URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2011, 18:44

Un weekend "de groază"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Import de succes, sărbătoarea Halloween-ului nu va trece neobservată nici anul acesta în Oradea. Copiii se gândesc deja la costume cât mai colorate şi la dulciurile pe care le vor primi, iar tinerii la distracţia "horror" din cluburi.

Petreceri cu mască

Halloween-ul, o sărbătoare de origine celtică, dar consacrată de americani, se sărbătoreşte în ultima noapte a lunii octombrie când, spune legenda, demonii bântuie pe pământ. Tradiţia a fost preluată şi de orădeni, care nu ratează mai nou ocazia de a se distra şi cu acest prilej. La fel ca anul trecut, cluburile se vor decora "de groază" şi vor face petreceri încă de sâmbătă, cu două zile înainte de Halloween.

Yellow Submarine, de pildă, pregăteşte un party cu "ţinută" obligatorie, care va începe la ora 22. "Vom decora tot interiorul adecvat temei şi vom avea promoţii la Jagermeister", spune Ionuţ Rugan, administratorul localului. Şi Columbus Cafe, începând cu ora 21.30, aşteaptă clientela casei potrivit momentului. "Am ales ca temă vampirii, iar pe clienţi îi aşteptăm se se costumeze cât de trăsnit pot ei. Vom avea şi concursuri, dar păstrăm surpriza", spune administratorul Ovidiu Burcuş.

Ferma animalelor

Pentru copii, mall-urile se împodobesc cu ornamente de toamnă şi, fireşte, cu nelipsiţii dovleci. ERA Shopping Park îi va aştepta pe micuţi, începând din 29 octombrie, cu o Fermă a Animalelor, care are un un concept unic în ţară, este decorată de toamnă şi plină cu animăluţe de jucărie, precum oiţe, iepuraşi şi măgăruşi. Micuţii se vor putea juca în fermă gratuit.

Ei vor putea transporta cu ajutorul unor tractoraşe roadele toamnei în hambare, dar vor putea şi să călărească şase căluţi mecanici care-i vor plimba prin fermă. "La finalul zilei de distracţie la fermă fiecare dintre micii agricultori va primi o diplomă de Fermier Autorizat la ERA Park", au anunţat organizatorii. Cu ocazia amenajării Fermei Animalelor, ERA Park organizează un concurs pentru participanţi, iar premiile sunt două tractoraşe pentru micii fermieri.

Parcul tematic va rămâne amenajat la ERA până pe 20 noiembrie, iar în weekend-ul de Halloween, între orele 15 şi 18, copiii se vor putea bucura şi de face-painting cu modele de Halloween şi diverse concursuri.

Hallo-weekend la Lotus

Centrul comercial Lotus pregăteşte un weekend plin de evenimente pentru cei mici. "Hallo-weekend-ul" începe vineri de la ora 18, când în zona magazinului Hervis Sports va avea loc concursul "Planşa vrăjitorului", în cadrul căruia vor desena în echipă scenarii de Halloween. În paralel, în zona Food&Entertainment de la etaj, micuţii vor putea vedea spectacole ale tinerelor talente locale.

Pentru cei mari, de la ora 22, în acelaşi loc, Lotus organizează "Best Halloween Party", cu DJ locali, unde participanţii sunt aşteptaţi să vină în costume cât mai trăznite.

Sâmbătă, între orele 10 şi 13, în zona magazinului Hervis se vor face picturi pe faţă şi pe mâini, iar între orele 13 şi 16 se va desfăşura un "atelier magic", unde participanţii vor asambla un puzzle tematic.

"Între orele 13 şi 18.30, la etaj, va avea loc Festivalul Naţional de dans "Dance en Vogue", care se adresează tuturor cluburilor de dans din ţară. Concursul va aduce la Oradea 250 de tineri din 14 judeţe, care vor concura fie individual, fie pe echipe. Juriul este unul de specialitate format din patru profesori de coregrafie din Bihor, împreună cu Edi Stancu, celebrul coregraf al emisiunii Dansez pentru tine", se arată într-un comunicat al Lotus.

Pentru copii, duminică va fi cea mai plină zi. Ei sunt invitaţi, de la ora 10 la atelierele-concurs "Cel mai frumos dovleac", cu plastelină şi "Cele mai frumoase măşti", în zona Hervis. Între orele 12 şi 13, mai multe baloane pictate de Halloween vor fi înălţate de la terasele Violet şi Pellini Top, iar între 13 şi 14, tot lângă magazinul Hervis micuţii vor fi angrenaţi în concursul "Ajută-ne să căutăm coşuleţul cu bomboane magice", iar câştigătorul va păstra coşul cu dulciuri.

"Cireaşa de pe tort o va reprezenta însă "Parada costumelor", dar şi un show intitulat "Confruntarea vrăjitoarelor" şi teatrul de păpuşi "Hansel şi Gretel". Evenimentele se vor desfăşura începând cu ora 14 şi până la ora 18, la etaj", mai precizează reprezentanţii Lotus. Tot duminică, de la ora 18, vor avea loc alte momente artistice cu talente orădene şi premierile concursurilor din cele trei zile de Best Hallo-Weekend. Seara se va încheia cu o petrecere.

La sculptat de dovleci

Şi Oradea Shopping City organizează în weekend o serie de activităţi dedicate Halloween-ului. Sâmbătă, între orele 11 şi 14, respectiv 16 şi 20, micuţii sunt aşteptaţi la face-painting, concursuri şi jocuri tematice, dar şi un workshop de sculptat dovleci. Duminică, între orele 13 şi 19 vor continua atelierele cu dovlecei, face-painting "de speriat" şi trucuri de magie. De la ora 18 va avea loc un spectacol pentru cei mici, iar de la ora 19, va avea loc premierea concursurilor "Cel mai frumos dovleac" şi "Cel mai frumos costum".

Pentru a încheia evenimentele, OSC organizează duminică între orele 19.20 şi 20.30 "Petrecere fantomelor". După cum se vede, orădenii vor putea alunga spiritele rele cu distracţie cât cuprinde...


LEGENDE
De la Zeul Morţii la bomboane

Halloweenul datează din secolul al XVI-lea, când celţii credeau că în ultima noapte a lunii octombrie, Samhain, adică Zeul Morţii, eliberează pe pământ toate spiritele rele, vrăjitoarele şi demonii. Potrivit legendelor, oamenii puteau scăpa de acestea doar costumându-se la fel ca ele. Sărbătoarea a devenit populară în Statele Unite, unde tinerii profită de ocazie pentru a petrece costumaţi, iar copiii peregrinează pe la casele vecinilor rostind "Trick or treat" (un fel de "ne daţi sau nu ne daţi") şi primind în schimb o mulţime de dulciuri din partea gazdelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON