URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 18 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, fostul ministru Cseke Attila a rostit câteva fraze cu referire directă la primarul Ilie Bolojan. Citez: "Suntem pregătiţi să ajutăm, dar nu ca slugi, ci ca orădeni maghiari dornici de a face ceva constructiv".
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, în martie, Pásztor şi secunzii săi, Ioan Mang şi Traian Bodea, se înghesuiau în poză cu directorul Aeroportului şi cu un oficial Ryanair, împăunându-se cu deschiderea primelor zboruri din Oradea spre Europa, către Barcelona şi Milano. Pásztor chiar se lăuda că a rezolvat personal contractele, într-o noapte, cu reprezentantul în România al companiei. Din toamnă, Oradea rămâne fără nicio cursă externă, revenind la situaţia anterioară, cu 0 (zero) legături europene.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prietenii mei iubesc folclorul românesc și portul popular și dansează cu orice ocazie. A început el, ca fost dansator profesionist într-un ansamblu. După ce și-a cunoscut jumătatea, a molipsit-o și pe ea cu patima jocului. Acum dansează împreună ca o pereche de dănțăuși profesioniști. Privindu-i de pe margine, jocurile de Bihor, de Banat, din Maramureș sau din Cluj par floare la ureche. Dar oricine știe că nu e chiar așa.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 28 februarie 2018 Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea siguranţei naţionale, stabilind, implicit, că nu mai pot fi utilizate mandate de interceptare bazate pe această lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!
23 Octombrie 2017, 09:41

Unde ieșim săptămâna asta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAM 23-29 OCTOMBRIE

EVENIMENTE

Concert Ştefan Bănică "Picat din lună", joi, ora 19.30, Casa de Cultură a Sindicatelor

Concert Bucium – lansarea albumului "Mioriţa", vineri, ora 20, Moszkva Cafe

Concert de jazz cu participarea artiştilor Rick Margitza – saxofon (SUA), Franck Amsallem – pian (Franţa), Barcza Horvath Jozsef – contrabas (Ungaria), Balazs Elemer – percuţie (Ungaria), vineri, ora 19, Filarmonica de Stat

Şcoala planetelor – lecţii interactive de astronomie în planetariu gonflabil, pentru copii între 5 şi 14 ani, vineri-duminică, între orele 10 şi 18, din oră în oră, ERA Park

Halloween Party – vineri, ora 22, Edison Pub; sâmbătă, ora 22, Lord’s, Urban Place, Juice (cu Chris Lawyer), The Pipe (cu Crihan)

Techno Beats with Pityu, vineri, ora 22, Juice

Filme pentru copii, proiectate gratuit: sâmbătă "În căutarea lui Dory", duminică "Boss Baby: Cine-i şef acasă?", ora 11, sala de evenimente ERA Park

Minifestival de benzi desenate, sâmbătă, orele 15-20, Moszkva Cafe

Party cu Mircea Ivan, Tech Odyssey, sâmbătă, ora 22, Apple Room

Recital de flaut susţinut de elevi ai Liceului de Arte şi de studenţi ai Facultăţii de Arte, duminică, ora 18, Centrul Respiro


FILARMONICA DE STAT

Chanson D’Amour - Selecţii din lucrări celebre de Lehar F., J-P-E. Martini, Abraham P., V. de Crescenzo, Kozma J., L. Bernstein, W. Shanklin, C. Gardel, G. Peretti, Don McLean, H. Warren, R. Martin, S. Yradier, dirijor Ladislau Rooth, solişti Nicoleta Colceiar - soprană, Tiberius Simu - tenor, joi, ora 19


EXPOZIŢII

BIBLIOTECA UNIVERSITĂŢII

expoziţia Zipp On, ediţia a II-a, organizată de Asociaţia D’Art, lucrări realizate de studenţii departamentului de Arte Vizuale (până în 31 octombrie)

FILARMONICA DE STAT

expoziţia de artă fotografică "Fotografii găsite" de Kalman Holoci (Miskolc)

GALERIA EURO FOTO ART

expoziţia artistei fotografe Petryna Dmytro (Ucraina), 100 de fotografii alb-negru şi color

TURNUL PRIMĂRIEI ORADEA

expoziţia artiştilor fotografi Che Peng Ion (Macau), în cadrul Turneului fotografiei chineze în România (până vineri)

MUZEUL CETĂŢII ŞI ORAŞULUI ORADEA

expoziţia de artă contemporană "Reperaj 2" (până la jumătatea lunii noiembrie)

expoziţia de artă fotografică semnată Aghaei Eshagh (Iran) (până în 31 octombrie)

expoziţia artiştilor fotografi din oraşele înfrăţite cu Oradea, 36 de fotografii în format mare realizate de artişti fotografi din Debrecen, Montbeliard, Oradea, Ivano-Frankivsk şi Waregem (până la înc. noiembrie)

expoziţia "În lumina umbrelor" de retrospectivă a artistului fotograf Nemeth Francisc (Lupeni), 40 de fotografii alb-negru şi color, format mare (până la înc. noiembrie)

expoziţia de artă contemporană Atelier 35 "Fără Frontiere"

expoziţia membrilor grupului fotografic Târgovişte 2011

expoziţia "Contrast în 4" a artiştilor plastici orădeni Dorina Andrei Aldea, Teodor Radu Pantea, Mariana Pădureanu, Iulia Filip Schreier

expoziţia "Renaştere prin restaurare", obiecte conservate şi restaurate, pictură, mobilier, postere explicative, studii de caz, materiale folosite în intervenţii; vase din bronz, monede, scut de factură turcească (secol XVII); lamă de sabie, amnare şi lacăte din fier, vase din ceramică, corn de bovină prelucrat, fragmente de încălţăminte (secol XVI-XVII), piese din mobilierul episcopului ortodox Nicolae Popoviciu

expoziţia "Copilăria în Epoca de Aur", obiecte care amintesc de copilăria anilor ’70-’80, jucării, manuale şcolare, rechizite, colecţii de timbre, proiecţie de diafilme şi filme, şi expoziţia "Magazinul Mixt" - o întoarcere în trecutul bunicilor şi părinţilor, în atmosfera sumbră a unui magazin sărăcăcios

expoziţia permanentă "Biserici în palat - cercetări arheologice în Palatul Princiar", vase de lut, monede, fragmente de sculpturi şi de fresce din Biserica Sfânta Maria Mică

expoziţia memorială "Rezistenţă şi represiune în Bihor"

expoziţia Episcopiei Greco-Catolice de Oradea – File de istorie

expoziţia Bisericii Reformate Oradea

expoziţia Episcopiei Romano-Catolice de Oradea

Muzeul Pâinii

MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR

NOUL SEDIU: Festivalul Naţional de Artă Naivă; expoziţie de arme din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României (până vineri); expoziţia "Etnographica", reprezentări grafice ale portului popular din colecţia Muzeului Deri din Debreţin (până la sfârşitul lunii octombrie); expoziţia de postere "Restaurare transfrontalieră"

Pictori şi sculptori orădeni care au activat între 1950-1980; Donaţia sculptorului Iosif Fekete (1903-1979)

PALATUL BAROC: Valori patrimoniale din colecţia de etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor, icoane pe sticlă, ouă încondeiate şi tehnică agricolă

MUZEELE MEMORIALE "IOSIF VULCAN" ŞI "ADY ENDRE": expoziţiile de bază

MUZEUL MEMORIAL "AUREL LAZĂR": expoziţiile "Arta 1900 şi Oradea. Secession-ul" şi "Primăvara întregirii"


CLUBURI

URBAN PLACE: vineri Party, ora 22

LORD’S PUB: vineri şi sâmbătă Distracţie la Lord’s, ora 22

THE PIPE: sâmbătă Party, ora 22

BLACK EAGLE: vineri şi sâmbătă Party, ora 22.30

LOKAL PUB: vineri, sâmbătă Party, ora 20

JUICE PUB: vineri Party, ora 22; sâmbătă Illegal Saturday, ora 22.30

HANGAR PUB: vineri, sâmbătă Party, ora 23

EDISON PUB: vineri, sâmbătă, Party, ora 20

SHADOWS CLUB: vineri şi sâmbătă Party, ora 21

GREEN PUB: miercuri Karaoke Night, ora 22; vineri şi sâmbătă Party, ora 23

CLUB LIFE: joi-duminică Petreceri cu muzică live, Seri de dans, ora 22

BLONDY’S ART CAFE: vineri Seară de dans, ora 21.30; sâmbătă Karaoke Night, ora 22

STEAM BAR: miercuri Pub Quiz, vineri şi sâmbătă Party, ora 22


CINEMA PALACE 23-26 octombrie

RECOMANDĂRI

Thor: Ragnarok

Evenimentele au loc imediat după The Avengers: Age of Ultron, când Thor se recuperează în urma cumplitei lupte cu robotul hotărât să distrugă umanitatea. Doar că ceea ce Ultron ameninţa să facă pe Terra iată că se pregăteşte pe Asgard: apocalipsa ar putea distruge din temelii luminoasa lume condusă de Odin.

Thor e încătuşat pe planeta Sakaar, acolo unde trebuie să lupte pentru supravieţuire în arena jocurilor de gladiatori orchestrate de către Marele Maestru. E vorba aici de viaţă şi de moarte. Însă Waititi nu a uitat de faptul că vorbim de distracţie: "Nu putem fi foarte serioşi atunci când personajul este un Viking spaţial. Asta spune tot. Îl avem pe Incredibilul Hulk, avem o femeie uriaşă cu coarne de cerb. Avem extratereştri, avem nave spaţiale".

Regia: Taika Waititi

Distribuţia: Chris Hemsworth, Tom Hiddlestone, Mark Ruffalo, Cate Blanchet

mama!

Un thriller psihologic tulburător despre iubire, devotament şi sacrificiu. Cel mai nou film al lui Darren Aronofsky are în rolurile principale mai mulţi câştigători de Oscar şi poate fi descris drept exact opusul lui Geostorm, de la miză până la execuţie.

Drama unei tinere soţii a cărei casă este invadată treptat de oameni pe care nu îi cunoaşte, dar care par cunoştinţe ale soţului ei a provocat reacţii contradictorii din partea publicului şi a presei. Este, probabil, motivul pentru care distribuitorul român al filmului a ales să nu facă o proiecţie de presă. Lansat la Veneţia, filmul a avut atât susţinători, cât şi detractori fervenţi, ceea ce ne face cu atât mai curioşi să vedem reacţia românilor după lansarea acestei misterioase producţii pline de staruri.

Regia: Darren Aronofsky

Distribuţia: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer

PROGRAM

Thor: Ragnarok 3D, avanpremieră, joi 19.45, 22.10

Micul vampir dublat, 3D, avanpremieră, miercuri, joi 17.35

Jigsaw: Moştenirea avanpremieră, miercuri 19.45, 21.35, 22.50; joi 19.15, 21, 22.45

Prinţesa Lebădă: Sub acoperire regală, dublat, premieră, luni, marţi 12.20, 13.45, 17.55; miercuri 10, 11.55, 13.40, 17.55; joi 12.15, 13.45, 17.55

mama! premieră, luni-joi 15.40, 20, 22.15

Geostorm: Pericol global premieră, luni 10; luni, marţi 12.20, 14.10, 16.15, 18.20, 20.25, 22.30; miercuri 10.30, 12.05, 14.10, 16.15, 18.20, 20.25, 22.30; joi 10, 12.25, 14.10, 16.15, 18.20, 20.25, 22.30

My Little Pony: Filmul luni, marţi 14.45, 17.20; miercuri 11.15, 14.55, 17; joi 14.55, 17

Omul de zăpadă luni, marţi 17.45, 21.25; miercuri 11.25, 17.45, 22.05; joi 17.45

Vânătorul de recompense 2049 luni, marţi 12.35, 16.40, 19.35, 22.30; miercuri 12.50, 19.15, 22.10; miercuri, joi 16.50; joi 12.50, 18.50, 21.50

Familia Monstrulescu luni, marţi 12.25, 15.30; miercuri 8.40, 9.50, 12.40, 15.45; joi 12.25, 15.45

Cum să faci ca s-o desfaci? Luni, marţi 10, 19.30, 20.55; miercuri 21; joi 19.30

Linia morţii luni, marţi 18.50, 22.45; miercuri 18.50

Logan Lucky: Cursa norocului luni-joi 13.25

The Lego Ninjago Movie luni, marţi 12.55; miercuri, joi 13.05; miercuri 10.50

Kingsman: Cercul de aur luni, marţi 14.20, 19.15, 21.50; miercuri 19.30; miercuri, joi 14.25; joi 21.25

Asasin american luni, marţi 16.50

IT luni-joi 15.15

Hitman’s Bodyguard: Care pe care miercuri 9.40

Emoji Filmul. Aventura zâmbăreţilor, dublat, 3D, marţi 9.20

Smurfs: The Lost Village, dublat, 3D, joi 9.30

Goana după alune 2, dublat 3D, marţi 9, joi 10

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)
 • Pentru Oradea: Voluntari de la Congregaţia Don Orione au tuns corect cireşii japonezi din Piaţa Unirii (FOTO)
 • Imagini devastatoare de la accidentul cu două TIR-uri din Ungaria. Unul dintre şoferi e din Bihor! (FOTO / VIDEO)
 • e-Profa: De ce a devenit orădeanca Mirela Tanc unul dintre cei mai inovativi profesori din lume (FOTO / VIDEO)
 • Lecţie de antreprenoriat cu Dragoş Pîslaru: Fostul ministru le-a explicat studenţilor de ce să înceapă o afacere (FOTO)
 • #VăVedem: Protest în faţa APM Bihor, unde se analizează situaţia Nutripork (FOTO)
 • Preşedintele Ungariei, Áder János, a descuiat Turnul Ciunt din Salonta (FOTO)
 • Stop! Strada Oneştilor va fi închisă circulaţiei până pe 29 martie, pe direcţia către Ioşia (FOTO)
 • Lecţia lui Săpunel: Rotary construieşte toalete în şcolile de la ţară şi îi învaţă pe elevii bihoreni cum să-şi spele mâinile corect (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON