URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Bihoreanul TV

„Visăm împreună”. A fost lansat imnul oficial al echipei naționale a României pentru EURO 2024, cu Andra, Smiley, Theo Rose și alte vedete (VIDEO)
Magazin
A fost lansat imnul oficial al echipei naționale pentru EURO 2024, cântat de o serie de vedete Pro TV, cum ar fi Andra, Smiley, Andreea Esca și Theo Rose. Videoclipul piesei îi arată pe cântăreți în tribune, în rol de susținători ai tricolorilor.
16 Aprilie 2024, 12:38
Sintezis premium: Compania din Oradea aduce pe piața românească cele mai recente inovații tehnologice (FOTO/VIDEO)
Advertorial
Eveniment internațional al Sintezis Oradea, unul dintre principalii furnizori de soluții informatice complete dedicate industriei de retail din România Compania orădeană a prezentat pentru clienți din întreaga țară și furnizori de top veniți din China, SUA, Spania, Germania, Elveția și Ungaria o nouă gamă de produse pe care le va introduce pe piață în următorii ani.
12 Aprilie 2024, 20:27
VIDEO - Mesajul lui Michael Flatley pentru orădeni înaintea show-ului Lord of the Dance de la Oradea 
Știri Bihor
Oradea Arena va găzdui pe 23 mai un mega-show Lord of The Dance, în regia legendarului Michael Flatley, iar orădenii au ocazia să vadă celebrele dansuri irlandeze, dar și alte coregrafii spectaculoase, însoțite de proiecții și efecte speciale. Omul din spatele spectacolului are un mesaj special pentru fanii din Oradea.
11 Aprilie 2024, 09:37
Incendiu la o clădire din centrul Oradiei (VIDEO)
Știri Bihor
Un incendiu a izbucnit miercuri seara la o clădire din centrul Oradiei, situată pe strada Independenței, pompierii Detașamentului 1 fiind trimiși rapid la fața locului. 
Focul a izbucnit într-o clădire dezafectată de vizavi de parcarea subterană și a fost semnalat la timp, căci militarii au reușit să-l stingă în doar câteva minute. 
10 Aprilie 2024, 21:30
Lucrările la parcul Petőfi din Oradea vor fi gata „până la începutul verii”. În ce fază sunt acum (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Lucrările de reamenajare a parcului Petőfi vor fi gata „până la începutul verii”, a anunțat marți Primăria Oradea, adăugând că „iubitorii de plimbări în aer liber vor regăsi aici un spațiu de recreere, o cafenea-cofetărie, o grădină japoneză, o zonă cu pergole, bănci cu elemente de tip Smart (wi-fi, posibilitate încărcare telefoane), locuri de joacă pentru cei mici, rastel pentru biciclete, toalete moderne”.
Amenajarea piațetei Independenţei din Oradea a ajuns la jumătate (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Lucrările de amenajare a piațetei Independenţei din Oradea au ajuns la jumătate. Constructorul a pavat cu granit auriu şi porfir 60% din suprafaţa pietonală de 7.500 metri pătraţi. Află care este stadiul lucrărilor la cele trei corpuri de clădire!
Buffalo Day în... Bihor: Festin cu specialități din carne de bizon oferit de Distri Fresh International sub brandul Cominca, de la steak și burger la gulaș și... mititei (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Profesioniști HoReCa din toată țara au fost invitați sâmbătă în Bihor, la Mădăras, pentru a degusta bunătăți din carne de bizon și a participa la lansarea unui nou produs forte al firmei orădene Distri Fresh International, sub brandul Cominca: mititei din carne de bizon. Invitații au savurat de la cârnați și mezeluri până la steak și gulaș, toate din carne de bizon, după ce au avut ocazia să viziteze și cea mai mare fermă de profil din Europa, aflată în Salonta.
Orizont... îngust: Discriminare la o școală specială din Oradea, de unde elevele aflate la menstruație au fost trimise acasă!
Bihoreanul tipărit
Situație halucinantă la o școală specială din Oradea, care a decis că elevele cu dizabilități mintale severe trebuie să stea acasă în perioada menstruației. Deși hotărârea nu are niciun temei legal și îngrădește dreptul la educație al fetelor, directoarea Centrului Școlar de Educație Incluzivă Orizont consideră că interdicția este firească, argumentând că a instituit-o după discuții cu angajații școlii, dar totuși a revocat-o după ce BIHOREANUL i-a chestionat șefii.
02 Aprilie 2024, 08:00
Sfidare pe 4 roți: Șoferi de mașini off-road, filmați în timp ce ocoleau o barieră, în Parcul Apuseni (VIDEO)
Știri Bihor
Setea de senzații tari și ilegale a determinat mai mulți șoferi de vehicule de teren să încalce flagrant legea în Parcul Natural Apuseni. Ei au fost filmați în timp ce ocoleau o barieră și indicatoarele care anunțau că intrarea cu mașini în parc este interzisă. Administrația Parcului Natural Apuseni va cere ajutorul autorităților pentru identificarea vinovaților, care acum riscă amenzi ce încep de la 5.000 de lei.
01 Aprilie 2024, 17:30
Prieteni de alergare: Un tânăr a creat o comunitate de peste 100 de orădeni care se strâng să alerge (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un tânăr a mobilizat peste 100 de orădeni să alerge în zilele de joi prin centrul orașului. Alexandru Popa a creat comunitatea Oradea Running Culture după ce turele zilnice de alergare i-au schimbat viața în bine: a slăbit 30 de kilograme, s-a lăsat de alcool și și-a recăpătat încrederea în sine.
30 Martie 2024, 09:16
O luptătoare: O tânără din Oradea merge la Campionatul Național de culturism, la doi ani după ce s-a luptat cu o formă rară de cancer (VIDEO)
Știri Bihor
De la finalul lunii ianuarie, Andreea Ciornei se pregăteşte intens la sală pentru ca în luna mai să participe pentru prima dată la Campionatul Naţional de culturism şi fitness. Povestea ei este, însă, una diferită de cea a unui competitor obişnuit, asta pentru că în urmă cu doi a câștigat cea mai dură luptă din viaţa ei, după ce a fost diagnosticată cu o formă de rară de cancer.
29 Martie 2024, 18:31
Cum se circulă pe noul drum expres DX 16 care leagă centura Oradea de Autostrada Transilvania, dar și de DN 19 către Satu Mare (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Zeci de șoferi au salutat cu sunete de claxoane deschiderea circulației pe drumul de legătură dintre centura Oradea și Autostrada Transilvania, care a primit denumirea DX 16 și a început să fie circulat de sute de autovehicule. O deplasare care „costa” până acum 40-60 minute a fost scurtată la circa 10 minute, șoseaua dovedindu-se utilă celor nu doar celor care ies sau intră în țară, ci și persoanelor care folosesc două dintre drumurile naționale din jurul orașului.
VIDEO: S-a dat drumul la circulație pe noul drum ce leagă Centura Oradea de Autostrada Transilvania
Știri Bihor
Unul dintre cele mai așteptate momente pentru șoferii bihoreni, deschiderea noului drum ce leagă Centura Oradea de Autostrada Transilvania, a avut loc joi, la ora 15 fix. Sute de mașini au stat la coadă să pătrundă pe noul drum.
28 Martie 2024, 15:13
Surpriză: PSD-iștii din CJ Bihor au votat Inelul Rutier Metropolitan Oradea cot la cot cu colegii din UDMR, chiar dacă noul proiect implică exproprieri mai mari (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
După ce în urmă cu doi ani și-au dat afară doi colegi „vinovați” că au votat proiectul Inelului Rutier Metropolitan alături de reprezentanții PNL Bihor, consilierii județeni ai PSD au aprobat, la fel ca aceia ai UDMR, păstrarea traseului șoselei așa cum l-a propus încă de la început președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. „În tot răul e și un bine”, a motivat votul liderul grupului PSD din „parlamentul” județean, făcând referire la faptul că deși vor trebui făcute mai multe exproprieri, măcar șoseaua va fi mai largă.
Șeful CNAIR: Circulația pe drumul dintre Centura Oradea și autostradă se deschide joi după amiază (VIDEO)
Știri Bihor
Șeful Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, a anunțat că circulația pe Drumul expres ce leagă Centura Oradea de Autostrada Transilvania se va deschide joi după amiază.
27 Martie 2024, 12:45
IMAGINI spectaculoase: Bolojan anunță licitarea pasajului din Calea Aradului pe sub centură și a celui din zona ERA Park (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că proiectele tehnice ale celor două pasaje care vor fi construite pe Calea Aradului, pe sub centură la ieșirea din oraș și peste DN 79 între ERA Park Oradea și Oradea Shopping City se apropie de finalizare. Mai mult, luna viitoare va porni licitația pentru stabilirea constructorilor pentru ambele pasaje.
Elevii mai multor școli din Oradea au cântat împreună de Ora Pământului (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Elevii mai multor școli din Oradea, sub coordonarea profesoarei Nicoleta Țâmpu, au susținut sâmbătă seara un concert în Parcul 1 Decembrie, unde luminile au fost stinse vreme de o oră, în cadrul manifestării internaționale numite Ora Pământului. 
24 Martie 2024, 08:21
„O pădure de la zero”, în Bihor: Atmosferă de festival la o acțiune de plantare cu 2.000 de voluntari (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Vremea a ținut cu cei aproximativ 2.000 de voluntari, care s-au adunat sâmbătă dimineața la marginea satului Felcheriu din comuna Oșorhei pentru a planta cei 20.000 de puieți necesari pentru a obține „O pădure de la zero”, iar la final s-au bucurat de bogracs, bere și un concerte surpriză, într-o atmosferă de festival. 
'Bravo, Rocky!': Sute de copii au aplaudat câinii poliţişti şi au testat maşinile de Ziua Poliţiei în Oradea (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Curtea Cetăţii Oradea a devenit loc de joacă pentru sute de copii care au participat vineri la activităţile organizate de Ziua Poliţiei Române. Oamenii legii i-au aşteptat cu jocuri, expoziţii de tehnică şi arme, dar şi cu demonstraţii în care protagonişti au fost câinii poliţişti.
22 Martie 2024, 16:15
Proconsul concertează sâmbătă la Noo'vo Resto Lounge, în cadrul turneului aniversar de 25 de ani (VIDEO)
Timp liber
Noo'vo Resto Lounge găzduiește sâmbătă seară concertul aniversar de 25 de ani al trupei Proconsul. Bodo și colegii săi le vor cânta fanilor orădeni refrene care i-au consacrat ale unor melodii ca „Cerul”, „Mi-ai luat inima”, „Tu” sau „Pentru tine”. 
20 Martie 2024, 16:01
Accident şocant pe bulevardul Dimitrie Cantemir din Oradea: Un şofer s-a izbit cu maşina de un stâlp de protecţie. Autoturismul s-a rupt în două (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Un accident rutier a blocat, în noaptea de marți, ambele sensuri de circulaţie pe Bulevardul Dimitrie Cantemir, în imediata apropiere a sediului Electrica. Şoferul unui autoturism a izbit un stâlp metalic de protecţie, iar în urma coliziunii puternice, autoturismul s-a rupt în două.
Orădeanul David Ciente și Surorile Oșoianu au lansat o nouă variantă a piesei „La portiță la Gheorghiță” (VIDEO)
Magazin
Compozitorul şi producătorul muzical David Ciente a lansat recent melodia "La portiţă la Gheorghiţă", rezultat al unei noi colaborări dintre orădean și Surorile Oșoianu.
19 Martie 2024, 18:10
Se deschide șoseaua de viteză dintre centura Oradea și A3. De săptămâna viitoare, șoferii vor putea merge cu 120 km/h spre ieșirea din țară (VIDEO)
Știri Bihor
Șoseaua de 19 kilometri dintre centura Oradea și Autostrada Transilvania, din care 13 km sunt cu profil de drum expres și 6 km cu profil de drum național, cu câte două benzi pe sens și separatoare de sensuri, va fi deschisă circulației săptămâna viitoare, a declarat BIHOREANULUI managerul de proiect din partea constructorului Strabag. Șoferii vor putea parcurge noua șosea cu 120 și, respectiv, 90 km/h, decongestionând DN 1 pe tronsonul Șoseaua Borșului, dar și o parte importantă din centura Oradea.
18 Martie 2024, 11:35
Picky a lansat o piesă nouă. „Nu sunt perfect” are videoclip filmat în Oradea (VIDEO)
Magazin
Cântărețul orădean Viorel Axinte, cu numele de scenă Picky, a lansat în această lună o piesă intitulată „Nu sunt perfect” și înregistrată la Rootz Music Studio din Oradea. Artistul a transmis BIHOREANULUI că mesajul său este tocmai acela că „perfecțiunea este rece și liniară, iar imperfecțiunea este caldă și empatică”.  
17 Martie 2024, 15:27
Bihorul plantează: Angajați din instituții publice și dintr-o multinațională au împădurit o fostă pășune de lângă Oradea (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Câteva sute de bihoreni s-au adunat, sâmbătă dimineață, pe o fostă pășune de la marginea satului Betfia, răspunzând unui apel lansat de Consiliul Județean pentru a planta o pădure. Funcționari publici și angajați ai companiei multinaționale Celestica, voluntarii au sădit aproape 15.000 de puieți, pe care Direcția Silvică Bihor îi va îngriji, astfel încât să prindă rădăcini.
Incendiu la un bloc din Aleşd (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Un apartament dintr-un bloc din oraşul bihorean Aleşd, de pe strada Ciocârliei, a fost distrus în mare parte, joi dimineaţă, în urma unui incendiu care a izbucnit în balconul imobilului.
14 Martie 2024, 10:01
Copaci înfloriți, mutați din cauza șantierului de pe Calea Aradului. Cât plătește Primăria Oradea pentru transplantarea lor (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Pentru a nu fi sacrificați, 15 copaci maturi sunt mutați de pe Calea Aradului, stradă intrată în șantier, cu un utilaj de mari dimensiuni anume adus din Ungaria, întrucât nicio firmă din România nu deține o asemenea mașinărie. Rămâne de văzut, însă, dacă misiunea va fi una de succes, dat fiind că transplantarea arborilor se face, de regulă, în afara perioadei de vegetație, or acum în Oradea copacii sunt în floare.
„Regatul lui Iuda”: Sandu Lungu apare într-un film ce va avea premiera în cinematografe în aprilie (VIDEO)
Magazin
Luptătorul orădean Sandu Lungu joacă într-un film românesc regizat de o tânără româncă și care va avea premiera în cinematografe în luna aprilie. „Regatul lui Iuda” este prima producţie 100% românescă vorbită integral în limba engleză.
13 Martie 2024, 14:08
Sanyi Neguş a ieşit din puşcărie. Interlopul a stat 16 ani în spatele gratiilor pentru omor (VIDEO)
Știri Bihor
Lumea interlopă din Oradea fierbe. Tribunalul Mehedinţi a dispus, marţi, eliberarea condiţionată a şefului clanului Neguş, Markovics Sándor, alias Sanyi Neguş, după 16 ani executaţi din pedeapsa de 20 de ani şi 4 luni pe care a încasat-o, în Italia, după o răfuială cu proxeneţi albanezi din zona Brescia, soldată cu moartea unei persoane. Ca atare, marţi după-amiază, Sanyi Neguş a ieşit din Penitenciar...
12 Martie 2024, 18:15
Victoraş puşcăriaş? Detaliile spectaculoase care au dus la condamnarea lui Victor Micula pentru folosirea ilegală de arme de foc (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă dezvăluie detaliile spectaculoase care au dus la condamnarea lui Victor Micula la 2 ani de închisoare fiindcă a tras prin Oradea cu o armă de asalt. Deși a pretins că pușca nu era adevărată și și-a pus un tovarăș s-o vopsească, iar pe altul să predea Poliției o replică „de jucărie”, ba a și cumpărat altele de zeci de mii de euro pe numele șoferului său, anchetatorii l-au dovedit pe milionar cu martori sub acoperire, bonuri fiscale și imagini surprinse de camerele de supraveghere atât în magazinul de arme, cât și în... propria curte.
12 Martie 2024, 08:01
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON