URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2010, 14:14

Unde ieşim săptămâna asta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAM 26 APRILIE - 2 MAI

TEATRUL DE STAT

TRUPA "IOSIF VULCAN"

Şi miniştrii calcă strâmb, de Ray Cooney, regia artistică Daniel Vulcu, marţi, ora 18, Casa de Cultură a Sindicatelor

Cenuşăreasa, de Charles Perrault şi Fraţii Grimm, regia artistică Eugen Ţugulea, miercuri, ora 11, Casa de Cultură a Sindicatelor

O noapte furtunoasă, de I.L. Caragiale, regia artistică Chris Nedeea, joi, ora 13, în deplasare la Beiuş

Desculţ în parc, adaptare după un scenariu de Neil Simon, regia artistică Sebastian Lupu, vineri, ora 18, Teatrul Arcadia

TRUPA "SZIGLIGETI"

Klamm haboruja, de Kai Hensel, regia Torok Viola, joi, ora 19, Liceul Ady Endre

Ahol ringott a bolcsom, prezintă Fazakas Marton Erzsebet, vineri, ora 18, Sala Studio


TEATRUL ARCADIA

SECŢIA ROMÂNĂ

Cheiţa de aur, de Aleksei Tolstoi, traducere Ion Goia, adaptare şi regie artistică Igor Lungu, vineri, orele 10 şi 11.30

SECŢIA MAGHIARĂ

Hainele cele noi ale împăratului, regie şi adaptare liberă de Daroczi Istvan după H.C. Andersen, miercuri, ora 11

Poveste superbă (Szupermese), text şi regie Urban Gyula, vineri, orele 10 şi 12, în deplasare la Săcueni


FILARMONICA DE STAT

Concert simfonic cu lucrări de J. Brahms (Uvertura academică festivă, op. 80 şi Simfonia a IV-a în mi minor, op. 98) şi B. Bartok (Concert nr. 3 pentru pian şi orchestră), dirijor Ligeti Andras (Ungaria), solist Demeny Balazs, joi, ora 19

Concert folcloric susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist Crişana (Simona Costin, Felicia Costin, Cornelia Covaciu, Luminiţa Tomuţa Baba, Voichiţa Mihoc, Florin Bontu, Dana Ionela Jurjuţ, Ionel Ban), conducerea muzicală Liviu Butiu, vineri, ora 18


EXPOZIŢII

GALERIA "EURO FOTO ART" (Piaţa 1 Decembrie nr. 12): expoziţia "Oradea în alb şi negru" a artistului Kovacs Attila (Slovacia) în cadrul Festum Varadinum, vernisaj luni, ora 11

GALERIA KONSTANT: expoziţia "Memory of form" a sculptorului Rudolf Bone

GALERIA DE ARTE VIZUALE: expoziţia de pictură în email organizată de Ordinul Arhitecţilor şi Atelierul Internaţional de Creaţie de Email Artistic din Kecskemet (Ungaria)

KOKOON TEA LOUNGE: expoziţia "Universuri" a artistului plastic Radu Pământ

GALERIA TIBOR ERNO: expoziţia membrilor galeriei, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţare

TEATRUL ARCADIA: expoziţia "Benedek Elek"

GALERIA NUFĂRUL: expoziţia absolvenţilor cursului foto seria A/2010

CENTRUL POSTICUM: expoziţia personală de pictură Nicolae Adel

MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR: expoziţia "Artişti plastici la Oradea (1850-1950)"

MUZEUL "AUREL LAZĂR": expoziţia "Primăvara reîntregirii" (fotografii, costume populare, uniforme militare, arme din primăvara 1919)


CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR

Expoziţie cu vânzare de textile, pielărie, confecţii, încălţăminte, miercuri-duminică

Spectacol susţinut de Ansamblul "Honved" (Budapesta), duminică, ora 19


CLUBURI

BLUE MONDAY (Pasaj Vulturul Negru): joi Karaoke şi Retro Dancing, ora 22; vineri şi sâmbătă concert A-live (DJ LX), ora 22

CLUB HEAT: vineri şi sâmbătă Party, ora 23

BLUE MONDAY II (Traian Moşoiu 3): miercuri-sâmbătă Piano Night cu Levi Gy

DESIRE'S CAFÉ LOUNGE AND CLUB: sâmbătă Party, ora 22

CLUB LADUEBO: joi Karaoke Night, ora 22; vineri şi sâmbătă Live Music, ora 22; duminică Latino Dance, ora 22

CLUB MANAS: miercuri Retro Night live music

BALI CLUB: vineri şi sâmbătă Party, ora 22

BILLY ART CLUB (bar, bowling, biliard): joi-duminică DJ Party, ora 21; miercuri Salsa Party, ora 21

LOUIS ESPRESSO CLUB: vineri Seara de blues, ora 22

CLUB LORD'S: luni-duminică Chef a la Lord's, ora 22


CINEMA LOTUS

PREMIERE

Daybreakers: Vânătoarea a început (Daybreakers)

Filmul prezintă povestea cercetătorului Edward Dalton. În anul 2019, o mare parte din populaţia planetei a fost transformată în vampiri de o epidemie necunoscută. Oamenii sunt din ce în ce mai puţini, aşa că vampirii decid să "cultive" oameni pentru a avea ce mânca. Edward o întâlneşte pe Audrey, supravieţuitoare a pandemiei, care îl conduce spre o descoperire medicală uluitoare. Dispunând acum de cunoştinţe pentru care şi oamenii, dar şi vampirii ar ucide, Ed trebuie să ducă propria sa bătălie extrem de periculoasă care va decide soarta rasei umane. Între timp, vampirii, care au preluat societatea formată de oameni şi chiar au îmbunătăţit-o, se văd în situaţia de a nu mai avea sânge decât pentru o lună... Iar Dalton lucrează contracronometru fiind vânat de poliţie şi armată.

Regia: Peter Spierig, Michael Spierig

Distribuţia: Ethan Hawke, Willem Dafoe, Sam Neill, Isabel Lucas


Kick-Ass (Kick-Ass)

Dave Lizewski este un student nepopular, cu puţini prieteni, care locuieşte împreună cu tatăl său. Viaţa sa nu este foarte complicată şi nici ambiţiile lui nu sunt atât de mari. Într-o zi, Dave decide să devină un super-erou: iese din casă cu o mască pe faţă şi o bâtă de baseball în mână şi se pune pe ciomăgit criminalitatea, chiar dacă nu are absolut nicio putere supraomenească şi nici nu străluceşte la vreun sport. "Kick-Ass" prezintă şi povestea un fost poliţist atât de supărat pe imperiul interlop al drogurilor încât îşi antrenează fiica pentru a fi la rândul ei un justiţiar perfect... Atenţie: "Kick-Ass" este o adaptare a violentelor benzi desenate create de Mark Miller, realizatorul celebrului "Wanted".

Regia: Matthew Vaughn

Distribuţia: Nicolas Cage, Omari Hardwick, Chloe Moretz, Mark Strong, Aaron Johnson


PROGRAM 26-29 aprilie

Kick-Ass premieră luni-joi 15, 17.15, 19.30, 22

An bisect premieră luni-joi 14.15, 16.30, 18.30, 20.30, 22.30

Daybreakers: Vânătoarea a început premieră luni-joi 14.45, 19, 21.15

Poker luni-joi 17.30, 21.45

Înfruntarea titanilor 3D luni-joi 16, 18, 20.15, 22.15

Teleportaţi în adolescenţă luni-joi 15.30, 19.45

Cum să îţi dresezi dragonul 3D luni-joi 14

Poliţai în misiune luni-joi 17


CARTE

ghidul-femeii-ocupate.jpgGhidul femeii ocupate
Cum să-ţi organizezi cât mai bine timpul

de Mary Hartley

Numeroase femei se zbat să facă faţă unui program supraîncărcat şi seară de seară cad epuizate, fără a nutri însă sentimentul că au de ce se bucura. Serviciul, treburile casnice, obligaţiile de tot felul nu mai lasă loc satisfacerii unor mici plăceri individuale, iar acestea sunt amânate întotdeauna pentru "atunci când voi avea mai mult timp". Dar oare se va întâmpla vreodată ca timpul să ne prisosească? Fiecare zi, de numai 24 de ore în cazul oricui, este folosită îndeosebi pentru onorarea îndatoririlor, nu pentru interese personale cărora am dori cu adevărat să le acordăm atenţie.

În "Ghidul femeii ocupate", Mary Hartley analizează cauzele şi impactul neutilizării eficiente a timpului. Ea le arată femeilor cum să-şi chivernisească fiecare minut disponibil şi cum să facă faţă presiunilor şi cerinţelor vieţii agitate din ziua de azi, permiţându-şi totodată câte un răgaz pentru ele şi pentru obiectivele lor. Subiectele tratate includ, printre altele: planificarea modului de utilizare a timpului, împărţirea sarcinilor, evitarea amânărilor, strategii şi sfaturi pentru diferite tipuri de personalitate, trei reguli de aur pentru a dispune de mai mult timp. Timpul este un dar de preţ şi el ne poate ajuta să trăim aşa cum dorim. Citind cartea de faţă veţi învăţa să-l utilizaţi astfel încât să vă vedeţi visele împlinite.

Mary Hartley este scriitoare şi instructor în domeniul dezvoltării personale, specialist în abilităţi sociale şi comunicare. A acumulat o experienţă considerabilă scriind mult pe aceste teme şi ţinând cursuri şi seminarii despre comportamentul şi relaţiile interpersonale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON