URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2015, 13:08

Premieră: La Zilele Muzeului, vor putea fi vizitate şi muzeele episcopiilor din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Complexul Muzeul Ţării Crişurilor organizează, în perioada 13-18 mai, ediţia a XIX-a a Zilelor Muzeului, eveniment ce va cuprinde mai multe expoziţii, concerte de muzică clasică şi chiar un spectacol de teatru.

În premieră, însă, pe lângă Palatul Baroc şi celelalte secţii ale MŢC, orădenii vor putea vizita şi muzeele episcopiilor Ortodoxă, Greco-Catolică, Romano-Catolică şi Reformată din Oradea, ai căror reprezentanţi vor prezenta curioşilor valorile de patrimoniu mobil ale cultelor din care fac parte. Evenimentul va avea loc pe 16 mai, în cadrul Nopţii Muzeelor, care anul acesta se desfăşoară sub genericul "Muzeele din Oradea împreună!".

"Această colaborare s-a născut la ideea episcopului romano-catolic László Böcskei, care mi-a spus că ar dori să deschidă muzeul Catedralei pentru public. O astfel de colaborare între muzeul de stat şi cele religioase este o premieră pentru Oradea, pentru România, dar şi pentru Europa", a spus Aurel Chiriac, directorul MŢC, marţi, într-o conferinţă de presă.

Un alt punct de atracţie al ediţiei XIX-a a Zilelor Muzeului va fi expoziţia "Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară în România", adusă de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti şi asigurată la peste 1 milion de euro datorită pieselor de valoare pe care le cuprinde. Orădenii vor putea vedea zeci de ţinute şi costume vechi, purtate inclusiv de personalităţi istorice precum Elena Cuza, Mihai Kogălniceanu, Vasile Alecsandri şi Nicolae Titulescu. Aceeaşi expoziţie va avea şi o secţiune dedicată vestimentaţiei purtate în Oradea de-a lungul timpului.

Tot la Noaptea Muzeelor, organizatorii au pregătit un concert de muzică clasică, coordonat de tinerii muzicieni Andrada şi Tudor Ciupeiu. Este vorba despre "Anotimpurile", de Antonio Vivaldi, care va fi dat pe fragmente în două locaţii. Aşadar, "Primăvara" şi "Vara" se vor auzi la Muzeul Memorial Aurel Lazăr, iar "Toamna" şi "Iarna", la Muzeul Iosif Vulcan. De asemenea, întreg concertul va fi dat noaptea fie la Palatul Baroc fie într-un lăcaş de cult din oraş.

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor se vor încheia, ca de obicei, cu o seară de gală, care, în acest an, va consta în prezentarea spectacolului de teatru "Iubire", o versiune scenică de Ioan Ieremia după "Bogdan Dragoş" de Mihai Eminescu. Reprezentanţia este programată pe 18 mai la Sala Arcadia, cu intrare gratuită, pe baza unor invitaţii care vor putea fi ridicate anterior de la agenţia Teatrului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON