste Valea Bonar și peste Valea Tășad, precum și la pasajul suprateran peste calea ferată Oradea – Cluj de la intersecția cu localitatea Fughiu. Potrivit președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, șoseaua va fi dată în folosință în vara acestui an.
Incendiu cu degajări mari de fum, într-o gospodărie din Bihor: Au ars 60 de cauciucuri, pompierii au folosit camera cu termoviziune (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Pompierii bihoreni au intervenit în noaptea de duminică spre luni pentru a stinge un incendiu cu degajări mari de fum izbucnit într-o locuință din Lugașu de Sus. În urma incendiului, au ars 60 de cauciucuri, cartoane și materiale textile, potrivit unui comunicat trimis luni de lt. col. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana.
19 Februarie 2024, 09:48
Folk și poezie, cu trioul lui Emeric Imre, la Oradea (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Atmosfera romantică s-a păstrat, în restaurantul orădean Noo’vo, și cu o zi după cea dedicată îndrăgostiților din toată lumea. Emeric Trio, adică triada formată din muzicienii Emeric Imre, Jimi Laco și Marius Roje, a concertat, joi seară, în localul care s-a umplut de amatori de folk. „Nebun de alb” a fost piesa așteptată a serii, însă de-a lungul a două ore, publicul a avut ocazia să asculte numeroase alte melodii cu versuri ale unor poeți de renume.
16 Februarie 2024, 08:40
Biserica penticostală Lumina din Oradea reacționează la dezvăluirile cu „Vânătorul de bătrâni”: A reclamat la YouTube investigația Recorder și susține că protagonistul nu mai e membrul ei (VIDEO)
Știri Bihor
Biserica penticostală Lumina din Oradea a reacționat în urma dezvăluirilor făcute de publicația Recorder, cu privire la „Vânătorul de bătrâni”, mai exact despre Sebastian Burcă, bărbatul din Bihor care se apropie de bătrâni singuri și le ia averile în circumstanțe suspecte. Reprezentanții acesteia au reclamat la YouTube investigația Recorder, astfel că videoul nu mai este disponibil pe platformă, și susțin că Burcă nu mai este membrul bisericii.
15 Februarie 2024, 12:15
Incendiu la blocurile Prima din Nufărul: 25 de persoane au fost evacuate (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Pompierii orădeni au fost chemați să stingă un incendiu izbucnit miercuri într-un bloc din cartierul Prima Nufărul. Potrivit ISU Crișana, focul a acaparat bucătăria unui apartament situat la etajul al doilea, în blocul din Piața Nucetului, iar pompierii au reușit să oprească extinderea lui.
14 Februarie 2024, 18:18
Pădurarul din Delani, care a împușcat câinele vecinului, a fost reținut de polițiști (VIDEO)
Știri Bihor
Pădurarul din Delani, care a împușcat și omorât câinele vecinului său, a fost reținut de polițiștii bihoreni pentru 24 de ore, a transmis miercuri după amiaza comisarul-șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor.
14 Februarie 2024, 16:05
Accident cu 5 autovehicule lângă Salonta (VIDEO)
Știri Bihor
Un accident rutier a blocat parţial DN 79, miercuri, la ieşirea din municipiul Salonta spre Ciumeghiu. Evenimentul rutier s-a produs la trecerea la nivel cu calea ferată, fiind implicate 5 autovehicule. 
14 Februarie 2024, 12:04
Percheziţii ale poliţiştilor de la Arme în Bihor: Un pădurar a împuşcat câinele unui vecin, trăgând de la fereastra casei (VIDEO)
Știri Bihor
Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bihor au descins miercuri în percheziţii în satul Delani, aparţinând municipiului Beiuş, la locuinţa unui pădurar de la Ocolul Silvic Dobreşti acuzat că a tras cu arma pe geamul casei, în centrul localităţii, ca să împuşte câinele unui vecin. Bărbatul, Ioan Bar, a fost ridicat şi condus la audieri.
14 Februarie 2024, 11:22
„Vânătorul de bătrâni”. Investigație Recorder despre bărbatul din Bihor care se apropie de bătrâni singuri și le ia averile, în circumstanțe suspecte (VIDEO)
Știri Bihor
Recorder a publicat marți seara o investigație jurnalistică privind cazuri suspecte petrecute în Bihor. Intitulată „Vânătorul de bătrâni”, investigația arată cum un bihorean, Sebastian Burcă, s-a apropiat de bătrâni înstăriți și singuri și, împreună cu concubina lui, Ghizela Bălan, și-a însușit averile acestora, prin testamente ce ridică serioase suspiciuni, după ce bătrânii au murit în circumstanțe neclare.
13 Februarie 2024, 23:11
Victor Micula, condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, pentru că a tras cu o armă de asalt pe un pod din Oradea (VIDEO)
Știri Bihor
Judecătoria Oradea l-a condamnat pe milionarul Victor Micula la 2 ani de detenţie în dosarul în care este acuzat de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pornit după ce, în 2019, a tras cu o armă de asalt pe un pod din Oradea. Prin sentinţa pronunţată luni, care nu e definitivă, instanţa i-a confiscat toate armele şi muniţia găsite la percheziţii, obligându-l, de asemenea, la cheltuieli judiciare de 65.000 lei. 
12 Februarie 2024, 15:35
Au „construit” idei: Cesal și partenerii săi au învățat de la specialistul în finanțe Iancu Guda cum să facă afaceri mai bune (FOTO/VIDEO)
Advertorial
Așa cum obișnuiește la fiecare început de an, compania orădeană Cesal, membră a grupului Atlas, și-a adunat partenerii din toată țara în Băile Felix, pentru un eveniment de business la care să dezbată noutăți din domeniul lor de activitate, construcțiile, dar și strategiile de dezvoltare pentru acest an. Vedeta întâlnirii a fost cunoscutul analist financiar Iancu Guda, pe care firma orădeană l-a invitat în mijlocul antreprenorilor ca să-i ajute să ia cele mai bune decizii pentru afacerile lor.
12 Februarie 2024, 08:31
„Ai să mă ierți în fiecare noapte…”. Fanii orădeni au cântat alături de Ducu Bertzi, într-un show memorabil, la Noo’vo (VIDEO)
Timp liber
Refrene folk duioase au răsunat sâmbătă seara la Noo’vo Resto Lounge din centrul Oradiei, restaurant care s-a umplut pentru concertul pe care l-a susținut Ducu Bertzi, alături de Constantin Neculae, la chitară, și de Irina Furdui, la vioară. Fanii nu au așteptat prea mult și s-au alăturat cântării, fie că a fost vorba de celebra „M-am îndrăgostit numai de ea”, fie că a fost vorba despre cântece maramureșene, ca „Săracă inima me”. 
11 Februarie 2024, 12:55
EXCLUSIV: Imaginile surprinse de camerele de supraveghere cu crima din Sântandrei (VIDEO)
Știri Bihor
BIHOREANUL vă prezintă, în premieră, înregistrarea cu ultimele minute de viaţă ale bărbatului din Sântandrei, care a murit, miercuri seara, după ce sora sa l-a strangulat cu o funie pe un câmp, lângă unul din drumurile care leagă comuna Sântandrei de Oradea. În imagini se vede că bărbatul mergea clătinându-se, semn că era beat, dar şi că femeia îl îmbrânceşte de pe drum, iar apoi cei doi se prăbuşesc la pământ.
Crima din Sântandrei: Femeia care şi-a ucis fratele a fost arestată pentru 30 zile (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Proces fulger la Tribunalul Bihor, vineri, în cazul Luminiţei Leuca, femeia din Sântandrei care şi-a ucis fratele. Dezbaterile privind propunerea de arestare preventivă formulată de procurori pe numele Luminiţei Leuca, programate vineri, pentru ora 14, s-au terminat după doar o jumătate de oră.
09 Februarie 2024, 15:37
Magazin Carrefour din Oradea, amendat de Protecția Consumatorilor. Două raioane au fost închise (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Magazinul Carrefour din ERA Park Oradea a fost amendat de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) cu 63.000 lei în urma reclamației făcute de un consumator bihorean. Din cauza mizeriei și a neregulilor, comisarii au închis în aceeași zi și zona de prestare a serviciilor de servire asistată și raionul de legume și fructe.
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON