URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2011, 12:52

Spectacol-eveniment al Teatrului orădean: "La Grande Magia", scris de Eduardo de Filippo şi regizat de Alexandru Colpacci

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regizorul Alexandru Colpacci s-a confesat miercuri jurnaliştilor orădeni, cărora le-a spus că, după o pauză de 16 ani, poate din nou să colaboreze cu teatrul orădean mulţumită directorului trupei Iosif Vulcan, Daniel Vulcu.

"A fost ideea lui", a spus reputatul regizor, referindu-se la spectacolul "La Grande Magia", pentru care pregătirile au început cu opt luni în urmă, şi a cărei premieră este programată pentru duminică seară, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

O parabolă

Partitura aparţine autorului italian Eduardo de Filippo, discipol al lui Luigi Pirandello, şi este o parabolă despre viaţă. Otto Marvuglio, un magician ambulant, prezintă o scamatorie într-un hotel de pe Riviera italiană, moment în care o face să dispară pe Marta, soţia lui Calogero di Spelta. În realitate, Marta profită de stratagemă pentru a fugi la Veneţia cu iubitul, magicianul disimulând adulterul sub masca scamatoriei, a iluziei. Soţului înşelat îi rămâne fie să accepte adevărul, fie să se iluzioneze că soţia sa a fost victima unui act de magie şi că se va întoarce la el.

"Eduardo de Filippo propune o călătorie ameţitoare, presărată la tot pasul cu artificii prin care realitatea capătă contururi incerte, fugitive. Scopul nu e acela de a-l face pe spectator să creadă că nu există diferenţă între realitate şi iluzie, ci de a puncta tendinţa lumii contemporane de a fi nesigură cu privire la distincţia dintre real şi ficţional. Piesa sugerează că iluzia este în acelaşi timp o pavăză şi o capcană, îndemnând la reflecţie asupra farselor pe care suntem dispuşi să ni le jucăm nouă înşine pentru a evita confruntarea cu suferinţa", este prezentarea cu care secretariatul literar al Teatrului speră să atragă un public cât mai numeros, dar şi avizat, la spectacol.

Un spectacol pretenţios

Vorbind despre munca la acest spectacol, Alexandru Colpacci a rezumat rezultatul acesteia într-un mod plastic: "Nu e nici Pirandello, nici Shakespeare, dar e puţin din toate. Este un spectacol de un nivel cultural ridicat, cu o distribuţie mare. Pentru mine, e o continuare a muncii din anii '90. După perioada teribilă în care m-am ocupat cu trimiterea de ajutoare în România, textele pe care le-am propus teatrelor româneşti cu care am colaborat m-am străduit să fie texte cât mai puţin jucate", s-a confesat regizorul stabilit la Paris încă în "Epoca de Aur" a comunismului românesc.

Alexandru Coplacci a afirmat că i-a găsit pe actorii orădeni în bună formă, "în poftă de joc", şi nu s-a sfiit să remarce câţiva dintre artiştii tineri - precum Angela Huşanu, Suzana Macovei, Sebastian Lupu şi Richard Balint - despre care a spus că "au un viitor frumos în faţă".

Spectacolul "La Grande Magia" include, detaliu inedit pentru teatrul local, şi prestaţia unui tânăr prestidigitator orădean, Eduard Maliţa, care va "colora" jocul actorilor. Premise suficiente, aşadar, pentru ca premiera de duminică să fie o reuşită, în ciuda locaţiei improprii de la Casa de Cultură a Sindicatelor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON