URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2014, 08:10

Vara la teatru: În pregătirea unei noi stagiuni, Teatrul Regina Maria le oferă orădenilor "reluarea" câtorva dintre cele mai de succes producţii ale anilor trecuţi

Vara la teatru: În pregătirea unei noi stagiuni, Teatrul Regina Maria le oferă orădenilor "reluarea" câtorva dintre cele mai de succes producţii ale anilor trecuţi IUBIRE MUZICALĂ. Pe o muzică semnată de Ada Milea, spectacolul "Leonce şi Lena" prezintă, în stil hippie, povestea de dragoste care se naşte pe neaşteptate între un prinţ şi o prinţesă care, paradoxal, fugiseră de acasă tocmai pentru a nu se căsători unul cu celălalt
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În zile toride, Teatrul Regina Maria propune un refugiu cultural. Cu puţine săptămâni înainte de începerea unei noi ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru, orădenii pot să revadă câteva dintre spectacolele-reper ale stagiunilor precedente.

În premieră, instituţia organizează o microstagiune estivală ce cuprinde opt spectacole, de la comedii şi musicaluri până la piese pentru copii.

Surpriză de vară

După o vacanţă destul de scurtă, Teatrul Regina Maria şi-a reluat activitatea cu planuri mari, astfel că, la sfârşitul lunii septembrie, Oradea va organiza a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru, "născut" din tradiţionalul Festival de Teatru Scurt, după care va lansa noua stagiune, 2014-2015.

În acest an, însă, amatorilor de teatru li s-a pregătit o surpriză. Înainte de FITO, în perioada 20 august - 6 septembrie, orădenii sunt invitaţi la o microstagiune care cuprinde opt spectacole puse în scenă în anii anteriori. Publicul ţintă este variat, între producţii numărându-se drame, comedii, musicaluri şi spectacole pentru copii.
Prima reprezentaţie, programată pe 20 august, ora 19, la Moara Răsărit (str. Miron Costin, nr. 21), este "Dragoste, în patru tablouri", scrisă de autorul contemporan Lukas Barfuss şi regizată de Daniel Vulcu. Avându-i în prim-plan pe cinci dintre cei mai tineri actori ai Teatrului Regina Maria, spectacolul prezintă cu cinism şi umor relaţiile dintre oameni, în "tablouri" care se întrepătrund, despre indifelităţi şi iubiri eşuate.

Drama din depou

Joi, pe 21 august, tot de la ora 19, publicul e aşteptat în Depoul OTL din cartierul Cantemir, pentru o nouă reprezentaţie a spectacolului "Phantom Pains". Piesa scrisă de Vasilii Sigariev şi regizată de Bogdan Huşanu se joacă într-un tramvai, unde spectatorii urmăresc drama unei femei, care - răvăşită de moartea soţului - îl confundă cu un alt bărbat, paznic la depou. În scenă mai apare un personaj, care îl încurajează pe acesta din urmă să profite de biata văduvă care-l îngrijea ca pe un soţ.

Sâmbătă, 23 august, este o zi dedicată celor mici. De la ora 11, în Sala Mare a Teatrului, se va da o nouă reprezentaţie a poveştii scrise în 1900 de Frank Baum, "Vrăjitorul din Oz", în regia lui Dan Mirea.

Registrul se va schimba din nou marţi, 26 august, când - tot în Sala Mare - se va juca "Leonce şi Lena", spectacol produs după un scenariu de Georg Buchner, adaptat de Mihai Măniuţiu şi Ada Milea. Comedia muzicală plină de culoare, nerecomandată minorilor sub 16 ani, transpune în vremurile "hippie" povestea prinţului Leonce din Regatul Popo şi prinţesei Lena din Regatul Pipi. Fără a se fi văzut vreodată, căsătoria acestora fusese aranjată de părinţi, dar ei decid să scape de obligaţie. Totuşi, se întâlnesc întâmplător şi se îndrăgostesc.

Magie pentru copii

Microstagiunea va continua miercuri, 27 august, ora 19, cu "Dragoste, în patru tablouri", urmată de încă o reluare a dramei "Phantom Pains", programate joi, 28 august.

Din nou, sâmbăta va fi dedicată copiilor, pe 30 august, de la ora 11, la Sala Arcadia fiind programat spectacolul "Anotimpuri fermecate", ce-i are ca protagonişti pe magicienii Eduard şi Bianca. În cadrul acestuia, micii spectatori vor fi martorii mai multor iluzii nemaipomenite, ba chiar se vor transforma şi ei în magicieni.

Tot la Sala Arcadia se va juca, marţi, 2 septembrie, ora 19, spectacolul "Prah", de Spiró György, în regia lui Petre Panait. Piesa prezintă frământările unui cuplu care a câştigat potul cel mare la Loto, dar nu ştie cum să cheltuiască banii, pentru că cei doi nu pot uita trecutul şi nici nu se pot bucura de prezent. Ultimele trei reprezentaţii ale microstagiunii de vară vor fi "Dragoste, în patru tablouri" (miercuri, 3 septembrie, ora 19), "Phantom Pains" (joi, 4 septembrie, ora 19) şi "Scufiţa roşie" (sâmbătă, 6 septembrie, ora 11).

Pentru toate spectacolele preţurile vor fi mai mici decât cele normale, 10 lei biletul, cu excepţia "Leonce şi Lena", unde preţul variază între 10 şi 20 lei, în funcţie de loc. La spectacolele destinate copiilor, accesul pentru aceştia va costa 5 lei, iar pentru însoţitori 10 lei. Aşadar, orădenii cărora le-a fost dor de teatru primesc acum un "aperitiv" din meniul anilor trecuţi, în aşteptarea unei toamne pline cu noi producţii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON