URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2011, 12:51

Unde ieşim săptămâna asta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAM 31 ianuarie - 6 februarie

TEATRUL DE STAT

Trupa "Iosif Vulcan"

La Grande Magia, de Eduardo de Filippo, regia artistică Alexandru Colpacci, premieră duminică, ora 18, Casa de Cultură a Sindicatelor


TEATRUL ARCADIA

Secţia română

Întâmplări cu Scufiţa Roşie, după Fraţii Grimm şi Ch. Perrault, sâmbătă, ora 11

Secţia maghiară

Iepuraşul lăudăros (A hetvenkedo nyul), regia Urban Gyula, duminică, ora 11


FILARMONICA DE STAT

Concertul aniversar Liszt - 200 de ani de la naşterea compozitorului. Din program: Concert nr. 1 pentru pian şi orchestră în Mi bemol major şi Simfonia Faust; dirijor Ligeti Andras (Ungaria), solist Demeny Balazs, joi, ora 19


EXPOZIŢII

VISUAL KONTAKT (Albacului 54): expoziţia lucrărilor de grafică "Post-surgery or chirurgie ascunsă" a artistului Lucian Szekely

CASA DE CULTURĂ A MUNICIPIULUI: expoziţia "Pe drumul Învierii" de documente şi fotografii din arhivele Securităţii legate de urmărirea, anchetarea, chinuirea şi condamnarea la închisoare a şase personalităţi ortodoxe

UNIVERSITATEA ORADEA: expoziţia "Universitatea din Oradea văzută de sus" semnată Ovidiu D. Pop

GALERIA EURO FOTO ART: Salonul internaţional al artiştilor fotografi români şi maghiari de pretutindeni, ed. a V-a, "Tradiţii populare române şi maghiare"

GALERIA DE ARTE VIZUALE: expoziţia "Proiecte de diplomă" a studenţilor de la Arhitectură, promoţia 2010, în cadrul "Student Proiect"

MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR: Salonul Municipal de Artă Oradea 2010 (Sala Albă); expoziţia "Secretul adevăratului cârnat de Csaba"

MUZEUL "AUREL LAZĂR": expoziţia "Natura prin obiectiv: Biodiversitatea în munţii Apuseni"; expoziţia permanentă "Primăvara reîntregirii"

LIBRĂRIA UNIVERSITARIA: expoziţia "Singur în ring" a artistului fotograf Ciprian Hord (Deva)

BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ: expoziţie documentară de volume bibliofile, portrete sau imortalizări de epocă ale poetului Mihai Eminescu; expoziţia "Numitorul comun - Moartea"

GALERIA KONSTANT: expoziţia "România made in China" a artiştilor Teodora Bicescu, Constantin Costea, Remus Ilisie Florian, Zoltán Jedlicska, Sara Kapas

MUZEUL "IOSIF VULCAN": colecţia Revistei Familia; colecţia de piese memoriale "Iosif Vulcan"; colecţia de reviste literare şi istorice Luceafărul, Revista Fundaţiilor Regale, Foaie pentru inimă, minte şi literatură, Cele trei Crişuri

MUZEUL "ADY ENDRE": colecţia de volume, documente, manuscrise, periodice şi fotografii din opera şi viaţa scriitorului


CLUBURI

YELLOW SUBMARINE: joi Karaoke Party, ora 22; vineri Party, ora 22; sâmbătă concert Şuie Paparude, ora 22

JUICE CAFE: vineri The Black Panther Party cu DJ Dubase şi DJ Rapala, ora 22

REPUBLIC CAFE: joi-sâmbătă Cocktails Weekend, ora 19

QUEENS PUB: joi-sâmbătă Queens Band, ora 21

BALI CLUB: vineri şi sâmbătă Weekend Party, ora 22

JAILHOUSE CLUB&HOUSE: vineri şi sâmbătă Super Party, ora 22

CLUB LADUEBO: joi Karaoke Night, ora 22; vineri şi sâmbătă Live Music, ora 22; duminică Latino Dance, ora 22

CLUB DARK: sâmbătă Party cu DJ Chrom & DJ Coxxo, ora 22

DESIRE'S CAFÉ LOUNGE AND CLUB: sâmbătă Party, ora 22

CLUB MANAS: miercuri Retro Night live music, ora 21

CLUB LORD'S: luni-duminică Chef a la Lord's, ora 22

CLUB HEAT: vineri şi sâmbătă Party, ora 23

CITY CLUB CAFE: vineri şi sâmbătă Party Night cu Lucian Seres şi DJ Alex Paul, ora 22

CHANSON CAFE: sâmbătă Party, ora 22

CLUB DIVES: miercuri-duminică Petrecere cu Willy de la Oradea şi Formaţia de Aur, ora 22

SEVEN CLUB: joi Student Party, ora 22; vineri şi sâmbătă Party Weekend Time cu DJ Nandy, ora 22

CLUB ECLIPSE: sâmbătă Party, ora 22

CLUB CASIMO: vineri Latino Party, ora 22; sâmbătă Party, ora 22


CINEMA LOTUS

Recomandări

The Green Hornet - Viespea Verde 3D (The Green Hornet 3D)

Britt Reid este un playboy petrecăreţ şi răsfăţat din Los Angeles, al cărui tată este proprietarul ziarului The Sentinel şi deţinătorul unui imperiu financiar. Atunci când tatăl său moare în condiţii suspecte, tânărul Britt se trezeşte brusc la conducerea celui mai profitabil trust de presă din oraş şi simte pentru prima dată în viaţă că are un scop nobil: să se folosească de averea moştenită pentru a combate crima organizată.

Cu ajutorul unui angajat conştiincios şi inventiv pe nume Kato, care este expert în arte marţiale şi care a construit un automobil indestructibil dotat cu toate armele imaginabile şi botezat The Black Beauty, Britt Reid se transformă într-un supererou numit The Green Hornet şi colindă străzile în timpul nopţii pentru a eradica infracţionalitatea. Unindu-şi forţele cu Kato şi cu noua lui secretară Lenore Case, The Green Hornet trebuie să-l învingă pe diabolicul Benjamin Chudnofsky, cel care a reunit toate bandele de criminali sub puterea lui şi care vrea să-l ucidă pe supereroul care îi zădărniceşte planurile.

Regie: Michel Gondry

Distribuţie: Seth Rogen, Cameron Diaz, Christoph Waltz, Jay Chou, Tom Wilkinson, Adam Dubowsky, Edward Furlong


Anotimpul vrăjitoarei (Season of the Witch)

În vremuri de mult uitate, într-un ţinut devastat de războaie, ultimii Cruciaţi se întorc acasă, pentru a-şi regăsi pământurile pustiite de ciumă. Cardinalul e convins că groaznica molimă este un blestem al iadului, adus asupra oamenilor de către vrăjitoarea cea neagră. Ea vede slăbiciunile ascunse adânc în inimile tuturor. Şi ceea ce vede, foloseşte împotriva lor. Behmen, un erou al cruciadelor, împreună cu Felson, tovarăşul său de arme, sunt aleşi să o ducă pe strania femeie la o mănăstire izolată, unde călugării, printr-un străvechi ritual, vor îndepărta blestemul.

Alături de un escroc, un tânăr aspirant la rangul de cavaler, un războinic încrâncenat rămas fără familie şi un preot naiv, Behmen şi Felson pornesc într-o călătorie înţesată de pericole. Abilităţile şi curajul le sunt puse la grele încercări, pe măsură ce descoperă secretul întunecat al fetei şi realizează că se luptă cu o forţă terifiantă, care are puterea de a determina soarta lumii. O forţă condusă de întuneric, aflată în slujba morţii şi a distrugerii. Şi pentru a salva omenirea, aceşti războinici trebuie să treacă prin iad.

Regie: Dominic Sena

Distribuţie: Nicolas Cage, Ron Perlman, Stephen Campbell Moore, Claire Foy, Ulrich Thomsen, Christopher Lee, Robert Sheehan


PROGRAM 28 ianuarie-3 februarie

Anotimpul vrăjitoarei premieră, luni-joi 15.15, 17.30, 19.45, 22

Viespea verde premieră, luni-joi 17.45, 20, 22.15

Dragoste şi alte dependenţe luni-joi 14.45, 19.15, 21.30

Fură şi fugi luni-joi 15.45, 20.30, 22.30

Ursul Yogi 3D luni-joi 14, 16

Cum s-o dai să fie bine? luni-joi 18.15

Turistul luni-joi 16.30, 18.45, 21

O poveste încâlcită luni-joi 14.30

O familie de coşmar luni-joi 17


CARTE

Ochii Beatricei. Cum arată cu adevărat lumea lui Dante?
de Horia-Roman Patapievici

"Imaginaţi-vă că am trăi într-o lume ca o bilă mică. Asta ar însemna că spaţiul este curb. Acum, să presupunem că eu aş întinde mâna înainte. Dacă sfera lumii noastre ar fi foarte mică, ştiţi ce s-ar întâmpla? Mâna mea mi-ar atinge ceafa. La rigoare, într-un univers sferic de dimensiuni suficient de reduse, având adică o curbură îndeajuns de mare, pentru a-mi scărpina ceafa ar trebui să întind mâna în faţă. Asta e vestea bună. Vestea rea este că, într-o astfel de lume, în faţa mea s-ar afla mereu un om necioplit care, neam prost, ar sta numai cu spatele la mine - iar acesta aş fi chiar eu!

Dar se mai întâmplă ceva, independent de faptul că spaţiul este sferic ori nu. Ceea ce eu văd atunci când mă uit drept în faţă nu este o situaţie contemporană cu mine, ci una care s-a petrecut în trecut: mi-aş vedea, dacă spaţiul ar fi suficient de curbat, ceafa de azi-dimineaţă, să zicem, nu ceafa de acum. Atunci când privim cerul înstelat de deasupra noastră noi nu vedem prezentul, ci trecutul situaţiilor stelare la care ne uităm: orice privire în adâncul cerului este de fapt o privire aruncată în trecut, şi anume, cu cât mai departe ne uităm în spaţiu, cu atât mai la început - spre începutul timpului - pătrundem. La rigoare, limita de vizibilitate a cerului ar trebui să fie originea universului.

Această afirmaţie, corectă în cosmologia modernă, ne readuce imediat în minte descrierea făcută de Dante lumii văzute de el în ascensiunea sa. Căci Dante se îndreaptă constant spre Dumnezeu, adică spre izvorul, spre originea lumii: una din descrierile posibile ale lumii pe care Dante ne-o prezintă, la care sunt sigur că ar subscrie, este aceea în care Pământul este centrul unei enorme sfere globale, a cărei circumferinţe reprezintă chiar originea timpului şi spaţiului - adică Dumnezeu." (Horia-Roman Patapievici)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pt cei interesati
mai interesati-va si voi oleak si nu induceti lumea in eroare ... 1. Desire`s nu mai exista de mult 2. In City nu mai canta Seres si nici Dj Alex Paul nu mai ii acolo 3. In Dives canta Pufi ...
Postat 01 Februarie 2011, 14:34 de asdas
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON