URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2012, 09:33

Zilele Muzeului, cu muzică şi artă

Zilele Muzeului, cu muzică şi artă O DATĂ-N AN. Şi anul acesta, la Noaptea Muzeelor, instituţiile de profil din Oradea vor asigura acces gratuit vizitatorilor. La Palatul Baroc se va putea intra în Sala de Onoare şi Sala Festivă, deschise doar o dată pe an, unde vor fi expuse fresce cu scene din viaţa Sfântului Ladislau realizate în anii 1877-1878, precum şi un tablou imens ce-l prezintă pe Matei Corvin în faţa Vienei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De 16 de ani, Muzeul Ţării Crişurilor îi invită pe orădeni să-şi dedice câteva ore culturii şi operelor de artă. Ediţia 2012 a Zilelor Muzeului are un program plin cu concerte, vizionări de filme şi expoziţii, printre care şi una care prezintă noul sediu al instituţie. Chiar dacă acesta încă e tot neterminat...

Piese de tezaur

În perioada 14-23 mai, în Oradea va avea loc cea de-a XVI-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, ocazie pentru care au fost pregătite manifestări culturale menite să readucă în atenţia orădenilor atât opere importante de artă, cât şi talentul unor tineri muzicieni. Prima zi programează, de la ora 18.15, vernisajul expoziţiei "Aurul şi argintul dacic", în Secţia de Artă din Palatul Baroc.

"Este o expoziţie care soseşte de la Muzeul Naţional de Istorie şi care conţine piese din Tezaurul României", spune Aurel Chiriac, directorul MŢC. Pe 15 mai, publicul e aşteptat de la ora 15 pe terasa Muzeului Memorial Ady Endre, la o expoziţie cu imagini virtuale ale spaţiilor expoziţionale ale viitorului sediu al MŢC.

"Imaginile au fost realizate în urmă cu mai mulţi ani, odată cu proiectul, dar dorim să le arătăm orădenilor", explică directorul. Tot pe 15 mai, profesorii şi studenţii Facultăţiii de Muzică vor prezenta la Catedrala Romano-Catolică, de la ora 19.30, arii din operele unor compozitori celebri precum Chopin, Paganini, Mozart, Schumann şi Enescu.

Concert în catedrală

Evenimentele vor continua pe 16 mai când, de la ora 19, la Catedrala Greco-Catolică din strada Iuliu Maniu va avea loc un nou concert susţinut tot de cadre didactice şi studenţi, repertoriul fiind alcătuit din lieduri de Strauss, Schubert, Vivaldi ori Bach.

În program este cuprinsă şi reprezentaţia corului facultăţii, care va interpreta lucrări de Porumbescu, Monteverdi şi Mendelssohn-Bartholdy. În următoarea zi, pe 17 mai, de la ora 10, profesorul Oliver Grau, din Austria, specializat în arta video, va susţine în Amfiteatrul Facultăţii de Artă conferinţa "Revoluţia imaginilor şi provocarea societăţii contemporane".

În completarea evenimentului, de la ora 18, la Moszkva Caffe, va fi proiectată o serie de scurt-metraje de artă realizate fie de orădeni, fie de invitaţi din străinătate, sub numele "Sign Out".

O noapte la muzeu

Ca în fiecare an, Ziua Internaţională a Muzeelor va fi marcată pe 18 mai. De la ora 18, MŢC vernisează expoziţia "Doi pictori veneţieni la Oradea: Marcello şi Paolo Leoncini". Seara de gală va începe de la ora 18.30 cu un concert susţinut de Ansamblul "Flauto Dolce" din Cluj-Napoca în Sala de Onoare a Palatului Baroc. "Este pentru prima oară când organizăm un concert în această sală de când Palatul a fost retrocedat", spune Aurel Chiriac. Fiind vorba de un spaţiu mai mic, la spectacol se va intra cu invitaţii.

Orădenii care nu vor avea acces la concert pot, totuşi, să admire operele expuse în cele două săli o zi mai târziu, pe 19 mai, când între orele 20 şi 1 noaptea va fi marcată "Noaptea Muzeelor din Europa" prin deschiderea porţilor tuturor muzeelor din oraş, pe gratis, pentru toţi vizitatorii. La Palatul Baroc vor putea fi văzute expoziţiile "Aurul şi argintul dacic", "Doi pictori veneţieni la Oradea", "Automate şi instrumente muzicale", dar şi o serie de caricaturi semnate Ovi Pascu, în timp ce la Muzeul Aurel Lazăr vor fi prezentate costume populare din Bihor şi va fi proiectat documentarul "Vieţuitoare rare din Munţii Apuseni", de Venczel Marton. Ofertă, aşadar, bogată, doar doritori să mai şi fie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON