URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2013, 15:12

Toamnă cu cântec: Maestrul Gheorghe Zamfir dă un recital miercuri în cadrul Toamnei Orădene

Toamnă cu cântec: Maestrul Gheorghe Zamfir dă un recital miercuri în cadrul Toamnei Orădene NAIUL FERMECAT. Dacă agenda Toamnei Orădene are şi cusururi, cu siguranţă spectacolul lui Gheorghe Zamfir programat miercuri pe scena Teatrului Regina Maria este un câştig. Maestrul naiului vine la Oradea însoţit de un taraf şi va interpreta atât melodii prelucrate din folclor, cât şi şlagăre internaţionale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a început în forţă cu premiera "Producătorii" a Teatrului Regina Maria, reprezentată în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru, şi a continuat în Piaţa Ferdinand cu concerte în aer liber, Toamna Orădeană ne-a îmbiat la sfârşitul săptămânii cu pălincă şi muzică populară în Parcul Bălcescu.

Ce urmează pe afişul celei de-a XXII-a ediţii a Toamnei? Gheorghe Zamfir, patru zile de festival al vinului, teatru pentru copii şi operă.

Naiul în prim plan

Prima ediţie a Toamnei Orădene organizată direct de municipalitate programează la mijlocul acestei săptămâni una dintre cele mai mari atracţii: concertul naistului Gheorghe Zamfir, foarte apreciat în întreaga lume, protagonistul coloanelor sonore ale unor filme celebre, precum "Kill Bill" şi "Once upon a time in America".

Spectacolul va avea loc miercuri, 2 octombrie, de la ora 19, la Teatrul Regina Maria, maestrul urmând să vină însoţit de un taraf cu vioară, ţambal, contrabas şi acordeon. Stabilit iniţial să se desfăşoare la Filarmonica de Stat, concertul a fost relocat întrucât cererea pentru bilete s-a dovedit mult mai mare.

Gheorghe Zamfir va interpreta mai multe cântece prelucrate din folclorul românesc, dar şi şlagăre internaţionale precum "Don't cry for me Argentina" şi faimosul "The lonely shepherd". În deschidere, organizatorii au programat un recital al corului Fiat Lux, format din tineri orădeni (între 13 şi 23 de ani) care au impresionat la show-ul "Românii au talent". Pentru aşa o desfăşurare de forţe, biletele s-au pus în vânzare la preţuri totuşi accesibile, ba chiar mici: în funcţie de locul în sală, acestea sunt de 15, 20 sau 25 de lei, şi pot fi găsite la fosta sală ARLUS.

Vin cu folclor

Tot săptămâna aceasta, între 3 şi 6 octombrie, pe platoul din faţa Arenei Antonio Alexe, Top Stage organizează împreună cu Primăria Festivalul Vinului, la care vor participa mai mulţi producători şi distribuitori bihoreni, dar şi din alte judeţe. Deschiderea va avea loc joi la ora 14, concertele începând, însă, seara la ora 20, cu recitalul Ansamblului Lioara, urmat de cel al lui Mitică Negrean împreună cu solistele Otilia Haragoş şi Geta Negrean.

Vineri, tot de la ora 20, pe scena ce va fi instalată în parcarea Sălii Sporturilor va cânta Cornel Borza, urmat, de la ora 21.30, de Angela Rusu, în timp ce sâmbătă seria de recitaluri va începe la ora 19, cap de afiş fiind Leontin Ciucur, care va urca pe scenă la ora 21. Duminică, în ultima zi a festivalului, pasionaţii de folclor îi vor putea asculta pe Claudiu Borza, de la ora 19, pe Ghiţă Munteanu (ora 20) şi pe cunoscutul Aurel Tămaş, al cărui recital e programat începând cu ora 21.

Final cu vedete

Sâmbătă, pe 5 octombrie, de la ora 19, Filarmonica va găzdui concertul aniversar, prilejuit de împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea fundaţiei Rock Filarmonica, din care fac parte mai mulţi artişti orădeni, în frunte cu Florian Chelu Madeva. "Vom cânta piese ale formaţiei The Beatles, cu care de altfel am şi început în 1993", spune acesta. Intrarea la spectacol va fi gratuită.

În aceeaşi zi, orădenii şi mai ales micuţii lor sunt invitaţi la Parada păpuşilor şi a personajelor trupei Arcadia, care se va desfăşura de la ora 17 în Orăşelul Copiilor, anunţând primul Festival de teatru pentru copii din Oradea. Spectacolele - între care "Frumoasa şi bestia", "Hansel şi Gretel" şi "Povestea porcului" - sunt programate în perioada 7-13 octombrie la Sala Arcadia.

Ultima săptămână a Toamnei Orădene aduce şi o nouă serie de concerte. Vineri, 11 octombrie, la ora 19, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor vor cânta câţiva dintre cei mai apreciaţi interpreţi de muzică populară: Dumitru Fărcaş, Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu şi Sava Negrean Brudaşcu, evenimentul urmând să fie prezentat de Aurel Tămaş.

Sâmbătă, în Parcul 1 Decembrie, orădenii îi vor putea vedea pe CRBL şi Smiley, iar duminică vor cânta Direcţia 5 şi Cargo. Pe final de Toamnă Orădeană, organizatorii le oferă spectatorilor şi operă: "Tosca" lui Puccini, interpretată de apreciaţi tenori şi soprane din ţară, va avea loc duminică de la ora 19 la Teatru. Aşa că Toamna asta are, totuşi, de toate pentru toţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Aloooooo...
Regina Maria sectia romana a fost infintata in 1955 de Andrei Bursaci si Cristina Tacoi,el clujan,ea olteanca,amindoi decedati in 2000 si 2013!Bineinteles impreuna cu alti colegi....Cu respect si piosenie pentru marii actori,romani adevarati!De ce nu se aduce macar aminte de cei plecati dincolo...????????
Postat 02 Octombrie 2013, 08:06 de ion ROMANUL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON