URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2012, 13:01

Unora le place jazz-ul

Unora le place jazz-ul "RENASCENTIST". Dacă la începutul anilor '90 şi-a câştigat respectul breslei artiştilor din Oradea prin creaţiile sale plastice, Andrei Zalder a dat-o mai nou pe muzică
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un artist nu poate fi doar pictor, doar sculptor sau doar muzician, crede Andrei Zalder, ci e dator să exploreze mai multe ramuri ale artei.

Convingerea îi vine nu din snobism, ci din propria-i experienţă. Dacă în facultate şi-a câştigat existenţa făcând portrete, iar apoi a creat piese vestimentare, tablouri, mobilă şi elemente de design interior, orădeanul s-a aplecat de o vreme şi spre muzică. Din pasiunea pentru jazz au rodit, deja, două albume.

Rebelul

La 52 de ani, Andrei Zalder povesteşte zâmbind cu auto-ironie că n-ar putea spune de unde se trage. S-a născut la Oradea, dar a schimbat oraşele cam la şase ani, tatăl său fiind ofiţer de radiolocaţie. În ciuda influenţei acestuia, tânărul Andrei avea o fire de artist, aşa că a ales să urmeze Liceul de Arte Plastice din Timişoara, iar mai apoi secţia de Design a Institutului de Arte Plastice din Cluj. Rebeliunea şi-a manifestat-o de la 18 ani, când a plecat de acasă. "Eu artist, tata ofiţer. Normal că a apărut conflictul. Într-o seară depăşisem ora la care trebuia să ajung acasă. Şi nici n-am mai mers. M-am mutat la o prietenă", îşi aminteşte el.

Decizia l-a pus în situaţia de a se descurca singur încă din studenţie. "Am făcut peste 4.000 de portrete. Din asta trăiam. Câştigam bine, îmi permiteam să mănânc în oraş, nu eram genul ăla de student pricăjit", povesteşte Andrei. După '85, când a absolvit, s-a mutat la Oradea, unde şi-a început propria afacere. "În plin socialism, eu eram capitalist. Lucram pe cont propriu, făcând design vestimentar, şi vindeam produsul la magazinele Fondului Plastic", spune artistul.

Din fan, practicant

Succes a avut şi cu picturile lui. Cinci ani la rând, între '87 şi '92, a avut anual câte o expoziţie de grafică şi pictură, a câte 60 de lucrări fiecare, abordând diferite stiluri. "Aveam tablouri pe care le-am vândut şi de 14 ori. Lumea le cumpăra pentru că erau comerciale. Eu, practic, făceam grafică de reclamă, dacă nu am fi fost în comunism lucrările acelea ar fi putut fi orice, de la coperţi de discuri la reclamă pentru săpun", spune artistul, recunoscând că motivaţia sa era nevoia de a face bani.

Căutând apoi alte "orizonturi", a început o afacere cu mobilă, cunoscută sub marca Zalder. "Era un atelier ceva mai mare, dar după şapte ani l-am lăsat", zice bărbatul, care încă o dată voia altceva. A urmat o afacere cu panouri decorative cu bule şi perdele de apă. "Nu-mi merge grozav, dar nu mor de foame. Am ajuns în stadiul în care pot spune că îmi ajunge cât am realizat", concluzionează el. În ce priveşte arta, însă, nu s-a oprit. "Un designer trebuie să fie deschis pentru orice domeniu al artei". Aşa că, din fan al jazzului, s-a transformat în muzician practicant. Încă din copilărie zdrăngănea la chitară, dar a început să repete serios în urmă cu câţiva ani, când a ales direcţia: jazz-ul. "Mi-am cumpărat o chitară de la Joe (muzicianul Balogh Iosif - n.r.). După un timp mi-am completat colecţia şi cu alte instrumente, am fost autodidact. În jazz trebuie să ai ureche, suflet şi ceva cunoştinţe muzicale", spune Andrei. Iar fiindcă îi plac influenţele orientale - evreieşti, arăbeşti, indiene - s-a decis să le exploateze.

Călătorie prin Europa

În urmă cu doi ani, Andrei a început lucrul la primul CD, "Tales of forrest" cu "muzică de basm, despre zâne şi vietăţile pădurii", după cum îl descrie, aparent cu naivitate, autorul. "Am imprimat CD-ul ca să-l fac cadou prietenilor, iar ei mi-au spus că le place mult. Aşa mi-a venit ideea de a face o trupă", explică artistul, care a creat muzica singur, înregistrând partitura fiecărui instrument.

Cât timp şi-a căutat membri pentru "Z Experience", cum şi-a numit formaţia, orădeanul a mai înregistrat un album, "Trans Europa Express". De data aceasta, ilustrând o călătorie imaginară pe Bătrânul Continent. "În timp ce compuneam melodia Monte Carlo îmi imaginam raliul, cu viteza lui sinuoasă. La piesa Istanbul am avut, normal, influenţe turceşti, şi tot aşa...", spune el. Nou închegata trupă, având în componenţă încă trei instrumentişti (Daniel Ghiţă, David Dombi şi Kiss Sandor) a dat cu succes prima reprezentaţie publică sâmbăta trecută, pe 14 ianuarie, la Moszkva Caffe. "Profitul din afacerea mea e faptul că pot să-mi fac nebuniile", spune orădeanul. "Nebunii" care l-au condus, până acum, toată viaţa. Cu folos, însă, aşa că de ce s-ar opri?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON