URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2014, 11:33

Ziua cărţilor deschise: Filme de cinematecă, expoziţii inedite, lansări de carte şi karaoke la Biblioteca Judeţeană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O dată în an, orădenii care trec pragul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai nu mai trebuie să păstreze liniştea. De Ziua Porţilor Deschise...

Cu acest prilej, vor fi organizate vizionări de filme, expoziţii cu volume valoroase din colecţiile speciale ale instituţiei, activităţi pentru copii, dar şi o sesiune de... karaoke.

Desene şi filme

Pentru al cincilea an consecutiv, Biblioteca Judeţeană cheamă orădenii la Ziua Porţilor Deschise, pentru a le prezenta măcar o parte din numeroasele atracţii şi activităţi ale instituţiei. Anul acesta, evenimentul e programat pe 27 octombrie, între orele 9 şi 21, la sediul principal din strada Armatei Române.

Ziua va începe cu o întâlnire a bibliotecarilor din tot judeţul, urmată de activităţi pentru copii, care vor fi invitaţi în Ludoteca de la etajul I să urmărească, începând cu ora 10, desene animate celebre. De la ora 12, tot în Ludotecă, micuţii vorbitori de maghiară sunt aşteptaţi la un matineu de poezie şi muzică numit "Poveşti de pe dealul pisicii".

La ora prânzului vor începe şi activităţile dedicate adulţilor, cu vizionarea, în sala de lectură, a filmului "Marile Speranţe", ecranizarea din 1998 a romanului omonim scris de Charles Dickens, distinsă cu două premii Oscar. Proiecţia a fost inclusă în programul Zilei Porţilor Deschise datorită faptului că singurul club de cinefili din Oradea, Marienbad, îşi desfăşoară activitatea sub tutela Bibliotecii.

Clubul "francezilor"

Programul din acest an mai cuprinde, de la ora 15, un club de lectură în limba maghiară pentru elevi din clasele primare, urmat de Gala Cititorilor Seniori. "Ne-am gândit să-i premiem pe cei mai fideli zece cititori seniori din evidenţele noastre cu diverse volume", spune Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene.

15-ligia-mirisan_bihoreanul.jpgEvenimentul va precede o activitate inedită, şi anume inaugurarea clubului "Le Carrousel Français", al iubitorilor de limbă şi cultură franceză, prin vizionarea filmului "Peau d'âne" (Piele de măgar), realizat în 1970. "Clubul e lansat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Încercăm să înviem spiritualitatea franceză în societatea noastră, marcată de anglo-saxoni", explică directoarea Bibliotecii, Ligia Mirişan (foto). După Ziua Porţilor Deschise, la clubul francofonilor se vor organiza şi alte vizionări de mari filme franţuzeşti, precum şi prezentări de cărţi în limba franceză disponibile în colecţiile instituţiei.

Adulţii care vor să participe la Ziua Porţilor Deschise pot s-o facă liniştiţi, activităţile dedicate micuţilor continuând şi după amiază. Între orele 16 şi 17, în holul secţiei pentru copii, tineri specialişti în arta plierii hârtiei în diverse forme îi vor învăţa şi pe cei mici să facă origami. Apoi, de la ora 17, elevii sunt aşteptaţi să-şi demonstreze calităţile vocale la o sesiune de karaoke, programată în sala de lectură de la etajul I.

Monarhia

În paralel, în amfiteatru, bibliotecara Mariana Barna îşi va lansa volumul "Industrializare şi demografie în centrele urbane ale Crişanei (1960-1980)", însoţită de o expoziţie de fotografii care prezintă principalele clădiri industriale ale oraşului. "Vor fi expuse imagini ale unor mari obiective industriale, inclusiv de la începutul secolului XX, şi care astăzi nu mai există", precizează Ligia Mirişan. În acest timp micuţii vor putea vedea o expoziţie de pictură intitulată "75 de ani cu Batman".

Tot joi vor fi prezentate şi cărţile "Iadul Roşu în oraşul de pe Criş" (autor Cristina Puşcaş, pe tema terorii comuniste din Penitenciarul Oradea), şi "O cafă la Stanbul" (de Dorin Chiş). De la ora 19, orădenii vor putea vedea la mediatecă filmul "The Grand Budapest Hotel", o comedie apărută anul acesta, în timp ce de la ora 20, în sala multifuncţională de la etajul II, va avea loc o reprezentaţie de teatru liric.

Tot de Ziua Porţilor Deschise, fidelii regalităţii române vor putea vedea expoziţia "Monarhia de-a lungul vremii în colecţiile speciale ale Bibliotecii Judeţene", care conţine volume valoroase scrise despre familia regală a României, precum şi expoziţia tematică "Anul 2014, anul Constantin Brâncoveanu". Pe tot parcursul evenimentelor, orădenii îşi vor putea face sau înnoi gratuit permisele pentru împrumutarea cărţilor, o idee a conducerii instituţiei menită să-i stimuleze să poftească pe la Bibliotecă şi mai departe, cât mai des...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON