URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2010, 13:00

Viaţa Oradiei din perioada interbelică, dezvăluită într-o carte semnată Corneliu Crăciun

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
V-aţi întrebat vreodată cum erau oamenii ce locuiau în Oradea în urmă cu opt decenii? Ce preocupări aveau şi ce posibilităţi de a-şi petrece timpul liber li se oferea? Unde se întâlneau şi cum arăta Oradea de atunci? Autorul Corneliu Crăciun, conferenţiar universitar doctor la Universitatea Creştină Partium, dezvăluie toate aceste aspecte în cartea pe care a lansat-o miercuri seară în sala mare a Primăriei, "Viaţa cotidiană în Oradea interbelică".

Volumul de peste 250 de pagini este structurat în zeci de capitole intitulate sugestiv: "Populaţia", "Reclamă şi economie în oraş", "Starea de sănătate", "Centru şi periferie", "Urbanizare", "Ştrandul" sau "Înalta societate a Oradiei", fiecare prezentând în parte o latură a unui oraş viu. Totodată, la finalul cărţii se află o hartă a oraşului aşa cum era acesta în 1931, precum şi o listă cu toate străzile de atunci.

cartea.JPGLansarea cărţii a avut loc sub patronajul Fundaţiei Academia Civică Bihor, în prezenţa a zeci de oameni de cultură ai oraşului, iar prezentarea volumului au făcut-o profesorii Ioan Zainea şi Lucia Cornea. Astfel, potrivit lui Zainea, din această carte cititorii află despre orădeni că aveau respect faţă de trecut, că erau o comunitate solidară şi că erau preocupaţi de sănătatea lor.

Originar din Beiuş, autorul Corneliu Crăciun a recunoscut că Oradea a reprezentat pentru el fie un oraş dezagreabil, fie unul pe care l-a urât, fie unul care nu l-a interesat, în funcţie de vârsta la care a "interacţionat" cu urbea de pe Crişul Repede. Totuşi, la fel ca oricare alt oraş, Oradea are farmecul şi parfumul său personal.

Cartea s-a vândut în zeci de exemplare la evenimentul de lansare, la preţul de 25 de lei, şi nu se află momentan pe raftul niciunei librării. Cei care doresc să achiziţioneze, însă, această carte, îl pot găsi pe autor la Universitatea Partium.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON