URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2016, 11:55

Trei zile pline, în Cetate: Sărbătoarea Recoltei, cu produse tradiţionale, muzică, must şi pâine la cuptor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi, în perioada 9-11 septembrie, să descopere sau să-şi amintească, după caz, tradiţiile bihorene. Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, alături de Asociaţia Crişana şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor organizează prima ediţie a Sărbătorii Recolei.

Evenimentul îşi propune să prezinte produsele cu adevărat tradiţionale ale producătorilor tradiţionali din toate zonele judeţului, meşteşugurile care s-au mai păstrat în Bihor, precum şi muzica şi dansurile tradiţionale.

În standuri unitare aparţinând localităţilor Aleşd, Vaşcău, Bunteşti, Drăgăneşti, Mădăras, Paleu, Sînmartin, Suplacu de Barcău, Şinteu, Toboliu, Tulca, Lăzăreni, Sălard, Hidişelul de Sus, Avram Iancu, Nojorid, Tăuteu şi Diosig, producătorii locali îşi vor prezenta cele mai proaspete şi gustoase fructe şi legume de sezon.

"Oamenii trebuie să ştie că, timp de trei zile, piaţa tradiţională se mută în Cetate. Vom avea 50 de producători tradiţionali, cu certificate în acest sens, care îşi vor vinde produsele în standuri unitare. Aici vor fi produsele cu gust, care se găsesc greu astăzi", a spus oenologul Dorin Popa, preşedintele Asociaţiei Crişana, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Pe lângă produse proaspete, vizitatorii vor putea cumpăra şi murături, brânzeturi, miere, lapte de măgăriţă şi altele.

Totodată, în fortăreaţă va fi amplasată o mică mustărie pentru ca orădenii să poată gusta must proaspăt, iar într-unul dintre cuptoarele de lângă Muzeul Pâinii producători din Lugaş şi Lăzăreni vor coace pâine. În plus, organizatorii au anunţat un târg cu vinuri specifice Crişanei şi degustări de vin.

De asemenea, CJCPCT Bihor va aduce în Cetate 12 meşteri populari din Bihor, care vor ţine, sâmbătă şi duminică, între orele 16 şi 19, ateliere gratuite pentru copii de împletit în pănuşe, ţesut la război, broderie manuală şi altele. Pentru a prezenta satul bihorean, organizatorii vor aduce şi o mini-fermă în curtea fortăreţei, cu animale de casă şi de prăsilă.

Sărbătoarea va fi completată de un program complex de muzică şi dansuri tradiţionale, cu solişti şi ansambluri din tot judeţul, dornici să-şi prezinte tradiţiile. Pentru seara de sâmbătă, de la ora 19, invitaţii organizatorilor sunt Florentina şi Petre Giurgi, alături de Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, în timp ce duminică seara pe scenă va urca, între alţii, Nicu Novac alături de acelaşi ansamblu.

În fine, pentru producătorii participanţi la Sărbătoarea Recoltei vor fi organizate şi câteva workshop-uri axate pe prezentarea noilor tehnologii în agricultură, precum şi pe prezentarea felului în care produsele tradiţionale pot ajunge în hipermarketuri.

Merită menţionat şi faptul că, începând din 9 septembrie, în Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea (Corpul A, parter) va putea fi văzută expoziţia "Agricultura bihoreană în anii comunismului - Între planificare, propagandă şi mărturiile fotografice". 

Expoziţia poate fi vizitată în intervalul 9 - 25 septembrie, de marţi până duminică, între orele 9 şi 17. Expoziţia îşi propune să ilustreze, prin mărturii documentare precum hărţile agricole şi fotografiile din epoca comunistă, discrepanţa dintre planificare, propagandă şi realitatea efectivă a colectivizării agriculturii. Taxa de vizitare a Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea este de 5 lei/persoană.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
?
Pavelea nost ! Ce fac? Vizitez targul ori ba?
Postat 10 Septembrie 2016, 12:56 de TDS
PAVELE PAVELE
Nea Maier, daca merg in Cetate putem schimba niste vorbe? Poate vine si Teo cu niscaiva...smantanica... Asa ca...
Postat 07 Septembrie 2016, 22:26 de TDS
ZIUA RECOLTEI...LIBERALE
Oenologul apropiat PNL si sustinator al Referendumului isi da din nou cu parerea? Ma rog, toti trebuie ascultati! PS: Observ ca majoritatea comunelor prezente sunt conduse de primari PNL ( n-am sa pricep in viata asta cum de a castigat la Toboliu Santa, comuna condusa de liberalul Maier???!!! ) ! Nu ma pot abtine sa nu reproduc aici ( cu aproximatie ) ce a zis la RTV azi Cristian Bodea: )" De ce e Claudiu Pop prefect ? Ca il tine BOLOJAN ?". Deci nici eu, nici Bihoreanul nu putem fi acuzati de ceva ! Asa a zis un parlamentar ! Intamplator sunt de acord cu el!
Postat 07 Septembrie 2016, 22:23 de TDS
program, vineri 13-14:00
bine ca la acest eveniment organizat impreuna, in parteneriat si in buna colaborare de Pirmarie si ConsiliuJudetean se poate ca ADL Oradea sa tina workshopuri de business si consiliere pentru agricultori si pentru investitii in judet, dar in privinta parcurilor industriale nu se poate... of.
Postat 07 Septembrie 2016, 21:20 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON