URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2012, 17:30

Săptămâna Teatrului Scurt: cel mai important festival din ţară după cel de la Sibiu

Nicicând toamna n-a fost mai bogată

Agenţia de bilete a Teatrului orădean a pus în vânzare biletele pentru cea mai amplă ediţie, a XVIII-a, a festivalului-concurs Săptămâna Teatrului Scurt, programată pe durata a opt zile, între 23-30 septembrie, în nu mai puţin de opt locaţii (de la sala mare şi sala Studio până la Casa de Cultură a Sindicatelor, depoul de tramvaie al OTL şi trei restaurante din oraş), cu participarea celor mai titrate trupe din ţară.

"Ediţia din acest an marchează categoric revenirea la caracterul anual, reluat acum trei ani, încât am ajuns să găzduim cel mai mare festival de teatru din ţară, după cel de la Sibiu", a spus, într-o conferinţă de presă desfăşurată luni, directorul Teatrului Regina Maria şi al festivalului, actorul Daniel Vulcu. Acesta a precizat, însă, şi disproporţia de resurse de care dispun cele două instituţii de cultură, căci în timp ce Teatrul din Sibiu are pentru festivalul său un buget de 2 milioane euro, cel orădean poate cheltui din fondurile proprii doar 35.000 lei.

În rest, a subliniat Vulcu, grosul finanţării provine, pe lângă sumele alocate de Consiliul Judeţean şi de Primăria Oradea, din proiecte câştigate prin concurs de la Administraţia Fondului Cultural Naţional (55.000 lei din bugetul total necesar de 200.000 lei), de la UNITER (10.000 lei, pentru promovare) şi de la Asociaţia D'Art.

Festival cu vedete

La actuala ediţie a Săptămânii Teatrului Scurt vor da reprezentaţii cele mai importante teatre româneşti, iar publicul orădean va putea vedea pe viu şi unele dintre vedetele incontestabile ale scenei. Între acestea sunt de menţionat Naţionalul bucureştean (cu două spectacole, în care vor juca Tania Popa, respectiv Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele), Nottara, Odeon, Teatrul de Comedie, Naţionalul din Craiova şi cel din Târgu Mureş, Teatrul Maghiar din Timişoara, teatrele din Brăila, Arad şi Ploieşti, plus numeroase companii independente precum Teatrul LUNI de la Green Hours, ACT, Teatrul Pur şi Simplu, Teatrul Asociaţiei Colectiv A şi Fabrica de Pensule Cluj.

Pe lângă spectacolele de teatru, în program au fost incluse şi o mulţime de evenimente conexe, ca de pildă un spectacol folcloric al Ansamblului Crişana (în colaborare cu Văru' Săndel, alias Sandu Pop, actor la Teatrul de Comedie din Bucureşti), vernisarea unei expoziţii de pictură realizată de artişti români şi străini), concerte susţinute de Nightloosers, Statuar şi Fără Zahăr, un mini-festival de jazz şi un festival de film rusesc (toate cu acces liber), locul de desfăşurare fiind scena mobilă ce urmează a fi amplasată în spatele Teatrului (între Gong şi Liceul Ady, cu deschidere spre Corso). În plus, tot în cadrul festivalului vor fi lansate două cărţi despre Ion Caramitru şi, respectiv, Radu Afrim, precum şi cea mai recentă carte scrisă de actorul Horaţiu Mălăele.

Patru, "ca la teatru"

În ce priveşte aportul Teatrului Regina Maria la festival, a arătat consilierul artistic al instituţiei, Victoria Balint, acesta constă în patru spectacole noi. Cu "Equus" (după un text de Peter Schaffer pus în scenă de Szabo Istvan) se va deschide festivalul, urmând "În curând vine timpul", realizat de cel mai în vogă regizor român, Radu Afrim. În regia lui Bogdan Huşanu actorii orădeni vor juca apoi "Phantom Pains" şi, în fine, seria contribuţiilor proprii este întregită cu "Bordel", o coproducţie în parteneriat cu compania de teatru Pygmalion din Viena.

De asemenea, la festival au confirmat participarea şi patru teatre din Slovacia, Republica Moldova, Ungaria şi Austria, ceea ce dă evenimentului o tentă internaţională despre care directorul Daniel Vulcu a spus că organizatorii vor încerca s-o accentueze la ediţiile viitoare.

Jurizarea spectacolelor înscrise în concurs revine unei echipe conduse de criticul Ludmila Patlanjoglu şi din care mai fac parte criticul Marius Zarafescu, regizorul Cristian Hadji Culea, actorul Mihai Gingulescu şi scenograful Ştefania Cenean, care vor decide cine vor câştiga cele cinci premii (pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, scenografie, actor şi actriţă).

În "Familie"

Concomitent cu festivalul de teatru, tot la Oradea va avea loc şi deja tradiţionalul concurs de creaţie dramatică, organizat de Teatrul Regina Maria în colaborare cu revista de cultură Familia. Anul acesta au fost înscrise în concurs 55 de texte (de peste patru ori mai multe faţă de anul trecut, când au fost 12).

Jurizarea acestui concurs revine unei echipe formate din Elisabeta Pop, fostul secretar literar al Teatrului de Stat Oradea, alături de redactorul-şef al Familiei, poetul Ioan Moldovan, şi de scriitorul Traian Ştef.

Textul-câştigător, a precizat directorul Daniel Vulcu, va beneficia şi de un spectacol-lectură.

În fine, tot în cadrul festivalului va avea loc şi un colocviu de teatru scurt, la care vor participa dramaturgi, regizori, actori, critici şi directori de teatre din ţară.

Preţuri accesibile

Biletele pentru spectacolele ce vor fi jucate în sala mare a Teatrului Regina Maria au fost deja puse în vânzare la Agenţia de bilete a instituţiei, dar şi pe site-ul www.biletmaster.ro.

Cu excepţia spectacolelor "Caramitru, Mălăele, câte-n lună şi în stele" (prezentat de Teatrul Naţional din Bucureşti) şi "CFR, Cometa, Copilul şi Căţelul" (al Teatrului Odeon), pentru care biletele vor costa 70 de lei la lojele centrale, preţurile stabilite pentru această ediţie a festivalului rămân la nivelul de anul trecut, adică de 15 lei (integral) şi 10 lei (cu reducere pentru pensionari, studenţi şi elevi).

Pentru spectacolele care vor avea loc în localurile Stage, Moara cu Noroc, Moskva Caffe şi Moara Răsăritului, biletele vor putea fi cumpărate la faţa locului, înainte de reprezentaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
nulitatea
Mare grije VULCULE la cainii comunitari sa cumva sa te muste...stii am auzit ca nu le prea plac TIGANII..in rest esti o nulitate sau ai vrea sa fii caine...dar nu poti pentru ca esti TIGAN.
Postat 12 Septembrie 2012, 18:33 de IUBITOR DE MAIDANEZI
hai luati si va molipsiti de lume buna !!
a iesit lumea buna la produs !!!!! ce bautura, beutura, beutura si faina pe nas :)))) acum sa vad raiduri de politie :)))) sau au voie drogati sa circule liber !!!!
Postat 10 Septembrie 2012, 19:05 de na poftim drigatiii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON