URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2015, 10:45

Primăvara premierelor: Teatrul Regina Maria pregăteşte trei noi producţii, pe gustul tuturor

Primăvara premierelor: Teatrul Regina Maria pregăteşte trei noi producţii, pe gustul tuturor PE ROMÂNEŞTE. Actorii-păpuşari ai trupei Arcadia vor reînsufleţi personajele basmului "Motanul încălţat", adaptat în stilul poveştilor româneşti, avându-l ca protagonist pe motanul Cotoşman
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăvara aduce la Teatrul Regina Maria trei noi spectacole, pentru publicul de toate vârstele şi gusturile.

Micii spectatori vor putea redescoperi povestea "Motanului încălţat", cu ajutorul păpuşilor şi muzicii de operă, în timp ce adulţii sunt ademeniţi cu o comedie bulevardieră, "Napoleon era fată", şi cu o piesă contemporană, "Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas", care prezintă viaţa eroului de la naştere până la moarte.

Motanul de la operă

Actorii Teatrului Regina Maria prepară noi spectacole pentru orădeni. Pe 22 februarie, cel mai tânăr public e invitat la premiera "Motanul încălţat", adaptat după basmul lui Charles Perault şi transpus într-o variantă autohtonă. "Proiectul este inedit, fiind prima punere în scenă a acestui basm prin folosirea păpuşilor şi muzicii de operă", spune directorul artistic al trupei Arcadia, Florian Silaghi. Mai precis, pentru "coloana sonoră" va fi folosit libretul operei scris pentru acest basm, în 1961, de Cornel Treilescu.

"În spectacol se vor folosi atât înregistrări cu muzică de operă, cât şi dialogul între actorii-păpuşari", explică Silaghi. Scenografia şi păpuşile, mari de 1,5 metri, au fost pregătite de Mihai Pastramagiu, iar punerea în scenă îi aparţine lui Traian Savinescu, unul din cei mai căutaţi regizori ai teatrelor de copii din ţară. Spectacolul este adresat copiilor peste 7 ani şi este o încercare de a-i introduce în lumea muzicii clasice, primele două reprezentaţii fiind programate la Sala Arcadia duminică, 22 februarie, de la ora 11 şi apoi de la ora 13.

Încurcături comice

Trupa Iosif Vulcan lucrează în paralel la două premiere. Cea dintâi este comedia bulevardieră "Napoleon era fată", o adaptare de Sică Alexandrescu după o farsă americană, pusă în scenă la Oradea de Andrei Mihalache. "Este o poveste simplă, care se bazează pe comicul de situaţie şi de limbaj", spune directorul artistic al trupei, Victoria Balint.

Amatorii genului se pot aştepta la un spectacol care vorbeşte despre superficialitatea vieţii de cuplu, fiind presărat cu răsturnări de situaţie. Spectacolul - în care sunt distribuiţi Petre Ghimbăşan, Răzvan Vicoveanu, George Dometi, Alexandru Rusu, Ciprian Ciuciu, Alina Leonte, Angela Tanko, Lucia Rogoz, Georgia Căprărin şi Denisa Vlad - va avea premiera tot pe 22 februarie, la Sala Mare a Teatrului, de la ora 19.

15-bobi-pricop_bihoreanul.jpgViaţa lui Gorge

Cea de-a treia premieră marchează prima colaborare a Teatrului orădean cu unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai "noului val", Bobi Pricop (foto), ale cărui spectacole ("Jocuri din curtea din spate", "Contra progresului", "Profu' de religie") au fost premiate şi s-au bucurat de succes la public, inclusiv la cel de aici, fiind reprezentate la Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea.

Acum, Pricop montează, în premieră naţională, un spectacol după piesa "Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas", a britanicului Dennis Kelly. "Povestea e contemporană, urmărind un personaj de-a lungul întregii vieţi. Începe cu momentul concepţiei lui Gorge Mastromas, interpretat de Richard Balint, şi se încheie cu ultimele momente din viaţa lui", spune regizorul. Spectacolul are o structură diferită, anumite fragmente ale vieţii protagonistului fiind povestite de nepotul acestuia, ultima persoană cu care are contact înainte de a muri.

"Spectacolul prezintă traseul personajului. În tinereţe îşi trăieşte viaţa cu principii, dar îşi dă seama că pentru a avea succes trebuie să mintă din tot sufletul. De atunci devine corupt şi imoral", relatează regizorul. Povestea este, deci, cât se poate de contemporană. Din distribuţie mai fac parte Ioana Dragoş Gajdo, Alin Stanciu, Mihaela Gherdan, Pavel Sîrghi, Eugen Neag şi Sorin Ionescu. "De multă vreme mi-am propus să lucrez cu trupa Teatrului Regina Maria. Am întâlnit aici actori excelenţi", spune Bobi Pricop. Ce-a ieşit din această colaborare orădenii vor putea vedea la premiera programată pe 1 martie, de la ora 19.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON