URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2010, 14:22

Unde ieşim săptămâna asta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAMUL SĂPTĂMÂNII 14-20 IUNIE

TEATRUL DE STAT

TRUPA "SZIGLIGETI"

Tirami su, spectacol de jocuri prezentat de Teatrul "Aranytiz" din Szeged, de Visky Tamas, regia Bodolay Geza, joi, ora 19

Mausoleu de Parti Nagy Lajos, regia Szabo K. Istvan, vineri, ora 19, Scena Teatrului


FILARMONICA DE STAT

Spectacol de operă "Il Dissoluto Punito Ossia Il Don Giovani" de W. A. Mozart, Dramma giocoso în două acte, cu participarea tenorului Jose Concepcion (Spania), distribuţia: Marian Boboia, Simona Boboia, Toth Eva Barbara, Cristian Hodrea, Marius Boloş, Petre Burcă, Dana Chişbora, Vlad Tătaru, dirijor Criatian Sandu, regia Horia Ballint, corul Filarmonicii, dirijor de cor Laszloffy Zsolt, joi, ora 19, Casa de Cultură a Sindicatelor

Gala de bijuterie unicat şi creaţie vestimentară estivală a artiştilor Alexandra Marin şi Horia Abrudan, marţi, ora 19


CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR

Retro show - concert Elvis Presley, Marilyn Monroe, Frank Sinatra, sâmbătă, ora 19


MUZEUL MEMORIAL IOSIF VULCAN

"Un gând pentru Eminescu", comemorarea a 121 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului Mihai Eminescu. Pe durata întregii zile de marţi se vor ţine lecţii deschise, recitaluri poetice, dialoguri literare, istorice şi de istorie literară. Toate grupurile vor beneficia de ghidaj, iar intrarea este de un leu pe persoană


EXPOZIŢII

GALERIA KONSTANT: expoziţia "Found in crisis" a artiştilor Teodora Bicescu, Rudolf Bone, Adrian Chirilă, Remus Ilisie, Ferencz Jambor, Zoltan Jedlicska, Florin Popa, Mihaela Tătulescu, Radu Tîrnovean şi Emeşe Torok

GALERIA DE ARTE VIZUALE: expoziţia de pictură "Regăsiri" a artistei plastice Stela Vesa

MUZEUL "AUREL LAZĂR": expoziţia de artă textilă "Dragon - studiu" a lect.univ.drd. Corina Andor Vatamanu

BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ: expoziţia "Chioşcul cu idei" de machete şi proiecte pentru chioşcuri de ziare a studenţilor de la arhitectură

MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR: expoziţia "Neue Gruppe - Itinerarii" a fundaţiei Haus der Kunst (Munchen), Palatul Baroc

LIBRĂRIA UNIVERSITARIA: expoziţia foto "Fiinţe de sticlă" semnată Harris Wallmen

GALERIA EURO FOTO ART: expoziţia de artă fotografică din Israel (de vineri)

GALERIA NUFĂRUL: expoziţia "Debut" a absolvenţilor cursului foto seriile C şi D/2010

CENTRUL POSTICUM: expoziţia cercului de artişti plastici orădeni Hollo Cs. Kinga, Buzasi Andrea, Costea Constantin, Meszoly Eszter, Filep Szilard


CLUBURI

BLUE MONDAY (Pasaj Vulturul Negru): joi Karaoke&Retro Dancing, ora 22; vineri şi sâmbătă concert A-live (DJ LX), ora 22

BALI CLUB: vineri Boogie Night, ora 22; sâmbătă Party, ora 22

DESIRE'S CAFÉ LOUNGE AND CLUB: sâmbătă Party, ora 22

CLUB LADUEBO: joi Karaoke Night, ora 22; vineri şi sâmbătă Live Music, ora 22; duminică Latino Dance, ora 22

CLUB MANAS: miercuri Retro Night live music

CLUB LORD'S: luni-duminică Chef a la Lord's, ora 22

CLUB HEAT: vineri şi sâmbătă Party, ora 23

CITY CLUB CAFE, ESCAPE, CLUB DARK, MONDO: vineri Party Night, ora 21

CHANSON CAFE: vineri Stand up Comedy cu Micutzu şi Bordea, ora 22; sâmbătă Party, ora 22

ABYSS: vineri şi sâmbătă Rock Party, ora 21

CLUB DIVES: miercuri-duminică Petrecere cu Willy de la Oradea şi Formaţia de Aur, ora 22

SEVEN CLUB: joi Student Party, ora 22; vineri şi sâmbătă Party Weekend Time cu DJ Nandy, ora 22


CINEMA LOTUS

RECOMANDĂRI 11 - 17 IUNIE

Avanpremieră

the-back-up-plan.jpgPlan de rezervă (The Back-Up Plan)

"Plan de rezervă" este povestea lui Zoe, o tânără care a căutat ani de-a rândul bărbatul perfect alături de care să îşi întemeieze o familie, însă fără succes. Astfel, Zoe decide să soluţioneze problema pe cont propriu şi să devină mamă prin procedeul fertilizării in vitro.

Numai că destinul îi joacă o festă şi, chiar în ziua în care este anunţată că a rămas însărcinată cu gemeni, femeia îl întâlneşte pe bărbatul visurilor ei. Stan este inteligent, atrăgător şi devotat, iar Zoe simte că se poate baza pe el în orice situaţie, însă nu are curajul de a-i mărturisi că poartă în pântece doi copii concepuţi prin inseminare artificială.

Schimbările bruşte de dispoziţie ale lui Zoe îl dezorientează pe Stan, însă atunci când află că femeia va deveni mamă, acesta îşi asumă imediat responsabilităţile de tată. În mod normal, un cuplu mai întâi se îndrăgosteşte, se căsătoreşte şi abia apoi concepe un copil. În cazul lui Zoe şi al lui Stan, ordinea pare să se fi inversat. Va rezista relaţia lor testului pe care îl presupune dificultatea asumării calităţii de părinte?

Regia: Alan Poul

Distribuţia: Jennifer Lopez, Alex O'Loughlin


Premieră

killers.jpgUn cuplu mortal (Killers)

După ce a fost lăsată cu ochii în soare de fostul iubit, Jen crede în dragoste la fel de mult cât crede şi în Moş Crăciun. Şi pentru ca situaţia să devină şi mai greu de suportat, Jen este forţată să... plece în vacanţă cu părinţii. În luxoasa Rivieră franceză îl întâlneşte pe Spencer Aimes, un tip pe cât de arătos pe atât de amuzant, care în acel moment părea să fie rezolvarea tuturor problemelor ei.

Deşi nimeni n-ar fi crezut, peste trei ani Spencer devine un soţ exemplar şi nimic nu pare să le tulbure viaţa liniştită din suburbie. Asta până în ziua în care Spencer aniversează 30 de ani şi gloanţele încep să şuiere în jurul lor. La propriu.

În timp ce sunt hăituiţi de trei ucigaşi periculoşi, Jen află cu stupoare că Spencer este de fapt un asasin plătit, în slujba guvernului. Conform clasicului "împreună la bine şi la greu", ea experimentează pe propria piele ce înseamnă să fie nevastă de James Bond şi începe chiar să se priceapă la asta. Urmăririle periculoase devin repede un stil de viaţă pentru Jen şi mariajul lor idilic se transformă într-o aventură haotică memorabilă.

Regia: Robert Luketic

Distribuţia: Katherine Heigl, Ashton Kutcher, Tom Selleck


PROGRAM

Plan de rezervă avanpremieră miercuri, joi 21.15

Un cuplu mortal premieră luni-joi 14, 16, 18, 20.15, 22.30

Totul despre sex 2 luni-joi 19.15, 22 (digital); luni, marţi 15.45, 18.30, 21.15; miercuri, joi 15.45, 18.30

Omul care se holba la capre luni-joi 15, 19.45

Scrisori către Julieta luni-joi 14.30, 18.45, 22.45

Călătorie magică în Africa 3D luni-joi 15.30, 17.30

Nu-i de nasul meu luni-joi 16.30, 20.45

Robin Hood luni-joi 17, 21.45


CINEMA LIBERTATEA

German Films Week

Kirschbluten - Hanami (Cireşii înfloriţi), regia Doris Dorrie, distribuţia: Elmar Wepper, Hannelore Elsner, luni şi joi, orele 17 şi 20

Nach der Musik (După muzică), regia Igor Heitzmann, distribuţia: Otmar Suitner, Marita Suitner, marţi, orele 17, 19, 21

Alle Anderen (Toţi ceilalţi), regia Maren Ade, distribuţia: Birgit Minichmayr, Lars Eidinger, Hans-Johen Wagner, miercuri, orele 17, 19, 21


CARTE

Deodată în adâncul pădurii
de Amos Oz

Un sat înconjurat de munţi, la capătul lumii. Un loc tăcut, trist, blestemat, din care într-o noapte au fugit toate animalele. De atunci, locuitorii nu se mai aventurează în pădure. Un zid al tăcerii înconjoară până şi amintirea vieţii de altădată. Doi copii, Maya şi Matti, se hotărăsc să dezlege misterul şi pătrund în pădurea adâncă, gata să înfrunte tenebrele şi pe Nehi, Duhul Muntelui... "O fabulă despre exil şi excludere, despre virtuţile inocenţei, despre forţa memoriei şi a cuvântului." (Lire)

Amos Oz, cel mai important prozator şi eseist israelian, s-a născut în 1939 la Ierusalim, părinţii săi fiind originari din Polonia şi Rusia. La cincisprezece ani se stabileşte în kibbutzul Hulda, unde îşi schimbă numele din Klausner în Oz. După absolvirea Facultăţii de Filozofie a Universităţii Ebraice din Ierusalim revine în kibbutz, unde practică agricultura şi predă la liceul local până în 1986, când se mută cu familia în oraşul Arad, în apropierea Mării Moarte. A scris "Acolo unde urlă şacalii", "Altundeva, poate", "Soţul meu, Michael", "Pacea perfecă", "Cutia neagră", "Să cunoşti o femeie", "Fima", "Să nu pronunţi: noapte", "Pantera din subterană", "Aceeaşi mare", "Poveste despre dragoste şi întuneric", "Rime despre viaţă şi moarte", "Scene din viaţa la ţară", "Cum să lecuieşti un fanatic". Printre numeroasele premii şi distincţii primite de Amos Oz se numără: Premiul Israel (1998), Marele Premiu Ovidius (România, 2004), Premiul Catalonia (2004), Premiul Goethe (2005), Premiul Prinţul de Asturias (2007), Premiul Grinzane Cavour (2007), Premiul Primo Levi (2008) şi Premiul Heinrich Heine (2008). Preşedintele Jacques Chirac i-a înmânat, în 1997, Legiunea de Onoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON