URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 22 OCTOMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Meritul principal, însă, nu este al primarului Bolojan sau al managerului Carp, ci al ministrului Florian Bodog. Domnia sa a fost directorul spitalului, numai că, în mandatul său, nu doar că nu s-au făcut investiţii, dar spitalul avea datorii de milioane de euro. Ba nu, s-a făcut ceva: s-a defectat RMN-ul, ca bolnavii să poată fi duşi la investigaţii la Pelican. Deci meritul este al lui Bodog, pentru că a plecat şi nu a mai rămas director la Judeţean.
Zic şi eu
Adrian Cris
Numirea lui Florian Bodog ca ministru al Sănătăţii era omagiată într-un jurnal local, acum 10 luni, pe motiv că va face cinste oraşului şi "lobby" pentru dezvoltarea Facultăţii de Medicină şi a spitalelor din Bihor. Cunoscând personajul, prognozam însă că efectele vor fi contrare şi iată că aşa e: nu doar că s-a umplut de ruşine (şi ne face, implicit, de râs) cu noul scandal de plagiat, ci se şi dovedeşte complet lipsit de orice rezultat.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La sfârşitul anilor ’90, revista Time a vrut să afle care este cea mai importantă invenţie a secolului XX pentru cititorii săi. Concluzia chestionarului, la care au răspuns mii de persoane, a fost mai mult decât surprinzătoare: nu automobilul, nici computerul, nici internetul, nici telefonul mobil, ci... vasul de toaletă a ieşit pe primul loc! WC-ul în casă, mai exact.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 19 septembrie 2017 Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale încă două dispoziţii ale codului de procedură penală. În ceea ce priveşte prima decizie, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art. 282 alin. (2) din Codul de procedură penală, care nu permite invocarea din oficiu a nulităţii relative, este neconstituţională. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor produse de animalele infectate (sălbatice sau domestice) sau prin pătrunderea salivei infectate într-o rană deschisă sau în mucoasă. Virusul rămâne o perioadă de timp la nivelul locului de pătrundere în organism înainte de a ajunge la creier, unde provoacă o meningoencefalită ireversibilă, fatală în 5 până la 20 de zile.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Un concept relativ nou în psihologie şi derivat oarecum din cultura pop este cel de "autism digital". Prin "autism digital" se înţelege acea stare de detaşare în care un utilizator de tehnologie intră după ce este acaparat de conţinutul furnizat.
19 Mai 2017, 17:36

Punţi de legătură: Triplă lansare de carte la Universitatea din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Istorici locali şi de peste graniţă, studenţi şi curioşi s-au adunat vineri la biblioteca Universităţii din Oradea pentru a asista la lansarea unor volume de istorie a Oradiei şi Bihorului. Lucrările, apărute în ultimii trei ani în limba maghiară, au fost acum traduse în română, pentru a fi accesibile şi cititorilor români.

Moderator al evenimentului, Gabriel Moisa, prodecan al Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, a precizat că "întâlnirile între istoricii români şi cei maghiari sunt şi trebuie să fie mereu mereu fireşti", iar "lucrurile sunt în regulă când avem punţi de dialog şi lucrăm onest, ştiinţific". "Ieşită de sub controlul ideologic, istoriografia poate dezbate profesionist trecutul. Atâta vreme cât ideologicul şi politicul nu se intruzionează în scrisul istoric, iar dezbaterea referitoare la trecut rămâne în preocupările exclusiv ale profesioniştilor, lucrurile sunt de bun augur", a precizat acesta.

Participant la manifestare a fost şi deputatul Szabó Ödön, doctorand în Istorie la rândul său, care a făcut prezentarea invitaţilor: acad. Attila Zsoldos, specialist în istorie medievală, şi cercetătorul Boglárka Weiss, specialistă în istoria economică a evului mediu, coordonatoarea mai multor studii relevante din Europa central-răsăriteană.

Volumele lansate vineri - "Oradea şi Bihorul în Evul Mediu", "Oradea, poarta Ardealului - Rolul istoric al Oradiei în epoca Principatului" şi "Oradea şi Bihorul la sfârşitul epocii Arpadiene" -  fac parte din seria "Studii despre istoria Ţării Bihorului" şi sunt menite să aducă în faţa publicului o problematică istorică aflată adesea în dialog istoriografic.

Cele trei volume au fost prezentate de Sorin Şipoş, directorul Centrului de Studii Interdisciplinare "Silviu Dragomir", ce funcţionează în cadrul universităţii orădene. "Colegii istorici maghiari ne oferă o abordare ştiinţifică a perioadei medievale a acestor părţi. (…) În ceea ce priveşte maniera de studiu a trecutului, trăim acum o schimbare de paradigmă, prin abordarea a numeroase aspecte de istorie socială, ecleziastică, economică", a precizat Şipoş. Acesta a mai remarcat, referitor la studiile din cele trei cărţi, că acum "se aduc noi surse documentare şi se reinterpretează cele cunoscute, se apelează la interdisciplinaritate", exemplificând cu importanţa documentelor păstrate în diverse arhive, locale, budapestane şi vieneze, rămase de la vechile locuri de adeverire medievale.

Importanţa studierii istoriei Oradiei a fost punctul central al intervenţiilor invitaţilor sus-numiţi. Dacă Attila Zsoldos a arătat că aceste texte, micile istorii locale, reprezintă baza oricărei istorii naţionale, Boglárka Weiss a subliniat importanţa cultului sfinţilor şi a istoriei economice într-o Oradie devenită una dintre cele mai dezvoltate centre economice ale acestei lumi.

Manifestarea a prilejuit stabilirea unor direcţii clare de colaborare în viitor între istoricii orădeni şi cei din cadrul Academiei de Ştiinţe a Ungariei, în care sens se stabilesc deja o serie de activităţi concrete. Una dintre acestea este legată, la propunerea prodecanului Gabriel Moisa, de traducerea în limba maghiară a unor lucrări referitoare la istoria Bihorului şi Transilvaniei, deopotrivă scrise de istorici români pentru ca ele să fie la rândul loc accesibile publicului interesat din Ungaria. În sprijinul acestei idei s-a manifestat şi istoricul Szabó Ödön, care a şi accentuat necesitatea îndeplinirii acestui demers. Schimbul de doctoranzi şi cercetători va fi de asemenea unul dintre domeniile în care se vizează o colaborare pe viitor.

Cele trei cărţi se vor putea procura, gratuit, de la Facultatea de Istorie şi la Centrul de Studii Interdisciplinare, dar vor fi disponibile şi la Biblioteca Universităţii din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii

FOTO BIHOREANUL

 • Grădiniţa 'italiană': Pentru a ajuta comunitatea din cartier, biserica greco-catolică din Velenţa a amenajat o grădiniţă modernă şi foarte căutată (FOTO)
 • Atenţie, pietoni! Gardul depoului de pe Ştefan cel Mare e pericol public (FOTO)
 • 'Anticamera morţii'. Ororile ghetoului evreiesc din Oradea, prezentate într-o conferinţă la Sinagoga Zion (FOTO)
 • Jandarmii, la OTL. Toate autobuzele au ieșit pe trasee, tramvaiele nu circulă în continuare! (FOTO / VIDEO)
 • Supărat că alarma unui autoturism a sunat o noapte întreagă, un orădean l-a tapetat cu bileţele post-it (FOTO)
 • Anna Marossy, comemorată în rezervaţia Peţea, din care a mai rămas doar o băltoacă (FOTO)
 • Nu cedează: În loc de majorări salariale, Bolojan anunţă reduceri la OTL! Primarul, huiduit de grevişti (FOTO)
 • Să nu se mai repete! Volumul 'Auschwitz Alive – 70 de ani' a fost lansat la Primăria Oradea (FOTO)
 • Nu uitaţi de sărmani! Piaţa Unirii, loc de rugăciune pentru săracii Bihorului (FOTO/VIDEO)
 • Negocierile au eşuat! Conducerea OTL va cere Tribunalului să declare protestul ilegal (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON