URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2015, 20:21

S-a dovedit din nou. În Oradea, bicicleta bate maşina şi tramvaiul! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Oradea cel mai eficient e să circuli cu bicicleta. Aceasta este concluzia concursului desfăşurat vineri după amiază între bicicletă, autoturism, tramvai şi autobuz, în cadrul Săptămânii Mobilităţii.

"Anul acesta am ales ca finish magazinul Crişul, pentru că această zonă, la această oră a zilei, este punctul cel mai aglomerat din oraş", le-a explicat jurnaliştilor managerul OTL, Csuzi Istvan, organizatorul evenimentului, alături de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transregio.

Startul întrecerii s-a dat vineri la ora 16, din trei puncte distincte ale oraşului: autogara Nufărul, podul CFR din Rogerius şi complexul Velenţa, de unde au pornit deodată câte un biciclist, un autoturism şi un tramvai sau autobuz (din Velenţa).

Primul care a ajuns în piaţeta din faţa magazinului Crişul a fost biciclistul care a pornit de la podul CFR, în 6 minute. "Am ajuns foarte rapid. O parte din traseu am parcurs-o pe pistă, iar alta printre maşini. Îmi place să pedalez, este mai rapid şi în plus e şi gratuit. Consider că este cea mai eficientă modalitate de circulaţie prin oraş. Nu mi s-a părut periculos între maşini", a povestit Kispal Tamas.

Toate mijloacele de transport au ajuns la Crişul în circa 15 minute. La final, bicicleta a ieşit pe locul 1, autoturismul pe 2, iar tramvaiul pe 3.

"Acest concurs, care este deja tradiţional, s-a sfârşit din nou cu acelaşi rezultat: tramvaiul a ieşit pe al treilea loc, demonstrând că, într-adevăr, în Oradea e nevoie să acţionăm pentru prioritizarea tramvaiului. Trebuie să intervenim, să asigurăm cumva cale liberă tramvaiului. Rezultatul mai dovedeşte încă ceva: că bicicleta trebuie integrată în sistemul de transport public local, îşi are rolul în deplasările zilnice ale orădenilor. Uitaţi-vă, din două locaţii din care a sosit, bicicleta a câştigat. A demonstrat că poate fi un mijloc nu numai ecologic, dar şi destul de rapid pentru a putea fi folosit în deplasările noastre", a precizat Csuzi Istvan.

Rezultatul a fost, însă, contestat de către unii de participanţi la concurs, care au spus că bicicliştii au circulat şi pe roşu.

Săptămâna Mobilităţii continuă sâmbătă, când de la ora 9 e programat un semimaraton de ciclism cu pornire de la Hanul Pescarilor, iar în aceeaşi zi de la ora 14.30 cursa "Bicicletelor cochete", dedicată doamnelor şi domnişoarelor.

Pe 20 septembrie se vor face vizite ghidate în oraş cu un autobuz retro ce va pleca din Parcul 1 Decembrie la orele 16 şi la 17.30, iar pe 21 septembrie e programat un tur al centrului istoric pe biciclete, cu plecare la ora 17 din Parcul 1 Decembrie.

În ultima zi a Săptămânii Mobilităţii, orădenii vor putea folosi gratuit bicicletele Centrului I’Velo din Parcul 1 Decembrie, să circule, tot gratuit, cu tramvaiele şi autobuzele între orele 16 şi 20, iar de la ora 18.20 sunt invitaţi la Sustainable Urban Mobility Tour-Critical Mass, pentru a porni pe biciclete, role şi trotinete într-un marş din Parcul Magnoliei până în Piaţa Unirii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
da' pe naiba!
Sunteti niste mincinosi: la cum arata orasul, singurul mijloc rapid de transport este autopasul (adica pe jos - cu conditia sa fii amator de sport extrem). Si daca mai continua santierele, o sa ne luam toti concediu si o sa plecam in Burundi sa vindem mici.
Postat 19 Septembrie 2015, 06:28 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON