URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2012, 07:36

Serbările Cetăţii: Celelalte Cuvinte, Compact, cavaleri şi cimpoieri

Serbările Cetăţii: Celelalte Cuvinte, Compact, cavaleri şi cimpoieri EROII RĂTĂCITORI. După ce au rătăcit la festivaluri medievale din toată ţara, Paladinii de Terra Medies ajung şi la Cetatea Oradea, unde sâmbătă şi duminică îi vor introduce pe spectatori într-o atmosferă medievală, cu lupte, dansuri ale domniţelor şi jonglerii cu foc
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lume, lume, odată-n an unul dintre monumentele emblemă ale oraşului este sărbătorit! Serbările Cetăţii au ajuns la cea de-a 12-a ediţie, iar pentru a doua oară consecutiv organizatorii încearcă să-i dea festivalului o tentă medievală.

Astfel că, în acest weekend, cimpoieri, cavaleri, domniţe, arcaşi şi menestrei vor "invada" Şanţul Cetăţii, chemându-i şi pe orădeni să li se alăture.

22 Dumitru Sim.jpgPetreceri de legendă

Pentru al doilea an consecutiv, municipalitatea organizează Serbările Cetăţii din fonduri europene, prin proiectul "Pachet complex de promovare a turismului cultural: Centrul Istoric Oradea - Arhitectură, Cultură, Legendă", care include şi alte activităţi de promovare a oraşului. Ajuns la cea de-a 12-a ediţie, evenimentul se vrea o incursiune în vremuri medievale, presărată, totuşi, cu obiceiuri contemporane.

Serbările vor avea loc între 6 şi 8 iulie, în Şanţul Cetăţii, în perimetrul cuprins între Bastionul Bethlen şi Bastionul Crăişorul, intrarea urmând să se facă doar pe poarta dinspre strada Griviţei şi dinspre Piaţa Independenţei, din zona Catedralei ortodoxe. Vineri, în prima zi, evenimentul va cuprinde tururi ghidate prin Cetate, dar şi lansarea cărţii "Grota Roşie", de Olimpia Mureşan. De la ora 14, orădenii sunt invitaţi să participe la activităţi interactive cu meşteşugari bihoreni, care le vor arăta arta olăritului ori cea a fierăritului, iar între orele 16 şi 19 pasionaţii vor putea să tragă cu arcul tradiţional.

De la ora 17, va începe un tur ghidat al centrului istoric, iar de la ora 19 va începe un maraton de muzică rock. Concertele vor fi deschise de Noris Schek, urmat de trupele Sanctuar şi Reverse Nation, capul de afiş al serii fiind recitalul formaţiei Celelalte Cuvinte. "Încercăm să-i aducem mai aproape pe cei care sunt sau vor fi simboluri ale oraşului", spune Dumitru Sim (foto), şeful Biroului Turism, Cultură şi Regenerare Urbană din cadrul Primăriei.

Lupte între cavaleri

Cea de-a doua zi a sărbătorii va începe la ora 10, cu un concurs de tir cu arcul tradiţional dotat cu Cupa Cetăţii. Tot sâmbătă vizitatorii vor putea admira o expoziţie de costume şi steaguri medievale din materiale neconvenţionale, dar şi participa la tururi ale Cetăţii ori ale centrului istoric.

La fel ca anul trecut, la Serbări va veni trupa de muzică medievală Bordo Sarkany Regizene Rend din Ungaria, care, începând cu ora 12, va cânta printre vizitatori. De la aceeaşi oră, în Şanţul Cetăţii vor ajunge şi Paladinii de Terra Medies (un ordin al cavalerilor rătăcitori din Evul Mediu), care, la fel ca în ediţia 2011, vor crea o atmosferă medievală prin jonglerii cu foc ori lupte cu arme medievale, sub ochii domniţelor.

Şi sâmbătă, orădenii vor putea să înveţe meşteşuguri, să tragă cu arcul şi să admire o prezentare de cai de rasă. De la ora 19, va fi jucat spectacolul "Văduva veselă", iar de la ora 20 cimpoierii unguri vor reveni pe scenă pentru un concert şi jonglerii cu foc. Spectacolele vor continua cu reprezentaţia Ansamblului Bihorul, urmată de cea a folkistului Emeric Imre.

Bere doar afară

În ultima zi a Serbărilor, orădenii se vor putea bucura din nou, începând cu ora 12, de atmosfera medievală asigurată de Cimpoierii Bordo Sarkany şi de Paladinii de Terra Medies, dar vor putea participa şi la tururi ale Cetăţii. Spre seară, de la ora 19, ei vor putea urmări spectacolul de teatru "Poiana Dragonilor", urmat, de la ora 20, de concertele finale. Pe scena din Şanţul Cetăţii vor urca Alexandrina Chelu, trupa orădeană de muzică medievală Ad-Hoc şi cunoscuţii rockeri ai formaţiei Compact.

Şi în acest an participanţii vor putea să se răcorească la o bere pe terase, acestea, dar şi celelalte standuri de alimentaţie urmând să fie amenajate în afara perimetrului alocat spectacolelor, în parcarea şi pe trotuarele din strada Griviţei. "Fiind vorba de un eveniment cultural finanţat din bani europeni, nu avem voie să prestăm activităţi comerciale în cadrul acestuia", explică Dumitru Sim. Chiar şi aşa, toate ingredientele par a fi adunate pentru ca, măcar o dată în an, orădenii să sărbătorească Cetatea şi istoria ei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Cavaleri????
Scuze pentru atricolul triplat, eroare cauzata de neatentie matinala.
Postat 05 Iulie 2012, 10:04 de Kovacs Andor
Cavaleri????
La capul articolului sunt niste luptatori splendizi, si jos la comentariu sunt amintiti cavalerii din Medias, INSA: luptatorii de sus nu sunt cavaleri, sunt luptatori din secolul X, sunt Oradeni, o echipa foarte prospera, care NU AU PRIMIT INVITATIE la serbarile Cetatii din PROPRIUL ORAS NATAL. RUSINE pentru organizatori. Din cate am auzit echipa Oradeana primeste invitattii din strainatate, avand un rasunet stralucitor. Sunt mai cunoscuti oradeni in restul tarii, decat la ei acasa! Multumim organizatorilot pentru importul chirchit al echipei din Medias, care sunt cu mult sub nivelul oradenilor. Vivat organizatorilor autohtoni!
Postat 05 Iulie 2012, 10:03 de Kovacs Andor
Cavaleri????
La capul articolului sunt niste luptatori splendizi, si jos la comentariu sunt amintiti cavalerii din Medias, INSA: luptatorii de sus nu sunt cavaleri, sunt luptatori din secolul X, sunt Oradeni, o echipa foarte prospera, care NU AU PRIMIT INVITATIE la serbarile Cetatii din PROPRIUL ORAS NATAL. RUSINE pentru organizatori. Din cate am auzit echipa Oradeana primeste invitattii din strainatate, avand un rasunet stralucitor. Sunt mai cunoscuti oradeni in restul tarii, decat la ei acasa! Multumim organizatorilot pentru importul chirchit al echipei din Medias, care sunt cu mult sub nivelul oradenilor. Vivat organizatorilor autohtoni!
Postat 05 Iulie 2012, 10:02 de Kovacs Andor
???
Voi romani aveti nimica cu cetatea. Cind turcii au venit nu afost nici un roman la Oradea. Biserica Ortodoxa e o aberatie, voi construiti trecutul mincinos.
Postat 05 Iulie 2012, 06:29 de haha
felicitari
Felicitari! ma bucur ca exista si initiative culturale in Oradea. Lumea trebuie sa se mai si destinda, sa asculte si sa vada lucruri frumoase... abia astept sa merg
Postat 04 Iulie 2012, 21:21 de hope
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON