URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2013, 11:13

Soliştii şi instrumentiştii de muzică populară, invitaţi la concursuri în ţară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor îi invită pe interpreţii bihoreni să participe la festivaluri şi concursuri organizate în ţară.

Primul dintre ele va avea loc pe 14 iulie, în comuna Târlişua, judeţul Bistriţa Năsăud. Este vorba de cea de-a 8-a ediţie a Concursului Interjudeţean de Interpretare a Muzicii Populare Româneşti dedicat Raspozilor Populari "La poale de Ţibleş". La concurs pot participa solişti vocali (din categoriile de vârstă 30-50 de ani, respectiv 51-80 de ani) şi instrumentişti (cu vârste cuprinse între 30-80 de ani). Data limită a înscrierii este 10 iulie.

Un alt festival care se va desfăşura în această lună este Concursul Naţional de Interpretare vocală a cântecului popular românesc "Drăgan Muntean", care a ajuns la a doua ediţie şi se va desfăşura în perioada 25-28 iulie la Deva, în Poieniţa Voinii. La concurs pot participa câte doi solişti vocali din fiecare judeţ, cu condiţia să aibă vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani. Preselecţia va avea loc pe 24 iulie la Centrul "Drăgan Muntean" din Deva, înscrierile putând fi făcute până pe 19 iulie.

De asemenea, în comuna Jidvei, din Alba-Iulia, va avea loc în perioada 12-15 septembrie cea de-a 13-a ediţie a Festivalului naţional pentru interpretarea cântecului popular autentic românesc "Strugurele de aur". Concursul este dedicat soliştilor vocali şi instrumentiştilor cu vârste cuprinse între 16 şi 32 de ani. "Soliştii vocali vor prezenta două piese muzicale din care una poate să fie doină, iar a doua cântec de joc. Instrumentiştii vor interpreta două piese muzicale cu acompaniament", se arată în comunicatul CJCPCT Bihor. Data limită pentru înscrierea la concurs este 10 iulie, când va avea loc şi preselecţia.

Fişele de înscriere şi regulamentul de organizare ale acestor evenimente pot fi obţinute de la sediul CJCPCT Bihor din Piaţa 1 Decembrie, nr. 12. Instituţia poate fi contactată la numărul de telefon 0259.413.922 şi la adresa centrul.cultural.bihor@gmail.com.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON