URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2010, 09:55

Unde ieşim săptămâna asta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAM 23-29 AUGUST

EVENIMENT

NYMPHEA DANCE, ediţia a VIII-a

Vineri - workshop-uri, ora 10, Casa Tineretului; concurs secţiunea hip-hop, ora 17, Casa de Cultură a Sindicatelor; Party Hip-Hop, ora 22, Club Bali

Sâmbătă - feed back, ora 9 şi workshop-uri, ora 11, Casa Tineretului; concurs secţiunea break-dance, ora 11, parcarea acoperită Lotus Center; finala hip-hop, ora 17, Casa de Cultură a Sindicatelor; Gala de premiere, ora 20, Casa de Cultură a Sindicatelor


EXPOZIŢII

GALERIA DE ARTE VIZUALE: expoziţia de pictură-acril "Marionete" a artistei plastice Carmen Galutz

GALERIA EURO FOTO ART: expoziţia foto a membrilor Asociaţiei fotografilor Kazinbarcika (Ungaria); aniversarea a 2 decenii de existenţă, Cvartetul Varadinum, lansarea catalogului jubiliar, luni, ora 11

CENTRUL POSTICUM: expoziţia "Who's Afraid of Angels?" a artistului plastic Marc Kopil

LIBRĂRIA UNIVERSITARIA: expoziţia "Oamenii deltei" a artistului fotograf Sorin Onişor

GALERIA KONSTANT: expoziţia "The Pros and Cons of History Hiking" a artistului plastic Remus Ilisie

MUZEUL "IOSIF VULCAN": colecţia Revistei Familia; colecţia de piese memoriale "Iosif Vulcan"; colecţia de reviste literare şi istorice Luceafărul, Revista Fundaţiilor Regale, Foaie pentru inimă, minte şi literatură, Cele trei Crişuri

MUZEUL "ADY ENDRE": colecţia de volume, documente, manuscrise, periodice şi fotografii din opera şi viaţa scriitorului

MUZEUL "AUREL LAZĂR": expoziţia permanentă "Primăvara reîntregirii"; mărturii ale contribuţiei la pregătirea şi desăvârşirea Marii Uniri; salonul reconstituit al casei Lazăr, cu mobilier şi opere de artă autentice

MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR: expoziţia itinerantă de fotografie "Pe urmele timpului. Muzee şi colecţii săteşti din România", 14 colecţii particulare cu obiective etnografice din diverse zone ale ţării şi piese din colecţiile lui Aurel Flutur şi Keri Gaspar (showroom ProEnerg); expoziţia "Neue Gruppe - Itinerarii" a fundaţiei Haus der Kunst (Munchen); expoziţia Hommage Bauhaus '90, lucrările celei de-a treia generaţii de artişti plastici maghiari constructivişti, Palatul Baroc

GALERIA NUFĂRUL: expoziţia "Debut" a absolvenţilor cursului foto seria C/2010


CLUBURI

ABYSS ROCK METAL CLUB: sâmbătă concert Smog&Crosshair, ora 22

CLUB DARK: sâmbătă Summer Party, ora 22

BLUE MONDAY (Pasaj Vulturul Negru): joi Karaoke&Retro Dancing, ora 22; vineri şi sâmbătă concert A-live (DJ LX), ora 22

BALI CLUB: vineri Boogie Night, ora 22; sâmbătă Party, ora 22

DESIRE'S CAFÉ LOUNGE AND CLUB: sâmbătă Party, ora 22

CLUB LADUEBO: joi Karaoke Night, ora 22; vineri şi sâmbătă Live Music, ora 22; duminică Latino Dance, ora 22

CLUB MANAS: miercuri Retro Night live music

CLUB LORD'S: luni-duminică Chef a la Lord's, ora 22

CITY CLUB CAFE, ESCAPE: vineri Party Night, ora 21

CHANSON CAFE: sâmbătă Party, ora 22

CLUB DIVES: miercuri-duminică Petrecere cu Willy de la Oradea şi Formaţia de Aur, ora 22

SEVEN CLUB: joi Student Party, ora 22; vineri şi sâmbătă Party Weekend Time cu DJ Nandy, ora 22

CLUB CASIMO: vineri Latino Party, ora 22; sâmbătă Party, ora 22


CINEMA LOTUS

Recomandări 23-26 august

Adu-l urgent pe scenă (Get Him to the Greek)

Aaron Green e un tip de 24 de ani, ambiţios şi care ia lucrurile în serios. Acum a primit o misiune de care depinde cariera lui: să meargă la Londra ca să aducă un rocker superstar la The Greek, faimoasa sală de concerte din Los Angeles, pentru un concert care ar urma să fie primul dintr-un turneu de relansare. Şeful lui, mogulul Sergio Roma îl avertizează: "Artistul e cel mai îngrozitor individ de pe planetă. Dacă îl scapi din ochi, ai păţit-o". Rockerul britanic Aldous Snow este un muzician genial, dar o despărţire urâtă şi o carieră care se duce pe apa sâmbetei l-au transformat într-un dezastru ambulant. Scârbit de linguşitorii care îl înconjoară şi speriat că a ajuns în faza de unde cariera lui nu poate merge decât în jos, Snow a luat-o pe o pantă autodestructivă. Când află că iubirea vieţii lui, popstarul-manechin Jackie Q se află la Los Angeles, Aldous îşi pune în cap să o recâştige... şi apoi să pună lumea la picioarele lui. Numărătoarea inversă până la concert începe. Un tânăr inocent trebuie să-şi croiască drum printre capcanele dealerilor de droguri din Londra, scandalurile din New York şi dansurile erotice din Las Vegas ca să livreze "pachetul" teafăr şi nevătămat... pe cât se poate. Totul încercând să-i rămână fidel prietenei sale. O să-l ia cu frumosul, o să-l mintă, o să-l motiveze, o să se distreze cu Aldous, dar o să-l aducă la The Greek.

Regia: Nicholas Stoller

Distribuţia: Jonah Hill, Russell Brand, Sean 'P. Diddy' Combs


Marioneta (The Ghost Writer)

Ewan McGregor simte că ceva nu e în regulă încă din primul moment când acceptă să scrie autobiografia lui Adam Lang. Asta pentru că scriitorul din umbră care fusese angajat înaintea lui, un colaborator de cursă lungă al Primului-Ministru e mort - aparent, s-a sinucis. Pe măsură ce Lang este implicat într-un scandal legat de tacticile antiteroriste extrem de dure practicate de administraţia pe care o condusese, scriitorul său din umbră merge tot mai adânc în trecutul carismaticului politician, iar ceea ce descoperă este cu mult mai şocant decat acuzaţiile care i se aduc în prezent.

"Marioneta" reprezintă adaptarea cinematografică a romanului scris de Robert Harris, autor premiat cu International Thriller Writers' Award în 2008. Filmul "Marioneta" rezonează cu teme foarte actuale, iar acţiunea se desfăşoară în ritmul unui thriller politic, o poveste despre decepţie şi trădare  la toate nivelurile - sexual, politic şi literar. Într-o lume în care nimic nu e ceea ce pare, "Marioneta" descoperă că trecutul poate fi mortal şi că finalul poveştii aparţine celui care va reuşi să rămână în viaţă pentru a-l putea scrie.

Regia: Roman Polanski

Distribuţia: Pierce Brosnan, Ewan McGregor, James Belushi, Kim Cattrall, Olivia Williams, Tom Wilkinson


PROGRAM

Câini şi pisici: Răzbunarea lui Kitty Gallore 3D premieră, luni-joi 14.30, 16.30, 18.15, 20.15

Adu-l urgent pe scenă premieră, luni-joi 14, 17, 19.15, 21.30

Marioneta premieră, luni-joi 14.45, 17.15, 19.45, 22.15

Farul singuratic luni-joi 17.45

Salt luni-joi 15.30, 20.30, 22.30

Ultimul războinic al aerului 3D, luni-joi 22

Începutul luni-joi 16, 21

Întâlnire explozivă luni-joi 18.45


CARTE

Ceasornicarul orb
de Richard Dawkins

"Cartea pe care ar fi scris-o Darwin dacă ar fi trăit în zilele noastre. Richard Dawkins a adus evoluţia la zi." (The Times)

După 150 de ani, teoria evoluţiei prin selecţie naturală continuă să lase iluzia că e uşor de înţeles - şi în genere e greşit înţeleasă, ba chiar e încă respinsă de un număr surprinzător de mare de oameni, în ciuda dovezilor zdrobitoare în favoarea ei care s-au adunat de la Darwin încoace. În "Ceasornicarul orb" Richard Dawkins îşi asumă sarcina de a explica în detaliu pentru publicul larg tot ce pare la prima vedere imposibil de explicat pe cale naturală: apariţia primelor forme de viaţă pe Pământ, dezvoltarea organelor complexe cum sunt ochii sau aripile, aşa-zisele "verigi lipsă" despre care vorbesc paleontologii, precum şi numeroase aspecte stranii ale lumii vii.

Cheia explicaţiilor lui Dawkins e înţelegerea corectă a caracterului treptat, pas cu pas, al evoluţiei şi a raportului dintre întâmplare (mutaţia genetică) şi determinism (selecţia naturală). "Ceasornicarul orb" e o demonstraţie de forţă intelectuală care îşi are locul, alături de Originea speciilor, între marile cărţi de biologie.

Richard Dawkins predă la Universitatea Oxford şi este cercetător la New College. Este autorul a două bestseller-uri, celebrul "The Selfish Gene" şi "The Blind Watchmaker" pentru acesta din urmă primind premiul Societăţii Regale de Literatură şi Premiul Cărţii Ştiinţifice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON