URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.
19 Mai 2017, 17:36

Punţi de legătură: Triplă lansare de carte la Universitatea din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Istorici locali şi de peste graniţă, studenţi şi curioşi s-au adunat vineri la biblioteca Universităţii din Oradea pentru a asista la lansarea unor volume de istorie a Oradiei şi Bihorului. Lucrările, apărute în ultimii trei ani în limba maghiară, au fost acum traduse în română, pentru a fi accesibile şi cititorilor români.

Moderator al evenimentului, Gabriel Moisa, prodecan al Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, a precizat că "întâlnirile între istoricii români şi cei maghiari sunt şi trebuie să fie mereu mereu fireşti", iar "lucrurile sunt în regulă când avem punţi de dialog şi lucrăm onest, ştiinţific". "Ieşită de sub controlul ideologic, istoriografia poate dezbate profesionist trecutul. Atâta vreme cât ideologicul şi politicul nu se intruzionează în scrisul istoric, iar dezbaterea referitoare la trecut rămâne în preocupările exclusiv ale profesioniştilor, lucrurile sunt de bun augur", a precizat acesta.

Participant la manifestare a fost şi deputatul Szabó Ödön, doctorand în Istorie la rândul său, care a făcut prezentarea invitaţilor: acad. Attila Zsoldos, specialist în istorie medievală, şi cercetătorul Boglárka Weiss, specialistă în istoria economică a evului mediu, coordonatoarea mai multor studii relevante din Europa central-răsăriteană.

Volumele lansate vineri - "Oradea şi Bihorul în Evul Mediu", "Oradea, poarta Ardealului - Rolul istoric al Oradiei în epoca Principatului" şi "Oradea şi Bihorul la sfârşitul epocii Arpadiene" -  fac parte din seria "Studii despre istoria Ţării Bihorului" şi sunt menite să aducă în faţa publicului o problematică istorică aflată adesea în dialog istoriografic.

Cele trei volume au fost prezentate de Sorin Şipoş, directorul Centrului de Studii Interdisciplinare "Silviu Dragomir", ce funcţionează în cadrul universităţii orădene. "Colegii istorici maghiari ne oferă o abordare ştiinţifică a perioadei medievale a acestor părţi. (…) În ceea ce priveşte maniera de studiu a trecutului, trăim acum o schimbare de paradigmă, prin abordarea a numeroase aspecte de istorie socială, ecleziastică, economică", a precizat Şipoş. Acesta a mai remarcat, referitor la studiile din cele trei cărţi, că acum "se aduc noi surse documentare şi se reinterpretează cele cunoscute, se apelează la interdisciplinaritate", exemplificând cu importanţa documentelor păstrate în diverse arhive, locale, budapestane şi vieneze, rămase de la vechile locuri de adeverire medievale.

Importanţa studierii istoriei Oradiei a fost punctul central al intervenţiilor invitaţilor sus-numiţi. Dacă Attila Zsoldos a arătat că aceste texte, micile istorii locale, reprezintă baza oricărei istorii naţionale, Boglárka Weiss a subliniat importanţa cultului sfinţilor şi a istoriei economice într-o Oradie devenită una dintre cele mai dezvoltate centre economice ale acestei lumi.

Manifestarea a prilejuit stabilirea unor direcţii clare de colaborare în viitor între istoricii orădeni şi cei din cadrul Academiei de Ştiinţe a Ungariei, în care sens se stabilesc deja o serie de activităţi concrete. Una dintre acestea este legată, la propunerea prodecanului Gabriel Moisa, de traducerea în limba maghiară a unor lucrări referitoare la istoria Bihorului şi Transilvaniei, deopotrivă scrise de istorici români pentru ca ele să fie la rândul loc accesibile publicului interesat din Ungaria. În sprijinul acestei idei s-a manifestat şi istoricul Szabó Ödön, care a şi accentuat necesitatea îndeplinirii acestui demers. Schimbul de doctoranzi şi cercetători va fi de asemenea unul dintre domeniile în care se vizează o colaborare pe viitor.

Cele trei cărţi se vor putea procura, gratuit, de la Facultatea de Istorie şi la Centrul de Studii Interdisciplinare, dar vor fi disponibile şi la Biblioteca Universităţii din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON