URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2016, 20:22

Weekend cu târg meşteşugăresc, concurs de gătit şi concerte la Zilele Sfântului Ladislau

Ediţia a patra a Zilelor Sfântului Ladislau programează la finalul acestei săptămâni numeroase evenimente în interiorul Cetăţii Oradea.

Vineri, în fortăreaţă va fi deschis un târg meşteşugăresc cu obiecte realizate de artizani şi cu delicatese de casă. Totodată vor avea loc mai multe activităţi interactive pentru copii, între care o demonstraţie cu o tiparniţă de epocă (în Corpul J) şi o poveste despre Regele Matia cu artistul Róka Szabolcs (corpul M).

De asemenea, doritorii vor putea merge în tururi ale Cetăţii cu ghidaj în limbele română şi maghiară la preţul de 10 lei (adulţii), respectiv 5 lei (copiii). Spre seară, de la ora 18, teatrul de vară va găzdui o prezentare de veşminte tradiţionale, cu un spectacol de dansuri populare, iar de la ora 19 în Corpul L va fi organizată o degustare de vinuri.

Programul se va încheia cu două concerte pe o scenă amplasată în curtea Cetăţii, unul al trupei Milagro Santana Tribute Band (ora 19), iar celălalt al formaţiei rock Ismerős Arcok (ora 21), adică Chipuri Cunoscute, ambele din Ungaria.

Sâmbătă, Zilele Sfântului Ladislau vor începe cu un eveniment apetisant. De la ora 9 va începe o competiţie gastronomică dedicată nu doar specialiştilor, ci şi gurmanzilor, asta deoarece delicatesele pregătite de primii vor putea fi degustate în schimbul unor sume modice.

În paralel, vor avea loc mai multe spectacole de teatru pentru copii, precum şi prezentarea unui cort de tip iurtă, cu port şi arme specifice din perioada descălecării. De la ora 13, orădenii vor putea urmări o demonstraţie de şoimărit, un sport practicat de regii huni, iar de la ora 17, în Biserica din Cetate un concert de muzică clasică al Cvartetului Tiberius din Cluj. Pe scena mare va concerta de la ora 19 formaţia de rock alternativ Intim Torna Illegál, iar de la ora 21 celebra Republic.

Ultima zi a Zilelor Sfântului Ladislau programează runde de tir cu arcul, precum şi un spectacol de teatru stradal intitulat "Întâmplarea Sfântului Ladislau cu vizirul Kun" (ora 12, în curtea interioară). De la ora 18, Andrejszki Judit, o figură emblematică a muzicii vechi maghiare, va da un recital în Biserică, iar la ora 19, în Corpul L, urmează o degustare de bere artizanală. De la aceeaşi oră, pe scena mare va începe concertul Pribojszki Mátyás Band, formaţie al cărei lider este cel mai cunoscut interpret la muzicuţă din Ungaria.

Zilele Sfântului Ladislau se vor încheia cu concertul lui Koncz Zsuzsa, una dintre cele mai apreciate şi longevive artiste din Ungaria, care revine după mai bine de 12 ani la Oradea şi va urca pe scenă de la ora 21, alături de invitatul ei, Bródy János.

Citeşte şi: Săptămâna Regelui: Orădenii sunt invitaţi la Zilele Sfântului Ladislau, sărbătorite cu un târg meşteşugăresc, un concurs de gătit şi multe concerte

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON