URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2014, 12:31

Viaţa ca o nuntă

Viaţa ca o nuntă (foto: ovidpop.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Cometa", cea mai nouă premieră a trupei "Iosif Vulcan" de la Teatrul Regina Maria, se aseamănă cu un concert de jazz. Începe in ensemble, cu armonii generoase, prietenoase, de bun augur, cu partitura plină de zâmbete şi un band pus pe glume şi şotii. "Ce seară frumoasă ne aşteaptă!", îţi spui şi te cuibăreşti mai bine în scaun. Dar, imediat după uvertură, personajele încep să iasă rând pe rând la rampă pentru recitalurile solo. Iar starea de bine se duce pe apa Sâmbetei. Sau pe apa lacului, în care vă veţi simţi cu toţii la un moment dat.

Când s-a hotărât să-şi reediteze nunta, după 10 ani, Elisabeth (Mihaela Gherdan) nu şi-a dat seama ce bombă cu neutroni e pe cale să detoneze. Fiecare invitat vine cu propriul trecut, cu propriul bagaj de probleme, frustrări, minciuni şi nefericiri. Şi iată ingredientele perfecte pentru o tragi-comedie pe mai multe planuri. Se vor afla lucruri neplăcute despre soţul ei, Arthur (Richard Balint), despre ceilalţi invitaţi, dar şi despre ea însăşi. Din dorinţa ei de "a înmulţi amintirile nefericite pentru a visa frumos în moarte" se alege praful şi pulberea.

Piesa are puterea de a speria, dar nu şi delicateţea de a emoţiona, deşi potenţialul de emoţie mi se pare imens. O fi din cauză că unele personaje dau impresia că se auto-parodiază? Sau din cauză că regizorul Radu Alexandru Nica nu e un fan al emoţiei în teatru? Cu toate acestea, "Cometa" vrea cu tot dinadinsul să te urce pe scenă şi să te pună în pielea personajelor. Scenografia ajută din plin (ideea cu sala transformată într-un lac în care se pescuieşte, se consumă amoruri şi drame este excepţională), muzica punctează elegant prin ambianţă, prin sunete cinematografice sau tocmai prin absenţă în momente cheie.

Deşi greu pe alocuri şi mare solicitant de atenţie, textul este adesea strălucitor. Generează o mulţime de citate numa' bune de pus pe Facebook. "Beţia face lumea mai bună! Rahatul, nu!", a scos pentru prima dată publicul din amorţeală. Însă mai e nevoie de câteva reprezentaţii pentru ca replicile să li se aşeze mai bine în voci actorilor. Pe alocuri am simţit melodie de serbare şcolărească. Am închis ochii de câteva ori, încercând să transform piesa în una radiofonică, dar n-am reuşit. Poate data viitoare.

Când văd o cometă, oamenii privesc înspre cer şi îşi pun dorinţe, pe care, mai apoi, le distrug prin acţiunile lor pământene. Când veţi vedea "Cometa" veţi înţelege că maşina timpului va funcţiona doar atunci când va avea ataşat un dispozitiv de şters memoria. Că, puşi să-şi joace propriile vieţi, oamenii eşuează lamentabil. Şi că, după o nuntă, la fel ca după o viaţă, rămân o mulţime de mizerii şi farfurii sparte. Un spectacol interzis pudicilor şi persoanelor cu copii în braţe!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
hai, pe bune ?
daca e "interzis pudicilor" inseamna ca e "scris" (daca asa se numeste tambelismul mai nou) de pretenarul lui Vulvu, si anume vulgarul si degraba spaguitoriu incasatoriu Mircea Chirila !? asa ar avea sens si "cronica" asta ;)
Postat 21 Martie 2014, 18:08 de Agentul Termic
teatru
in ultimii 3 ani merg destul de frecvent la piesele de teatru interpretate de actorii teatrului din Oradea, fiind foarte incintat si multumit de prestatiile actorilor si de piesele jucate. Dar cu privire la " Cometa", sincer sint foarte dezamagit. Nu este vorba de jocul actorilor, ci de piesa ca atare, cred ca alegerea ei a fost nefericita, cei care aleg piesele ce se pun in scena in cadrul unei stagiuni ar fi putut alege altceva.
Postat 19 Martie 2014, 15:16 de mircea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON