URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2010, 09:56

Unde ieşim săptămâna asta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAM 6-12 SEPTEMBRIE

EVENIMENTE

Expo învăţăcel - rechizite, obiecte de papetărie, manuale, cărţi, uniforme, jocuri interactive, servicii foto-video, cursuri, vineri-duminică, ora 10, Casa de Cultură a Sindicatelor

Zilele comunelor Boianu Mare, Bulz şi Rieni, vineri-duminică


EXPOZIŢII

GALERIA DE ARTE VIZUALE: expoziţia de pictură "Anamorfoze" a artistului plastic Ovidiu Sălăgean

GALERIA EURO FOTO ART: expoziţia foto a membrilor Asociaţiei fotografilor Kazinbarcika (Ungaria)

CENTRUL POSTICUM: expoziţia "Who's Afraid of Angels?" a artistului plastic Marc Kopil

LIBRĂRIA UNIVERSITARIA: expoziţia "Oamenii deltei" a artistului fotograf Sorin Onişor

GALERIA KONSTANT: expoziţia "The Pros and Cons of History Hiking" a artistului plastic Remus Ilisie

MUZEUL "IOSIF VULCAN": colecţia Revistei Familia; colecţia de piese memoriale "Iosif Vulcan"; colecţia de reviste literare şi istorice Luceafărul, Revista Fundaţiilor Regale, Foaie pentru inimă, minte şi literatură, Cele trei Crişuri

MUZEUL "ADY ENDRE": colecţia de volume, documente, manuscrise, periodice şi fotografii din opera şi viaţa scriitorului

MUZEUL "AUREL LAZĂR": expoziţia permanentă "Primăvara reîntregirii"; mărturii ale contribuţiei la pregătirea şi desăvârşirea Marii Uniri; salonul reconstituit al casei Lazăr, cu mobilier şi opere de artă autentice

MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR: expoziţia itinerantă de fotografie "Pe urmele timpului. Muzee şi colecţii săteşti din România", 14 colecţii particulare cu obiective etnografice din diverse zone ale ţării şi piese din colecţiile lui Aurel Flutur şi Keri Gaspar (showroom ProEnerg); expoziţia "Neue Gruppe - Itinerarii" a fundaţiei Haus der Kunst (Munchen); expoziţia Hommage Bauhaus '90, lucrările celei de-a treia generaţii de artişti plastici maghiari constructivişti, Palatul Baroc

GALERIA NUFĂRUL: expoziţia "Debut" a absolvenţilor cursului foto seria C/2010


CLUBURI

CLUB DARK: sâmbătă Summer Party, ora 22

BLUE MONDAY (Pasaj Vulturul Negru): joi Karaoke&Retro Dancing, ora 22; vineri şi sâmbătă concert A-live (DJ LX), ora 22

BALI CLUB: vineri Boogie Night, ora 22; sâmbătă Party, ora 22

DESIRE'S CAFÉ LOUNGE AND CLUB: sâmbătă Party, ora 22

CLUB LADUEBO: joi Karaoke Night, ora 22; vineri şi sâmbătă Live Music, ora 22; duminică Latino Dance, ora 22

CLUB MANAS: miercuri Retro Night live music

CLUB LORD'S: luni-duminică Chef a la Lord's, ora 22

CLUB HEAT: vineri şi sâmbătă Party, ora 23

CITY CLUB CAFE, ESCAPE: vineri Party Night, ora 21

CHANSON CAFE: sâmbătă Party, ora 22

CLUB DIVES: miercuri-duminică Petrecere cu Willy de la Oradea şi Formaţia de Aur, ora 22

SEVEN CLUB: joi Student Party, ora 22; vineri şi sâmbătă Party Weekend Time cu DJ Nandy, ora 22

CLUB CASIMO: vineri Latino Party, ora 22; sâmbătă Party, ora 22


CINEMA LOTUS

Recomandări 6-9 septembrie

step-up.jpgDansul dragostei 3D (Step Up 3D)

Universul intens al street dance-ului new yorkez prinde viaţă şi se metamorfozează complet în mult aşteptata continuare a seriei de succes Step Up, o nouă creaţie 3D explozivă: Dansul dragostei 3D. Luke este un orfan pentru care singurul lucru la fel de important ca street dance-ul este să nu fie evacuat din adăpostul în care locuieşte acum, un depozit dărăpănat care oferă refugiu dansatorilor din întreaga lume.

Dance crew-ul format de această familie de conjunctură este House of Pirates, un grup extrem de talentat şi unit care şi-a propus să câştige supremaţia mondială. Unindu-şi fortele cu Moose şi Natalie un proaspăt "boboc" la NYU şi respectiv o dansatoare irezistibilă, noua trupă de dans se înscrie într-o competiţie cu miză fabuloasă care le va schimba viaţa tuturor pentru totdeauna. Cu cei mai buni dansatori din lume, o coloană sonoră cu cele mai noi hituri şi o poveste de dragoste pasională, Dansul dragostei 3D face senzaţie pe marile ecrane cu cele mai spectaculoase efecte 3D.

Regia: Jon Chu

Distribuţia: Adam G. Sevani, Alyson Stoner, Sharni Vinson, Harry Shum Jr.


despicable-me_1.jpgSunt un mic ticălos 3D (Despicable Me)

Într-un cartier din suburbii cu locuinţe curate, înconjurate de garduri albe şi tufişuri de trandafiri, există o singură casă de culoare neagră, care are în faţă o peluză neîngrijită. Fără ca vecinii să bănuiască ceva, casa întunecată şi sumbra ascunde un secret, fiind locuită de către cel mai mare ticălos al planetei, pe nume Gru. După ce a furat piramidele de la Giza, înlocuindu-le cu nişte imitaţii perfecte şi avertizând autorităţile să păzească cu străşnicie obiective turistice precum Marele Zid Chinezesc sau Turnul Eiffel, Gru şi armata lui de infractori intenţionează să realizeze cel mai spectaculos jaf posibil: să fure Luna de pe cer.

Planul merge excelent până în ziua în care Gru întâlneşte trei fetiţe orfane pe nume Agnes, Edith şi Margo, care îi îmblânzesc sufletul şi îi ating coarda sensibilă, privindu-l ca pe un potenţial tată. Şi astfel, cel mai perfid ticălos din univers este forţat să facă faţă provocării pe care i-o lansează cele trei orfane şi să renunţe la planul lui diabolic de a fura Luna.

Distribuţia: Steve Carell, Julie Andrews, Judd Apatow, Russell Brand

Regia: Chris Renaud, Pierre Coffin


the-sorcerers-apprentice.jpgUcenicul vrăjitor (The Sorcerer's Appretice)

"Ucenicul vrăjitor" spune povestea lui Balthazar Blake, un maestru al magiei care vrea să salveze Manhattan-ul zilelor noastre de planurile malefice ale lui Maxim Horvath, inamicul numărul unu al magului. Realizând că nu-l poate învinge pe Horvath singur, Blake îl recrutează pe reticentul Dave, căruia îi livrează o doză şoc de cursuri despre magie. Astfel, cu un ucenic talentat şi bine instruit, Blake este pregătit să-l oprească pe Horvath...

Regia: Jon Turteltaub

Distribuţie: Jay Baruchel, Nicolas Cage, Monica Bellucci, Alfred Molina


PROGRAM

Dansul dragostei 3D avanpremieră, luni-joi 22

Ucenicul vrăjitor premieră, luni-joi 15.15, 17.30, 19.45, 22.15

Sunt un mic ticălos 3D premieră, luni-joi 14, 15.45, 18, 20

Prinţul Persiei: Nisipurile timpului luni-joi 14.45, 17, 19.30, 21.45

Oameni mari şi fără minte luni-joi 16.15, 18.30, 20.30, 22.30

Salt luni-joi 14.30, 19.15

Începutul luni-joi 16.30, 21.15


CINEMA LIBERTATEA

Katalin Varga (dramă, rom.-engl., 2009) luni-joi 17, 20


CARTE

A fost de unde n-a fost
de Viorica Niscov

Ce este basmul popular? Cine l-a creat şi de când? Cine îl vehiculează şi unde? Sub ce forme circulă şi cui i se adresează? Cum a fost receptat de-a lungul timpului la noi? Este el o formă de literatură majoră? Mai poate el interesa astăzi? De ce şi pe cine? Cartea de faţă răspunde acestor întrebări dar şi altora legate de acelaşi domeniu, într-un spirit ştiinţific riguros şi accesibil deopotrivă. Concepută sub forma unui diptic - sinteză critică şi amplă antologie istorică ilustrând repertoriul de basme din toate teritoriile locuite de romani - ea poate interesa categoriile cele mai largi de cititori, de la publicul studios până la marele public iubitor de literatură, inclusiv segmentul său cel mai receptiv la universul poveştilor, copiii.

Viorica Niscov a urmat studii de filologie la Universitatea Bucureşti, din 1962 a fost cercetător ştiinţific la Institutul de istorie şi teorie literară "G. Călinescu", între 1970 şi 1971 bursieră a Fundaţiei Alexander von Humboldt. Domeniile sale de cercetare sunt literatura germană, literatura comparată (relaţii romano-germane), folcloristică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON