URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2018, 17:41

Premieră naţională la Teatrul Regina Maria: "F. A. D. (Noduri şi plăci)", un spectacol tip "puzzle" despre o temă sensibilă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Teatrului Regina Maria au anunţat, luni, o premieră naţională. Este vorba despre spectacolul "F.A.D. (Noduri şi plăci)", de Nicola Wilson, o scriitoare contemporană din Marea Britanie.

Povestea spectacolului, regizat de Horia Suru, este ca un "puzzle" ce se întinde pe parcursul a 26 de ani, iar tema este una sensibilă, şi anume boala Alzheimer. 

Premiera va avea loc duminică, 11 martie, de la ora 19, la Sala Mare, o a doua reprezentanţie fiind programată deja pe 13 martie, de la aceeaşi oră.

Detalii despre spectacol au fost prezentate, luni, într-o conferinţă de presă la care au participat directorul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, regizorul Horia Suru, precum şi actori şi alţi membri ai echipei artistice.

În România, este pentru prima oară când se pune în scenă un text scris de Nicola Wilson - o scriitoare care a făcut texte de radio şi pentru seriale TV -, iar piesa "Noduri şi plăci" a fost tradusă din limba engleză de către Ionuţ Grama pentru proiectul Teatrului Regina Maria.

Titlul original a fost înlocuit de acronimul "F.A.D.", care înseamnă Familial Alzheimer`s Disease şi se referă la o subcategorie a bolii Alzheimer caracterizată prin debutul precoce şi prin faptul că gena este transmisă ereditar. Denumirea "Noduri şi plăci", păstrată ca subtitlu, are însă aceeaşi importanţă edificatoare pentru text, deoarece sunt nodurile şi plăcile sunt considerate ca fiind principalii factorii declanşatori ai bolii Alzheimer.

Spectacolul tratează tema bolii Alzheimer familială într-o manieră captivantă, surprinzând momente din viaţa Verei, care se află la diferite etape ale mentalităţii şi la diferite vârste.

"Vivacitatea atmosferei de familie se estompează când ea decide să le dezvăluie soţului şi copiilor că are deja primele simptome ale acestei boli, însă doar pentru un moment. Trăsătura care-i caracterizează pe toţi, surclasând astfel gena F.A.D., este capacitatea de a evita în mod conştient să ia ceva prea în serios, chiar şi în cele mai nepotrivite momente. Ironia dă naştere unei lejerităţi pe care o întâlnim doar la oamenii extrem de inteligenţi, cum e cazul membrilor acestei familii. Astfel, printre jocuri de Scrabble, pierderi de memorie şi persiflări, viaţa lor continuă să fie plină de activitate", transmit organizatorii. 

În spectacol sunt incluse şi momente de muzică şi coregrafie, însă s-a subliniat faptul că producţia nu este un musical. Spectacolul va avea, însă, muzică live asigurată de o orchestră formată din Henrietta Varady (pian), Flaviu Seretoc (contrabas), Alexandru Seretoc (tobe) şi Georgiana Mircescu (flaut).

Echipa de creaţie a spectacolului este formată mai ales din tineri talentaţi. Direcţia de scenă îi aparţine lui Horia Suru, care s-a mai întâlnit cu publicul orădean a avut loc în 2012, când a participat la Festivalul de Teatru Scurt cu spectacolul "We ARe CaMeRa", de Fritz Kate.

Decorul este realizat de scenograful Cristian Marin, coregrafia de Arcadie Rusu, iar muzica originală este creaţia lui Petre Ancuţa. Echipa este completată de Cristian Niculescu, care realizează light design-ul.

Din distribuţie fac parte actorii: Ioana Dragoş Gajdo (Vera), Georgia Căprărin (Vera tânără), Richard Balint (Nic), Eugen Neag (Nic tânăr), Corina Cernea (Barbara) şi Gabriela Codrea (Eva). Pe lângă actorii Trupei Iosif Vulcan, vor face parte din distribuţie studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj Napoca: Caliţa Nantu (Lila) şi Yannick Becker (Dani), care se află la prima colaborare cu trupa din Oradea şi tânăra actriţă Carina Bunea (Gwen), pe care publicul orădean o poate vedea şi în spectacolele "În inima nopţii – Episodul Lear" şi "Domnul Jurdan".

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani. Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia Teatrului şi pe biletmaster.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pretul unui bilet la teatru, spectacol cat este?
pana la urma piesa asta ce se vrea in afara de puzzle? drama? comedie cu reflectii? ... de ce nu scrieti si cat costa 1 bilet pt adulti si pentru studenti/elevi? >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> si inca o chestie: lunea viitoare de la ora 19 va fi spectacol cu Tudor Gheorghe, pretul este 120 lei pt un bilet. puteti va rog sa confirmati si sa mentionati de fiecare data când scrieti despre un spectacol si cat costa? multumesc.
Postat 05 Martie 2018, 20:14 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON